Vánoční, Velikonoční perníčky - hned měkké :-)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vánoční perníčky - hned měkké 300g rozpuštěného medu 300g cukru moučka 300g másla (tuku) 4 vejce 1 dl mléka 2 kávové lžičky jedlé sody 1 kávová lžička skořice 10 rodzdrcených hřebíčků meltý badyán anýz velká lžíce kakaa 800g hladké mouky sníh z bílků (místo koření můžeš dát třeba 1,5 lžičky koření do perníčků, nechá se koupit namíchané :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, přidat mléko a všechno koření. Nejlépe se to promíchá když to dáš do kastrůlku a vše zahříváš, nevařit!
Do zchladlého přidáš mouku + sodu a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat na vále a udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby.Těsto je řidší než klasické, ale nelekej se toho, já míchám metlama na těsto ručním mixérem a pak přendám stěrkou do ig.pytlíku a dám do lednice, nechám do druhého dne a pak je těsto super na vyvalování, tuky utuhnou a je super, nepřidávej zbytečně mouku navíc aby bylo těsto husté. Přikryté nechej odpočívat nejméně 12hodin na dně lednice. Poté těsto vyválej na tloušťku asi 3 - 4 mm a vykrajuj tvary.
Já je vajíčkem natírám až když je vyndám upečené z trouby. Nepeč do zhnědnutí musí být takové narůžovělé, protože se snadno spálí. Ještě teplé potři vajíčkem. Můžeš zdobit bílkovou polevou (bílky ušlehané s cukrem aby byla hmota tuhá a když ji nabereš vidličkou tvořila špičky - tak poznáš že je dostatečně hustá) nebo já poleju čokoládou a sypu barevnou rýží, fantazii se meze nekladou. Můžeš také slepovat krémem či marmeládou.
Perníčky nemusíš péct v předstihu protože jsou hned měkké a konzumovatelné.
Peč v horkovzdušné troubě na 150stupňů nebo v normální tak na 180st.
Dobrou chuť.