Kapr na černo

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 porce kapra, 2 lžíce másla, 1/2 celeru, kousek mrkve a petržele, citron, 1 malá cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 2 bobkový list, sůl, lžička cukru, lžíce rybízové zavařeniny, 4 lžíce strouhaného perníku, hrst sušených švestek, lžíce hrozinek, 8 loupaných mandlí, 1/4 l černého piva, krev z kapra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na polovině másla zpěníme plátky kořenové zeleniny a cibuli, zalijeme pivem, přidáme krev, sůl, citrónovou kůru, koření a zavařeninu. Vaříme asi 1/2 hodiny. Zatím si uděláme z mouky a másla jíšku, zalijeme ji, promícháme a přidáme do omáčky. Podle potřeby přidáme perník a vaříme asi 1/4 hod., okyselíme citronem a přecedíme. Do omáčky vložíme porce kapra, přidáme omyté švestky a hrozinky a vaříme ještě asi 10 minut, pak přidáme nasekané mandle.
Podáváme jak teplé, tak i studené, obojí je velmi dobré.