Pampeliškový med
Děvčata prosím Vás. Jak je možné, že je pampeliškový med tak zdravý, když se musí převařit a v mém případě je to už 4 hodiny a pořád je řídký. Jestli v něm bylo něco zdravého , tak je to asi už fuč, že? Jsem z toho zklamaná. Co s tím?
poslední fotografie v albu Pampeliškový med | domácí sůl | NALOŽENÍ DO OLEJE
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Renata F. (Viko) ID 233071 (30.4.2011, 2:15)
Jejda,ja vařila med když byli děti malí,dlouho jsem ho nedělala,bych ho mohla letos udělat.Nesmíte vařit 4hodiny,stačí 1hodina,když se zdá být hodně řídký,tak přidejte cukr,čím víc budete vařit tím bude víc řídnout.Med časem sám zhoustne,úplně hustý nikdy nebude,to až časem.Pozor také na pecky z citronu,to ale asi víte.Také můžete přidat semdikrásky,ty vám udělají lepší chuť.Jinak jsem dělala i z černého bezu-z květu ten je vynikající a dětem dělá dobře na průdušky.Manželovi teď dělám rok co rok bezinkový liker,recept mám u sebe na mmb,Teď si nemůžu vzpomenout ale asi tam mám i medy,jestli ne,napravím a dodám mé recepty,co dělám ja a to už přes 30let.Nezoufejte a nebuďte zklamaná,příští rok budete chytřejší (F) (F) (F)
A ještě něco,nesmíte ho tolik vařit,jen aby trošku bublal,ne moc a asi 1hodinu,to bohatě stačí.Nesmí tam přijít voda a nic,vše musí mít naprosto čisté,vyzkoušet můž

ODPOVĚDĚT
Zuzana Š. (zazuka) ID 40, mimibazar.cz/zazuka (30.4.2011, 23:35)
Renato a pak stačí dát jenom do sklenice a zavřít ? Už se jinak nesterilizuje atd. a jak dlouho takto udělaný med vydrží cca? Děkuji za odpověď

ODPOVĚDĚT
Renata F. (Viko) ID 233071 (30.4.2011, 2:28)
250 květů pampelišek

citron

1,5 kg krystalového cukru

1,5 l vody

Tento poměr dělám ja.Nejdřív květy vyperu a povařím 10minut bez cukru,druhý den za 24hodin přecetit a přidat cukr a povařit do bodu varu a pořád míchat cca 60minut

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (30.4.2011, 13:21)
Reny, děkuji moc za recept. Jak dlouho po dešti můžu sbírat? :-)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (29.4.2011, 12:40)
Přidejte cukr a pomalu vařte. Musí jen jakoby probublávat, nesmí vřít.
Nesbírala jste pampelišky po dešti? To bývá také důvodem toho že špatně houstne.
Jinak přidávám hrst sedmikrásek a hrst mladého smrkového jehličí. Ale to samozřejmě na hustotu nemá vliv.

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 12:57)
JJ děvčata, už to možná mám! Bylo to po dešti - den před tím hodně pršelo a ráno trošku - já sbírala odpoledne. Ach jo, a dnes zase prší. No nic - koupím cukr a ještě jednou to vyzkouším. Sbírat snad můžu kdykoli v létě ne? Nejen teď na jaře. Děkuji za rady a dám vědět, jak jsem to zase zmastila. 8-| (jidlo)

ODPOVĚDĚT
Radka H. (radkaaa) ID 95559 (29.4.2011, 15:23)
Pampelišky do týdne odkvetou ,-) .... a pak až další jaro ,-)

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (30.4.2011, 13:15)
Toho jsem si nikdy takto nevšímala, měla jsem za to, že pampelišky vidím pořád kvést - hlavně u nás na trávníku. Hm, to jsem ale ostuda ,-) :-$

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (29.4.2011, 13:41)
Andrejko, pampelišky rostou jen na jaře. Za cca 2 týdny odkvetou a pak už nebudou.

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (29.4.2011, 12:50)
Né, cukr, né, bude to pak spíš cukrová voda a to přece nemá být účelem. To radši nechat zchladnout a pak dovést k varu ještě jednou a zase stáhnout. (Y)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (29.4.2011, 13:40)
Já si až pozdě přečetla, že už je to "černý" a docukrovaný až až.

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (29.4.2011, 10:08)
Andreo, nechte ho odpočinout, vystydnout a druhý den ho přiveďte k varu znovu, bude houstnout tím ochlazením, pak už nevařte dlouho, jenom ho přiveďte k varu a vypněte. Takhle klidně dvakrát, třikrát... :-)

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 10:24)
Ivy, děkuji - příště zkusím. Mám z toho pamp. karamel - je černý jako bota a chutná jako turecký med. :´( Příště se snad povede. Děkuji za radu.

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (29.4.2011, 10:34)
Andreo, počkejte, tak to je vyvařený až moc, navíc strašně cukru - nepřidávala jste, aby ztuhnul??? *-) Psala jste, že je moc řídký...

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 12:30)
Ivy, jela jsem přesně podle receptu - 400 pampelišek-2citrony-2l vody a 2kg cukru. Louhování 24 hodin. Jen nechtěl houstnout- vařila jsem včera 2 hodiny a nic , nechala jsem přes noc odstavené a ráno další 2 a více hodiny . Přitom jsem průběžně zkoušela na talířek jestli houstne a zhoustl po vychladnutí až opravdu po cca 5 hodinách. Tak nevím, kde je chyba. Cukr jsem nepřidala, protože už nemám v zásobě. (6)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (29.4.2011, 12:49)
Ale tak je to v pohodě, když přece se musí krystalky cukru po zchladnutí tvarově změnit, že tuhne až po pár hodinách. :-) Teplý ani ihned po vychladnutí nebude hustý, až časem. :-$

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 13:00)
No právě, proto ten talířek! A med tekl a tekl. No koukám na děj přes světlo a je takový hnědo fialový. Ale zkusím znovu. Nevzdám to . :-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (29.4.2011, 9:56)
není to med, ale sirup, sladkostí se podobá medu, ale ní to

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (Lena28) ID 24797 (29.4.2011, 9:54)
Přidávám podrobný popis na můj pampeliškový med.A zatím nezklamal.
250 hlaviček pampelišek
1 celý pomeranč
1 celý citron
1 a pů litru vody
1 vanilkový cukr
1 a půl kilogramu cukru(krupice)
Pampelišky lehce propláchneme a zbavíme se "havěti".Namočíme do vody přidáme vanilkový cukr,omytý celý pomeranč a citron nakrájený na čtvrtky bez jader.Povaříme 20 minut ,přiklopíme a necháme 24 hodin louhovat.Po té scedíme přes husté síto a jemně vymačkáme.Do výluhu přidáme cukr(krystal) a za stálého míchání uvedeme do varu.Vaříme hidinku a půl.Během vaření sbíráme pěnu.

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 10:22)
Leničko, recept jsem si opsala. Můj med dopadl spíše jako pampeliškový karamel - je tmavý jako bota. Hustý tedy už je. Na obrázcích je pamp med světlounký - takže se mi asi určitě nepovedl tak jak to má být. Zkusím ale až příští rok - teď už nemám odvahu. Pěkný den. (N) :´(

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (Lena28) ID 24797 (29.4.2011, 15:38)
Andrejko,když jsem ho vařila poprvé tak jsem ho měla taky strašně tmaví.A bylo mi řečeno že je jako by přepálený.Což znamená že se vařil déle než měl.Přeji hodně štěstí a nezoufejte příště se povede
:-$

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (minonci) ID 342237 (29.4.2011, 9:17)
Já vařila med tak hodinu a pul ani ne,a mám ho krásně hustý :-p na 500 pampelišek jsem dala 2 kg cukru a 2 citrony..... (C)

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 9:22)
JJ toto sedí, a kolik vody? V tom mám možná problém. A není už k ničemu? Když tak dlouho vařím?

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (minonci) ID 342237 (29.4.2011, 9:34)
2 litry vody. A nevím když Vám zhoustne tak by měl být dobrý..A luhovala jste ho? Má se den luhovat.. Já dělala poprvé med a povedl se.. (Y)

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (saxik75) ID 281183 (29.4.2011, 10:02)
jj louhovala - 24 hodin, no až teď po 5-6 hodinách je hustý. Jdu to šupnout do skleniček a nevím, jestli se do dalšího někdy příště pustím. (6) :-| :´(

ODPOVĚDĚT
Kateřina O. (kpss) ID 155562, mimibazar.cz/kpss (29.4.2011, 9:18)
(L) (L)ZDRAVÍM VÁS RENČO, NEMĚLA BYSTE PODROBNÝ POSTUP NA MED *-) *-) RÁDA BYCH HO ZKUSILA, MOOOC DÍKY KATKA (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (minonci) ID 342237 (29.4.2011, 9:36)
Taky je stránka od tama mám recept..... http://bucifousek.webgarden.cz/domaci-medicina Pak pisněte zda se Vám zobrazil...jsou tak skvělé recepty (Y)

ODPOVĚDĚT
Kateřina O. (kpss) ID 155562, mimibazar.cz/kpss (29.4.2011, 9:45)
(Y) (Y) (Y)ANO, ZOBRAZIL SE, MOC DÍKY, URČITĚ VYZKOUŠÍM. SUPER MED JE I Z ČERNÉHO BEZU, ALE JÁ JSEM NA NĚJ BOHUŽEL ALERGICKÁ, TAKŽE HO ANI NEMŮŽU SBÍRAT 8-| 8-| :-| (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (minonci) ID 342237 (29.4.2011, 9:51)
Ten také vyzkouším :-p mohl by být dobrý i ze sedmikrásek,ale to zbírání :-D

ODPOVĚDĚT
Kateřina O. (kpss) ID 155562, mimibazar.cz/kpss (29.4.2011, 9:53)
Z BEZU JE FAKT VÝBORNÝ (Y) (Y) UŽ JSEM HO DĚLALA PŘED 4 ROKY, TO JSEM NA NĚJ JEŠTĚ NEBYLA ALERGICKÁ, ALE OD TÉ DOBY HO NEDĚLÁM, LEDA ŽE BY MI HO NĚKDO NASBÍRAL ,-) ,-) TAK DNES ZAJDU NA PAMPELIŠKY, SNAD SE POVEDE NA POPRVÉÉÉ |:o) |:o) (F) HEZKÝ VÍKEND (witch) (witch)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno