Rýžový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hl. mouky
100 g másla nebo rostl. tuku
50 g cukru
1 vejce
1/2 čaj. lž. pr. do peč.
špetku soli

Náplň:
1/2 l mléka
50 g cukru
2-3 vejce
125 g rýže (tak psáno v pův. receptu, já dávám dva pytlíky, takže to je myslím 250 :-))
2 čaj. lž. skořice
citr. kůra
1 čaj. lž. škrobové moučky
špetka soli
kompotované ovoce dle fantazie a chuti - nebo taky být nemusí nic, nebo třeba jenom spařené rozinky

POSTUP PŘÍPRAVY

Přísady na korpus v míse zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a na cca 2 hodiny dáme do chladu.

Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na chuti) kaši, kterou dusíme na mírném ohni asi 40 minut (záleží na rýži). Ze žloutků, zbytku cukru, škrob. moučky, skořice a citr. kůry ušleháme krém, který vmícháme do vystydlé rýžové kaše. Nakonec přidáme ušlehaný pevný sníh z bílků a okapané ovoce (nebo hrozinky nebo nic:-)).

Kulatou formu (prům. cca 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. těsto vyválíme do kruhu o průměru cca 30 cm. Vložíme do formy, prospícháme na několika místech vidličkou a zbývající okraj přitiskneme ke stěně.
Ochucenou rýžovou kaši rozprostřeme na těsto a rovnoměrně uhladíme.

Pečeme asi 1/2 hodiny v předehřáté troubě (el. 200 °C/plyn na stup. 3).
Hotový koláč pocukrovat a podávat se zbylým kompotem nebo jen tak...