zeleninová kuřecí omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

nejmilejší jídlo mých miláčků. z původního jídla od tchýně jsou odstraněny tukové zásmažky, šlehačky, restování na oleji a podobné její vychytávky, které na výsledné chuti měly nepatrný efekt.

POSTUP PŘÍPRAVY

2 kuřecí stehna bez kůže, nebo půlka kuřete, 2 prsa atp.
1 vrchovatá lžíce hořčice
4-6 velkých mrkví
1 velká cibule
1 petržel
kousek celeru
litr vývaru nebo litr vody a 2 bujony (kuřecí s jarní mrkvičkou - natur od vitany)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
špetka tymiánu

2-3 dcl polohrubé mouky
2-3 lžíce hladké mouky

na dochucení na talíři - pepř (nevkládám ho rovnou, protože omáčku jí i syn, jinak se dá opepřit přímo omáčka vložením 4 kuliček černého pepře, který potom rozmixujete společně s omáčkou)

zeleninu nakrájíme na velké kusy (cibuli na čtvrtky, mrkev necháme celou, petržel a celer na větší kolečka)
dáme do hrnce, přidáme maso, hořčici, koření a vaříme v bujonu do lehkého změknutí mrkví.

Pak z omáčky odstraníme maso, přidáme mouku rozkvedlanou v mléce a provaříme. Omáčku pak rozmixujeme (nezapomente vytáhnout nové koření a bobkový list). Můžete zeleninu pomačkat kvedlákem na brambory a pak pasírovat, ale my doma o to nestojíme, když mixujete jen krátce, je efekt podobný, díky tomu, že mrkev byla vcelku, tak z ní zůstanou největší kousky a její chut je přirozenější - ale mixuju dlouho, manžel miluje našlehanou omáčku)
Vychladlé maso obereme a hodíme zpátky do našlehané omáčky. Vznikne asi 8 porcí. Protože se to dá servírovat jako svíčková s citronem brusinkami a šlehačkou, další dochucování cukrem octem atd není nutné, nechám to na vás, já to nikdy nedělám, tak nějak se vždycky trefím a tlustí jsme dost. základní kyselost dodá omáčce hořčice a sladkost dostatek mrkve. Výsledek je hodně oranžový, jsme milovníci mrkvové chuti. Maso je tam jen tak na chuť, pokud vám to vadí, připravte si omáčku dle tohoto rozpisu z celého kuřete (bujon snižte na jeden)

jako přílohu můžete zvolit moje milované klasické knedlíky, tj servírovat jako svíčkovou,
nejčastěji ale kupuji (celozrnné) těstoviny. Výborná je i s rýží nebo třeba kuskusem.

Výborná je také z kuřecích žaludků, tam ale neodolám a místo mléka použiji kysanou smetanu. Do hotové omáčky můžeme pro obměnu vmíchat orestované žampiony.