Sýrové dobroty 6

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

****

POSTUP PŘÍPRAVY

Balkánský sýr :
SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM: 100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.

BALKÁNSKÝ PAPRIKOVÝ SALÁT: 6 paprik, 1 okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva (ocet), sůl. Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným Balkánským sýrem.

Rokfór a Primátor:
ROZINKOVÉ JEDNOHUBKY: Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a 1 majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.

SALÁT PRIMÁTOR: 70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl. Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.

KARBANÁTKY Z ROKFÓRU: 200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, 1 lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl. Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.