Zavařování jídel-JAK A V ČEM A CO ZAVAŘUJETE???
Maminečky jedem na dovču a potřebuji zavařit jídla,nikdy jsem to nedělala.Vůbec nevím jak,v čem a co zavařovat.Za rady jak na to i za typy co zavařit moc děkuji.Na netu jsem sice něco našla,ale neshodují se tam,dám přednost vašim zkušenostem.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 10 komentářů
Petra P. (Peta78) ID 81716, mimibazar.cz/peta78 (10.6.2011, 9:07)
Moc všem děkuji,tak snad to zvládnu a neumřem tam hlady ,-) ,-) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Jana Č. (cermi) ID 903, mimibazar.cz/cermi (10.6.2011, 8:35)
Péťo, já zavařuji takto:
maso dám pect cca na 1 hod.(osolené, okmínované), po té nandám do obyčejných sklenic bez závitu, zaliji výpekem, dám víčko s červenou gumičkou (kupuji vždy nové, aby se jídlo chytlo a nezkazilo). Objedu víčko zav. hlavou a ponořím cca do 3/4 vody do hrnce a vařím 1 hodinu na 100st. Druhý den opět ponořím do 3/4 vody a opět zavářím při 100st. Zavářím tak i omáčky, tedy raději je nazahušťuji, to dodělám až na místě...a nedávám smetanu...Ještě horké naliji do sklenic a postupuji viz výše...Jídlo pak uchovávám při pokojové teplotě-nedávám do lednice. Vydrží v pohodě cestu, tam uchovávám opět mimo lednici...
Myslím, že tímto způsobem je jistota, že je jídlo řádně zavařené a neublíží nám..V mikr. je sice za kratší dobu, ale otázkou je, zda-li pak člověk jí stravu a nebo jen "mrtvou stravu"....ale to by bylo na dlouhou debatu...Přeji krásnou dovolenou (leto)

ODPOVĚDĚT
Eva M. (Mázovka) ID 192582, mimibazar.cz/mazovka (8.6.2011, 19:04)
Já zavařuji omáčky takto:po uvaření horkou omáčku,nebo polévku naliju do sklenic,zavíčkuju šroubovacím víčkem a sklenice dám na 3-4 minuty do mikrovlnky na nejvyšší výkon.Měly by se Vám začít dělat ve sklenicích bublinky,jako když to začíná vařit.Po té vyndám a dnem vzhůru nechám vychladit.Vloni jsem takto zavařovala omáčky na dovču do Chorvatska,vydržely cestu 16 hodin a ještě týden v lednici (F)

ODPOVĚDĚT
Marcela Ď. (duricka) ID 90140, mimibazar.cz/duricka (8.6.2011, 16:21)
Já zavařuji docela často manželovi na montáže, Zavařuji to normálně v hrnci s vodou tak 2 hodiny ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) i i i omáčky se smetanou zavařuji a nikdy se tomu nic nestalo. (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (ivana.king) ID 125300 (8.6.2011, 14:12)
http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-mikrovlnce/ Tento způsob mi přijde - pro příležitostné zavařování - nejlepší ....... Už jsem takhle pár jídel zavařila a zatím OK! Stále sice zapínám mikrovlnku s obavami, ale funguje to (Y) Je ale potřeba dát pod sklenici/e nějakou misku - občas něco vyteče. O tom dvojím zavařování kvůli bakteriím (jak píše Míla) jsem netušila - budu nyní zavařovat 2x.

ODPOVĚDĚT
Ivana L. (kamélie) ID 24844, mimibazar.cz/kamelie (8.6.2011, 13:40)
(hello)Tak já se přidám se svým receptíkem na pečené maso. Maso osolím, okmínuji popř. posypu gril. kořením, zaliji v pekáčku hodně vodou a přidám lžici sádla. Nedávám cibuli, ta by se v tom mohla kazit.Dám péci cca 1,5. Když maso chytí kůrčičku, troubu vypínám. Po mírném vychladnutí nakrájím do zav. sklenic, zaliji vzniklým výpečkem. Sklenici i víčko objedu např. slivovicí a dám zavařit na cca 1,5hod.do hrnce s vodou -/ hladina až nad sklenici./ Maso je jak dort a vydrží klidně několik týdnů. Je to rychlovka k chlebu, bramboru i např. do rizota atp. Guláš a omáčky zavařuji hotové, jak zde již někdo psal - vřelé do sklenic a také tak hodinu. Mám v tom praxi, manžel jezdil na kamionu, tak jsou to léta zkušeností.

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (8.6.2011, 11:59)
Dobdrý den, jen ještě přidám, že já zavařuji v troubě, vejde se tam v pohodě 9 sklenic najednou. Pekáč s vodou úplně dolů - ale musíte mít možnost zapnout pouze spodní těleso, maximálně spodní těleso a ventilátor. Pokud máte pouze horkovzduch, tak by se vám víčka připekla. Hezkou dovolenou (F)

ODPOVĚDĚT
Pavla V. (krasajda) ID 59152 (8.6.2011, 11:18)
Peti, já zavařovala hotová jídla ( včetně mouky i cibule ) - jen mléko a smetanu jsme dávala až na místě, nalila do sklenice a hodinu zavařovala ( v normálním hrnci - nemám zavařovací ) a druhý den ve stejnou dobu zase..pro jistotu jsem pak jídlo měla ještě v lednici a v apartmánu taky ( ale možná by ani nemuselo ) a za dobu 13 let se mi zkazila jen jedna sklenice....
např. španělský ptáček, rajská omáčka, omáčku na špagety, hovězí na houbách, vepřové na paprice atd atd
pak jsem s sebou brala i kupované knedlíky a napařovák a jídlo bylo během chvilky hotové.....

ODPOVĚDĚT
Petra P. (Peta78) ID 81716, mimibazar.cz/peta78 (8.6.2011, 11:22)
Pavli děkuji (F) (F) a jak dlouho jste ještě zavařovala.Někde píší 20min,někde 1hod,někde dokonce 3hod.
Slyšela jsem i o zavařování v myčce,ale ještě nikdo nenapsal,že to tak má vyzkoušené *-)

ODPOVĚDĚT
Pavla V. (krasajda) ID 59152 (8.6.2011, 11:28)
Jééé, to jsem zapomněla napsat - zavařovala jsem hodinu a druhý den zase hodinu.....asi to je lepší dělat v zavařovacím hrnci - vejde se tam víc jídel..s myčkou a pračkou nemám zkušenosti......

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (8.6.2011, 10:36)
MILÁ PETRO,POKUD ZAVAŘÍTE MASO AŤ UŽ OMÁČKU NEBO SAMOTNÉ maso ,TAK TO UDĚLEJTE JAK PÍŠE PANÍ KATEŘINA A DRUHÝ DEN,TO JE ZA 24 HODIN DŘÍV NE PŘEVAŘTE ZNOVA..........DŮVODEM JSOU BAKTERIE ,KTERÉ MAJÍ POUZDRO A TO OBČAS ZABRÁNÍ JEJIMU ZNIČENÍ,DRUHÝ DEN ONA BAKTERIE VYKLIČÍ A VY JI ZNIČÍTE.............JE TO JISTOTA NA PARNÉ PŘEVÁŽENÍ ZAVAŘENIN,pozor.........při dochucování jídel neolizujte lžíci a nemíchejte s ní znova jídlo,prostě myslete na to,že si zanesete bakterie do jídla a oni se vám odvděčí puštěním zavařené lahve.................shrnuto.........neolizovat lžíci a pak s ní nemíchat jídlo znova,a převařit po 24 hodinách obsah lahvi znova.......nebo i dýl do 48 hodin ,dřív ne,bakterie které by se nezničily prvním vařením musí VYRŮST ABY SE ZNIČILY,KDYBY BYLY PŘÍTOMNY V OBSAHU JIDLA.TO´T MIKROBIOLOGIE ŠKOLSKÁ.přeji vám hezkou dovolenou (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra P. (Peta78) ID 81716, mimibazar.cz/peta78 (8.6.2011, 10:51)
Děkuju (L) (L) teda to s těma bakteriema zní hrozně ,-) ,-) ,ale máte pravdu,budu postupovat co nejsterylněji dovedu (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (Kacur) ID 34093, mimibazar.cz/kacur (8.6.2011, 9:52)
Peti, jestli můžu poradit, tak já to odkoukala od švagrové:
když vaří oběd, tak vařící jídlo (polévka, maso s omáčkou, guláš apod.) naleje do zavařovacích sklenic (nejlépe šroubovací) a otočí dnem vzhůru. To se tím horkem zatáhne, a takto vydrží v chladu cca 3 týdny bez problémů (možná i déle)

Proto, jestli vaříte doma každý den, přivařte a odlejte si sklenku, dvě, a máte to.

Nebo pak hodně lidí zavařuje: syrové maso nasolit, (mix kýta, bůček, trochu kůže může být) dát do zavařovacích sklenek, přidat tak 5 lžic vody a zavařovat 3 hodiny. Někdo zavařuje i druhý den další 3 hodiny. (ponoříte do hrnce s vodou, kterou postupně doléváte - dolévejte horkou)
A máte hotové maso, které stačí jen opéct na pánvičce - je to mňamka.

Pěknou dovolenou (Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (9.6.2011, 15:39)
Péťo, tak jsem dnes koupila v Kauflandu dva balíčky kýty a dva balíčky bůčku s kůží a chystám se zavařovat. Pořídila jsem 10 menších sklenic se šroubovacíma víčkama a jednu se skleněným víkem, která se zavírá na drátěný patent - chci to vyzkoušet - asi půjdou používat opakovaně, tak bych si jich pár koupila...
Maso mám pokrájené a čekám až domyje myčka sklenice a půjdu vařit ^o)
Moc se těším na výsledek - s dobrým chlebíkem máme takové maso moc rádi...A taky náš vybíravý synáček tohle může... Už se těším, jak si svou vlastní konzervu otevřu na chaloupce...
Děkuji za tip... pak dám vědět, jak jsem dopadla (L)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (Kacur) ID 34093, mimibazar.cz/kacur (3.7.2011, 23:29)
Ali, tak co, chutnalo Vám???

krásné léto (plavec) (plavec) (plavec) (F) (L)

ODPOVĚDĚT
Petra P. (Peta78) ID 81716, mimibazar.cz/peta78 (8.6.2011, 10:49)
Kači moc děkuju.Takže švagrová zavařuje jídlo hové-tedy i zasmažené.Já právě někde vyčetla,že zavařovat jídlo nedodělané apod. takže jsem ráda,že je to jinak. (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (Kacur) ID 34093, mimibazar.cz/kacur (8.6.2011, 11:16)
Jojo, Peti, prostě komplet hotové jídlo. Ale musí být vařící (skoro bublat), když se lije do sklenic.
A jak píše paní Míla, určitě nic nezkazíte tím, když to druhý den zavaříte ve sklenici pro jistotu znovu.

krásnou dovolenou (L)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (8.6.2011, 10:31)
Tak to já taky vyzkouším...
To maso se pak dá jíst i studené, nebo se musí ještě dodělávat??? Mám zavařované maso moc ráda, ale myslela jsem, že musí být předem nějak upravené než ho dám do sklenice... *-) Na chaloupce nemám ledničku, tak by bylo maso ve sklenici ideální...
A. (hello)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (Kacur) ID 34093, mimibazar.cz/kacur (8.6.2011, 10:37)
Ali, ano. Maso se dá krásně jíst studené, díky té vodě a tuku z bůčku a kůže vznikne takový ten supr dupr zulc. Kdysi se prodávali konzervy maso ve vlastní šťávě a bylo to skutečně samé maso se zulcem. Vynikající. Dnes jsou to bohužel jen samé náhražky. Konzervy už léta nekupuji :-(
Takže si zavařujeme maso i klobásky tahle doma.

Klobásky stačí zavařovat 1,5 hodiny jeden den a druhý den znovu 1,5 hodiny a stačí 2 lžíce vody.

Krásné léto (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (8.6.2011, 10:56)
Super, myslela jsem, že je to složitější, tak jsem to zatím nezkoušela, ale teď mám hned chuť běžet pro maso a zavařovat ,-)
Děkuji moc za cenné rady (L)

ODPOVĚDĚT