Německé perníčky (lebkuchen)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

80g mletých mandlí, cca 230g hladké mouky, 200g medu, 85g másla, 100g ořechů, 50g kandované pomerančové kůry, 1 lžička PP, 1/2 lžičky sody, kulaté oplatky z jedlého papíru (cca 25ks), koření (2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1 badyán, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, 1/2 lžičky kardamomu. Čokoládová nebo cukrová poleva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Celé koření podrtíme, a přesejeme přes hrubší sítko. Ořechy nahrubo nasekáme. V kastrůlku rozehřejeme med a máslo, necháme chvíli vychladnout a přidáme k suchým surovinám, předem smíchaným. Vznikne lepivé těsto, které necháme vychladnout, tím částečně ztuhne. Rukou poté tvoříme kuličky, které zploštíme a dáme na "papírové" kolečko. Pečeme na 180°C asi 10 min. Nesmí se přepéct, jinak budou tuhé. Po vychladnutí natřeme čokoládovou polevou nebo máčíme v cukrové polevě (vyšlehaný cukr s horkou vodou).

...
...
...
...