MECHOVÝ DORT ZELENÝ

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těsto: 450 g mraženého špenátového protlaku, 1 citron, 3 vejce, 250 g cukru krupice, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva krém: 3 kelímky mascarpone, 2 kelímky smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, 3-4 lžíce (podle chuti) moučkového cukru na ozdobu: maliny, borůvky

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup
Špenát necháme rozmrznout a vyklopíme ho do sítka vyloženého plátnem. Vymačkáme z něho většinu vody a přemístíme ho do misky. Pak špenát promícháme se šťávou a kůrou z citronu.

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme olej.

Obě mouky smícháme s práškem do pečiva a nasypeme do vaječné pěny. Vařečkou zlehka smícháme.

Nakonec do těsta opatrně vmícháme špenát.

Těsto nalejeme do formy (průměr 24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

Pečme při 180°C cca 50 minut (zkusíme špejlí).

Upečený korpus necháme vychladnout.

Z vychladlého korpusu seřízneme asi půlcentimetrovou horní vrstvu. Zbytek dortu vodorovně dvakrát prokrojíme.

Mascarpone, smetanu i oba cukry dáme do mísy a elektrickým šlehačem ušleháme hustý krém.

Pláty piškotu promažeme krémem, natřeme i horní stranu dortu.

Odříznutý vršek dortu rozdrobíme, posypeme jím krém na povrchu a dort dozdobíme ovocem.