"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto jednoduché cukroví peču už léta, vždycky tak začátkem prosince. Ale jde ho upéct kdykoliv v průběhu roku, jsou to takové křupavé, ale nekalorické "lupínky".

POSTUP PŘÍPRAVY

Na hlavní fotce je množství ze 2 nakrájených a upečených plechů, celkem mívám z této dávky 4 plechy.

Smícháme 70g cukru pudru (moučkového), 140g polohrubé mouky a malý sáček lískových ořechů (vysypat je tam celé) a opatrně vmícháme do 4 našlehaných bílků. Vlijeme do formy na biskupský chléb (srnčí hřbet), a upečeme dozlatova, tak kolem 160´C (nebo i míň, hlavně neupéct moc dotmava). Osvědčilo se mi spíš ho vyložit pečícím papírem než vymazávat, lépe se pak vyklopí. Ve formě necháme hmotu 2-3 dny odležet a pak teprve vyjmeme a krájíme na co nejtenčí plátky ostrým nožem. Lupínky rozprostřeme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a znovu upečeme (či spíše usušíme) při nižší teplotě, tak kolem 120´C. Hlídáme, aby se nespálily, stačí do růžova, po vyjmutí ještě trochu ztmavnou.

Vždycky dělám 2 várky - jednu (výše uvedenou) a jako obměnu do té druhé přidávám ještě skořicový cukr a většinou už žádné oříšky (ale taky lze) . Tato varianta je pak hezky hnědozrzavá a voňavější, anebo pro ty, kteří nemají rádi ořechy či šetří svoje zuby...

Dobrou chuť a hezké (nejen) Vánoce!

Ušleháme sníh ze 4 bílků.
Smícháme mouku, cukr a ořechy, které pomalu přidáváme do sněhu z bílků.
Vlijeme tužší těsto do formy vyložené pečícím papírem.
Upečeme dozlatova cca na 160´C a máme polotovar. Necháme odležet 2-3 dny než budeme krájet. Minimálně aspoň do druhého dne.
Odleželé krájíme na tenké plátky, jak nejvíce je to možné.
Osvědčilo se mi krájet tak, že hmota je položena tak, jak se pekla, tj. opečeným nahoru. Méně se mi to drolí.
Klademe na plech plátky vedle sebe a dáme do trouby sušit cca na 110- 120´C. Pečeme do růžova, po vyndání lehce ztmavnou.
Vyndané z trouby, malinko se teplem zkroutí.
Do krabičky skládám "na stojáka", je to skladnější.
Celá várka, naskládáno ve 2 vrstvách ve větší plastové krabičce.
skořicová verze
Upečené skořicové - varianta s mandlema (vyjímečně, jinak dělám bez ořechů)