Americký koláč - zahradní plody



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro libču a přilehlé okolí

POSTUP PŘÍPRAVY

univerzální těsto:
300g hladké mouky
190g másla nebo hery
1 lžička soli
4 lžíce studené vody

náplň:
ovoce(my měli třešně a hrst lesních jahod), může být i kompotované okapané
150 ml štávy (z toho kompotu nebo voda se sirupem)
4 lžíce cukru
2 lžíce gustinu nebo solamylu
Lžička másla

dále potřebujeme
balíček vanilkového cukru
trochu mléka
krystalový cukr


vypracujeme vláčné těsto, které musí být kompaktní jako plastelína. Pokud by bylo tužší nebo se lámalo, přidejte trochu másla (ne vody).
Rozdělíme na dvě poloviny.
První polovinu na pomoučeném válu rozválíme na kolo a vložíme do koláčové formy a navlníme až na okraj . Pokud chceme jako to mají američani mačkané okraje, necháme tak ještě cca 2 cm nad okrajem.

štávu, cukr a škrob svaříme a necháme trochu vychladnout, pak tam vmícháme lžičku másla.

Ovoce naklademe na první část koláče, zalijeme škrobovou směsí a posypeme vanilkovým cukrem.
Rozválíme a přiložíme druhou část těsta, zastřihneme nůžkami nebo jinak upravíme. Ozdoba koláče dle Vaší fantazie, těsto je plastelinoidní takže se dá dělat spousta různých ozdob, jde to velmi dobře. Po upečení zůstává stejné, neroztéká se, takže to co vymodelujete, vám na koláči zůstane. Potřete koláč mlékem, posypejte krystalovým cukrem a pečte v troubě (elektrika) na 220 asi 15 minut a pak stáhněte teplotu na 170 a pečte dalších 30 minut.

Recept na těsto mám z knížky Dezerty od Mary Berryové a dá se použít jak nasladko, tak naslano. Ještě jsem to sice nezkoušela, ale jsem si jistá, že pokud uděláte taštičky, potřete mlékem a pak obalíte v cukru a usmažíte je, budete je mít jako z mcdonalda.