"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Toto jednoduché cukroví peču už léta, vždycky tak začátkem prosince. Ale jde ho upéct kdykoliv v průběhu roku, jsou to takové křupavé, ale nekalorické "lupínky".
POSTUP PŘÍPRAVY
Na hlavní fotce je množství ze 2 nakrájených a upečených plechů, celkem mívám z této dávky 4 plechy.
Smícháme 70g cukru pudru (moučkového), 140g polohrubé mouky a malý sáček lískových ořechů (vysypat je tam celé) a opatrně vmícháme do 4 našlehaných bílků. Vlijeme do formy na biskupský chléb (srnčí hřbet), a upečeme dozlatova, tak kolem 160´C (nebo i míň, hlavně neupéct moc dotmava). Osvědčilo se mi spíš ho vyložit pečícím papírem než vymazávat, lépe se pak vyklopí. Ve formě necháme hmotu 2-3 dny odležet a pak teprve vyjmeme a krájíme na co nejtenčí plátky ostrým nožem. Lupínky rozprostřeme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a znovu upečeme (či spíše usušíme) při nižší teplotě, tak kolem 120´C. Hlídáme, aby se nespálily, stačí do růžova, po vyjmutí ještě trochu ztmavnou.
Vždycky dělám 2 várky - jednu (výše uvedenou) a jako obměnu do té druhé přidávám ještě skořicový cukr a většinou už žádné oříšky (ale taky lze) . Tato varianta je pak hezky hnědozrzavá a voňavější, anebo pro ty, kteří nemají rádi ořechy či šetří svoje zuby...
Dobrou chuť a hezké (nejen) Vánoce!
|
Ušleháme sníh ze 4 bílků. |
|
Smícháme mouku, cukr a ořechy, které pomalu přidáváme do sněhu z bílků. |
|
Vlijeme tužší těsto do formy vyložené pečícím papírem. |
|
Upečeme dozlatova cca na 160´C a máme polotovar.
Necháme odležet 2-3 dny než budeme krájet. Minimálně aspoň do druhého dne. |
|
Odleželé krájíme na tenké plátky, jak nejvíce je to možné. |
|
Osvědčilo se mi krájet tak, že hmota je položena tak, jak se pekla, tj. opečeným nahoru. Méně se mi to drolí. |
|
Klademe na plech plátky vedle sebe a dáme do trouby sušit cca na 110- 120´C. Pečeme do růžova, po vyndání lehce ztmavnou. |
|
Vyndané z trouby, malinko se teplem zkroutí. |
|
Do krabičky skládám "na stojáka", je to skladnější. |
|
Celá várka, naskládáno ve 2 vrstvách ve větší plastové krabičce. |
|
skořicová verze |
|
Upečené skořicové - varianta s mandlema (vyjímečně, jinak dělám bez ořechů) |