Jsme to co jíme..jídelníček 2..

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Jako vždy pevná vůle a chuť opravdu něco změnit ( ne jenom o tom stále hovořit a nic proto neudělat ) Jedná se pouze o příklad jídelníčku,který se může dále upravit dle zdravotního stavu,fyzickým potřebám, věku atd. Přestávky mezi jídly dodržujeme v rozmezí 2,5-3h,mezi jídly doplňujeme jen tekutiny(min 2-3l na den) Pijeme pravidelně i když nepociťujeme žízeň a to převážně čistou vodu,ovocné a bylinné čaje.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pondělí
Snídaně 1 plátek žitného chleba,30g lučiny,1menší banán+ ovocný čaj bez cukru
Svačina 1 jablko + 250ml kefíru (kunín)
Oběd 2 střední brambory,100g filé..zapéct v troubě..dochutit bylinkovým koření bez soli
Svačina 250ml zbylého kefíru + mistička rajčat
Svačina 1 jogurt holandia bílý + 100g ovoce nakrájet na kousky
Večeře 1 100g tofu orestovat(1 lžička oliv.o.) přidat 200g zeleniny
Večeře 2 libovolná čerstvá zelenina 200g

Úterý
Snídaně 50g musli (nezapékaného) 1xjogurt activia přírodní + ovocný čaj bez cukru
Svačina 1plátek tm.chleba + 1pol.cottage+ mistička rajčat
Oběd šálek těstovin+ 30g 20% eidamu+ 2pl.hodně kvalitní šunky..nadrobno nakrájet
Svačina 250ml ovocného kefíru kunín + 1 jablko
Svačina2 polovina cottage+ ledový salát
Večeře 1 100g kuřecího masa + 250g zeleninového salátu(okurka ,rajče)
Večeře 2 250ml ovocného kefíru kunín

Středa
Snídaně 300ml mléka +1 šálek kukuřičných lupínků
Svačina 50g mozzarelly+ 1zelené jablko
Svačina 1xbanán + 1x actimel
Oběd 1/2 sáčku rýže + 75g kuřecího masa + dochutit bylinkovým koření bez soli
Svačina 50g mozzarelly + 1 pl.tm.chleba
Večeře 1 75g kuřecího masa +200g dušené cukety + 30g lučiny
Večeře 2 1 jogurt actívia + 1 jablko zelené

Čtvrtek
Snídaně 1 musli tyčinka + 1 banán+ ovocný čaj bez cukru
Svačina 1 jogurt holandia jahoda + 1 hruška
Oběd 2 střední brambory + dušena mrkev ..libovolně dochutit bylinkami
Svačina 1 plátek tmavého pečiva + 2 plátky kvalitní šunky + rajčata
Svačina 2 plátky melounu
Večeře 1 100g hovězího masa(nejlépe dva dny předem naloženého v oliv.oleje a koření) +
250g zeleninový salát
Večeře 2 200g čerstvého ananasu

Pátek
Snídaně 1 plátek žitného chleba,30g lučiny,1menší banán+ ovocný čaj bez cukru
Svačina 1x actimel + 1x ovoce
Oběd bramborová kaše 1šálek + 100g krůtího masa
Svačina 250ml kefíru nebo acid.mléka
Svačina 50g žervé + 200g rajačat
Večeře 1 grilovaný pstruh a pyré ze směsi zelenin..může být i jiná sladkovodní ryba
Večeře 2 250ml kefíru nebo acid.mléka

Sobota
Snídaně 50g musli (nezapékaného) 1xjogurt activia přírodní + ovocný čaj bez cukru
Svačina 1/2 pomela+ 1x actimel
Oběd 1/2 sáčku rýže + 2 šálky zeleniny + 50g mozzarely (zapéct v troubě)
Svačina 1 jogurt holandia bílý + 100g mražených třešní
Svačina 1tm.dalamánek + 2 pl.šunky + 1 pl.eidamu
Večeře 1 zeleninový salát (3x šálek zeleniny,sýr typu cottage,byl.koření)
Večeře 2 1/2 pomela + 50g mozzarely

Neděle
Snídaně 1x banán+ 5 lžic musli + 2dcl mléka VŠE ROZMIXOVAT
Svačina 150g ovocného tvarohu + 1 jablko
Oběd 1 šálek těstovin 150g + 50g eidamu + 1 lžíce kečupu
Svačina 1plátek tm.chleba + 1pol.cottage+ mistička rajčat
Svačina 1x actimel + 1x ovoce
Večeře 1 100 krutího masa + zeleninový salát..mix rajčat,okurky..
Večeře 2 200g čerstvého ananasu

Pokud nemůžete dodržet z nějakého důvodu jídelníček,můžete se řídit tímto doporučení:
1. Čtěte nálepky na zboží - studujte co jíte.
2. Jezte co nejvíc čerstvou kuchyňsky neupravovanou stravu
3. Pijte vodu nebo ředěné džusy(max.1:1) místo jiných většinou přeslazovaných nápojů.
4. Nejezte potraviny,které obsahují více než 20% tukových kalorií.
5. Místo sladkého moučníku jezte ovoce.
6. Nejezte uzeniny.
7. Jezte více rybího a drůbežího masa(bez kůže) na ůkor masa tmavého.
8. Nevynechávejte jídla.Jezte pravidelně cca pět malých jídel denně.
9. Nesolte.Místo soli používejte bylinné koření.
10. Vyměňte smažené brambůrky,slané oříšky a sušenky za ovoce a zeleninu.
11. Omezte příjem alkoholu(zvláště ženy) a kofeinu.
12. Jako zálivku na salát používejte netučné jogurty nebo trochu olivového oleje.
13. Využívejte kuchyňské úpravy jídel při,kterých se nepoužívá tuk.
14. Z polévek odstraňujte povrchový tuk.
15. Jezte jen libové kousky masa bez kůže a tuku.
16. Věřte pouze potravinám se značením,umožňujícím zjistit procenta tuku.
17. Omezte jednoduché cukry,jezte místo nich komplexní polysacharidy.
18. Zpestřete si stravu,zkoušejte nové recepty apod.
19. Vyhněte se bláznivým dietám!
20. Hubněte pomalu ne více než o 1/4kg týdně.
21. Pravidelně cvičte.Pokud to jde tak cvičte ráno.
22. Cvičte nejlépe 3 až 5x týdně alespoň 30minut.
23. Užívejte každodenně kvalitní komplexní multivitaminovominerální doplněk.
24. Jezte dostatečně potraviny s vysokým podílem vlákniny (dop.40g vlákniny denně).

Vzhledem k přednímu světovému umístění ČR ve výskytu rakoviny tlustého střeva doporučuji jako
prevenci zvýšit podíl vlákniny ve stravě na 25-35g denně(dle US Národního ústavu pro rakovinu)
Příklady obsahu vlákniny ve stravě (každá položka obsahuje 10g vlákniny):
Obiloviny: 1/2 šálku otrub, šálek ovesných vloček, šálek obilného šrotu, dvě palice sladké kukuřice,
tři plátky celozrnného žitného chleba, tři šálky pšeničných burisonů, 120g pražené kukuřice.
Zelenina: 1/2 šálku míchaných fazolí nebo čočky, 1/2 šálku hrášku, dva šálky sojových bobů,
dva šálky pařené zeleniny, čtyři střední mrkve.
Ovoce: tři hrušky, tři banány, čtyři broskve, 120g borůvek, pět jablek, šest pomerančů,
dvacet švestek, dvacet sušených meruněk, deset sušených fíků, šest půlek sušených hrušek.