Rohlíčky z kynutého těsta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kynuté těsto:500 g hladké mouky, 100g cukru (jen v případě, že děláme sladkou náplň), 250ml mléka, 50-100 ml oleje, 2 žloutky (2bílky na potření rohlíčků), 1 lžička soli, půlka droždí.
Náplň1 se zelím a masem(juniorem): podusíme kysané bílé zelí na cibulce a přidáme buď mleté maso nebo nastrouhaný junior a okořeníme troškou kmínu - pak kmín nahorou už nesypeme a postrouháme vršky jen eidamem
Náplň2 se salámkem: Najemno nastrouháme 300g junioru, opepříme a trošku osolíme, přidáme utřený česnek dle chuti (můžeme ho vynechat)
Náplň3 houbová: různé druhy hub podušených na cibulce, možno smíchat se šunkou.

Závěr: pro rohlíčky se slanou náplní: plátky sýra(eidam nebo uzený sýr) a kmín (nemusíme)

Rohlíčky lze plnit i sladkou náplní a to se akorát do těsta přidá 100g cukru. (náplň sladká: ) , lze udělat i špenátovou náplň, povidlovou, jablkovou, pudinkovou, makovou, ořechovou nebo dokonce houbovou.
Sladké náplně:
Náplň4 tvarohová: tvarohová=do 30g másla přidáme 2lžíce smetany, 50g cukru, žloutek a rozetřeme. Přidáme 250g tvarohu a ušleháme. Přidáme rozinky (nemusíme), vanilkový cukr a vmícháme sníh z bílků
Náplň5 ořechová: z mletých ořechů, cukru a bílku vytvoříme hmotu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, zbylé suroviny smícháme v míse a zalejeme kváskem. Na teplém místě necháme zhruba 1hod kynout (V míse zakryté utěrkou).
Mezitím si připravíme náplň. V misce si náplň rozdělíme na čtyři díly, aby nám to vyšlo akorát.
Poté co těsto vykynulo ho propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na čtyři bochánky. Vezmem jeden bochánek, který rozválíme ve tvaru koláče a rozdělíme ho na osminky. Jednotlivé dílky plníme náplní na nejširší část vzniklých trojúhelníčků, kterou rolujeme směrem ke středu do tvaru rohlíku (konce zmáčkneme a rohlíček zahneme - aby měl tvar). To uděláma s každým bochánkem.
Rohlíčky dáváme na vymaštěný plech (nebo na pečící papír - tak to dělám já).
Rohlíčky potřeme bílkem, položíme na ně uzený sýr nebo posypeme nastrouhaným eidamem a posypeme kmínem(pokud děláme náplň se zelím, tak už kmín nahoru nedáváme).
Pečeme ve vyhřáté troubě 10 - 12 minut na cca 200C, záleží na typu trouby.
Mám i fota postupu. :-)) Nejlépe a nejrychleji to jde s pomůckami Tupperware (v tom to připravuji já a postup je malinko jiný) a těsto mám za 20minut.

Těsto = A máme těsto připravené..
Náplň = z vyváleného bochánku uděláme radélkem osminky a klademe na ně náplň... chytneme 2 cípy a překlopíme je přes náplň a srolujeme směrem do středu, okraje zmáčneme a rohlíček prohneme (ať má hezký tvar).
Pečeme = rohlíčky potřeme bílkem a ty se slanou náplní posypeme strouhaným sýrem a případně i kmínem. (lepší je dát rohlíčky na pečící papír - papír nemastíme)
Upečeno = rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 200C po dobu asi 12-14minut.
Pozor! záleží na typu trouby - mám obyč. elektrickou a ta peče déle u plynové je to fofr. :-))
Takže první várku raději hlídejte. :-))
Množství těsta vystačí na takto plné talíře jako mám na fotu.