Syřidlo pepsinové LAKTOSIN pro tvorbu domácího tvarohu a sýru



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tekuté pepsinové syřidlo LAKTOSIN je přírodní syřidlo živočišného původu určené k sýření mléka o síle 1 : 10 000 pro výrobu tvarohu, měkých a bílých sýrů. Složení: voda, vepřová sliznice, kyselina chlorovodíková, benzoan sodný, kyselina sorbová, líh, cukrový kulér, eugenol, thymol Syřidlo se dá snadno dávkovat 5 ml na 100 litrů mléka tj. 17 kapek na 10 litrů (cca 2 kapky na 1l mléka) a má dlouhou trvanlivost. Minimální trvanlivost je 3 měsíce.To však neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka ohřátého na 23°C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. Potom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT! Tekuté sýřidlo je výhodnější zejména pro zpracování menšího množství mléka. 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml)1více na http://jaknato.webpark.cz/html/Labneh.html

POSTUP PŘÍPRAVY


Domácí tvaroch 1 litr kupovaného mléka z automatu ,na domácí tvaroch potřebujete 1 převařené mléko,1kapku syřidla určení k syření mléka .......... Nejlepší je použít čerstvé mléko od nějakého soukromníka. Pokud ta možnost není dá se použít plnotučné "čerstvé" mléko z ochodu a smíchat ho se šlehačkou nebo alespoň 10% smetanou. Nehodí se trvanlivé mléko a šlehačka, protože nekysne, ale hořkne. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen "nakyslé". Většinou stačí do druhého dne nebo se pro urychlení přidá lžíce vinného octa. Pak se mléko pomalu zahřívá na teplotu cca 50 stupňů. (na hodně měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů - čím je teplota vyšší, tak je potom tvaroh sušší a tvrdší) Pak se mléko nechá přiklopené pomalu vychladnout. (nejlepší je vypnutout elektrickou plotýnku a nechat ho tam stát, pokud chceme tvrdý tvaroh na strouhání tak se to scedí ještě horké a zatíží talířkem. Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o) Kolik přesně tvarohu je ze dvou litrů mléka nedovedu přesně říct. Hodně záleží na kvalitě mléka. Z kupovaného mléka je ho podstatně míň než z domácího a není tak dobrý.
Domácí sýr ......... •Připravíme si ingredience a pomůcky: jogurt, sůl,mletý kmín sterilní plenu, dvě misky, metličku a cedník. •Jeden litr jogurtu rozmíchejte do hladka a vlijte do misky. •Přidejte lžíci soli. a lžici kmínu, •Důkladně promíchejte. •Umístěte plachetku do cedníku a cedník položte na středně velkou misku(s obsahem větším než litr). Přelijte do ní jogurt. •Svažte rohy plachetky a zavěste ji nad misku, do které se zachytí odkapávající syrovátka. Já k uvázání používám silnou gumovou pásku omotanou kolem rohů plachetky, kterou pak zavěsím na vodovodní kohoutek. Mnoho lidí nechává syrovátku odtéct rovnou do odpadu. •Zavěsíme nad misku, abychom zachytili syrovátku. Sýr může být zavěšen i v lednici aby vydržel déle čerstvý. •Po 24 hodinách nám syrovátka odkape a můžeme plachetku rozbalit. •A tady už je výsledek, labneh na odkapávací plachetce. •Hotový labneh, vytvarovaný do bochánku. Skladujeme jej v ledničce.