Tvarohový linecký s borůvkami a jahodami...vynikající!!!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 210g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučky, citrón.kůra (nemusí být), žloutek, trošku rumu, špetka soli. TVAROHOVÁ NÁDIVKA: 2 tvarohy ve vaničce, 2-4 lžíce cukru, 1 vanilk.cukr, 1 vejce + zbylý bílek, 12 lžic mléka. Žmolenka + ovoce(jablka, jahody, borůvky, švestky, višně, rebarbora atd…)

POSTUP PŘÍPRAVY

PŘÍPRAVA: všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vypracujeme vláčné těsto. To necháme na chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme tvaroh.nádivku-tvarohy vyšleháme s cukry a vajíčkem, přilijeme mléko a zamícháme. Tím máme nádivku hotovou. Připravíme si také žmolenku-80 g polohrubé mouky, 40 g cukru a 40 g másla (občas přidám špetku skořice).
Těsto vtlačíme do koláčové formy, na něj dáme tvaroh.nádivku, poté ovoce a nakonec posypeme žmolenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 45-60 min. na 170 °C.
Občas dělám to, že na těsto dám ½ tvaroh. nádivky, na to ovoce, pak zbytek nádivky a zase ovoce (viz úvodní fotografie).
Je to náš nejoblíbenější koláček, který chutná nejlépe 2. až 3. den, ale u nás takhle dlouho nikdy nevydrží:-)

Dobré mlsání přeji:-))

s jablíčkama
..s rybízem