SVÍČKOVÁ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Libovolné maso, tak 1 -2 kg, nejlépe hovězí,dělám i z vepřového a krůtího, , 4-5 mrkví , 4 petržele, 1cibule, kousek celeru ,uzený špek na prošpikování masa-nezbytné-nejlepší je hodně solený, lžička tymiánu, sůl, kuličky pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových listů., smetana 250-500ml,(může být sladká i kysaná) 1-2 masoxy, 1/2 másla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso prošpikuji uzeným špekem, pořádně osolím, opepřím, posypu trochou tymiánu a orestuji pořádně ze všech stran v pánvi na tuku, aby se maso zatáhlo.
Zeleninu nakrájím na kolečka, až vytáhnu orestované maso,dám na pánev 1/2 másla, masox rozpustit, 1-2 hrnky vody, zeleninu, zbytek koření, trochu to prohřeji a vše i s masem vložím do pekáče, ve kterém to můžu nechat naležet do druhého dne, nebo hned do trouby na max.
Peču to vše tak 3-4 hodiny -( u nás je většinou k dostání maso ze 100 letého bizona), máme rádi maso, když je pořádně propečené, až se skoro rozpadá, to milují i děti.
Po upečení vyjmu lžičkou koření, dám stranou do alobalu maso, zeleninu rozmixuji v mixeru( může se přidat i trochu mléka a ta smetana již při mixování,), dám do hrnce, přidám smetanu, popř. dosolím.
Přivedu k varu a povařím-pozor stříká to !!Musí se míchat. Možno dochutit i citronovou šťávou.
Jako přílohu dávám houskové knedle, trošku rybízové zavařeniny, nebo brusinky, pokud jsou.
Vložím na talíř a hotovo.
Poté po obědě sobě lehni, přes hodinu ničím nehni !!!!!

příprava
prošpikovat maso, čím slanější uzený špek, tím lepší maso po upečení..
Orestovat maso..
Nachystáno před pečením, možno takto nechat neložené 24 hod.
Upečeno
Upečené maso..
Fakt chutná ..