..mám takový pocit, že vyvařuju staré ponožky, jak docílíte dobrého průzračného vývaru..je spousta tipů...jaký je váš?
Markéta K. (Franzovka) ID 280269, mimibazar.cz/franzovka (13.7.2013, 19:11) | v pořadu Škola vaření jeden kuchař radil dát vařit zeleninu včetně neoloupané cibule do studené doby a teprve až když voda začne probublávat vložit maso - mně se osvědčilo, byl křišťálový jako studánka a přitom měl svoji silnou chuť - jako bych tam maso vařila už od samého začátku
ODPOVĚDĚT |
|
| Marcela D. (macekd) ID 22894, mimibazar.cz/macekd (12.7.2013, 22:41) | V papiňáku a nikdy nebyl zakalený. Základ je studená voda, přivedu k varu, podle druhu masa po 1/2 hodině vypnu a nechám cca 1 hodinu dojít, až není tlak.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana B. (hotelka) ID 458868 (12.7.2013, 22:24) | Zuzanko pravidla se nezměnila,ale někdo umí to a druhý zase tohle.A tak u Vás stále za 1.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana B. (hotelka) ID 458868 (12.7.2013, 21:50) | Zuzance K .bych za její vývar mohla dát ve škole za 1 s hvězdičkou a protože jsem to celý svůj život učila, tak to má přesně podle pravidel.Ale já zásadně dělám vývar v papiňáku a ještě jsem ho nikdy neměla zakalený.Dám studenou vodu spařené hov.kosti, přední maso,osolím,přidám pár kuliček pepře,libeček ,sůl a nechám přijít k varu.Potom stáhnu teplotu a nechám půl hodiny táhnout.Zvlášť si osmahnu kořenovou zeleninu a naní naleju již hotový vývar.Dochutím přidám domácí nudle a játrové knedlíčky ,krátce povařím,Při podávání dávám petrželku.
ODPOVĚDĚT |
| | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:55) |
vidíte, paní dává spařené kosti a o tom to je, jak sjem psala níže, že se voda vymění, jak se maso svaří
ODPOVĚDĚT |
| | | | Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:06) |
Kosti a maso je rozdíl. Jde o vývar A a vývar B, jeden je na polévku, druhý na omáčky, bílé polévky atd.
ODPOVĚDĚT |
| | | | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 23:17) |
dávám kosti na kterých je maso a co vím, spařovat se má obojí, ale tak každý a´t si dělá podle sebe, já to tam hodím, povařím a neřeším
ODPOVĚDĚT |
| | | | | | Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:25) |
Já měla kuchařinu praktickou jen v prváku, ale to už je to nějakých 25 let, takže S vývarem si pohraju tak o vánocích, jinak není čas
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
|
| Jarka B. (scarab13) ID 392490, mimibazar.cz/scarab13 (12.7.2013, 21:37) | Vařit pomalu, ten šum vyhodit, ale jen lžičkou a když prý je zakalený, povařit rajče, ale já nikdy neměla zakalenou vodu.
ODPOVĚDĚT |
|
| Kateřina K. (Lukretzia) ID 144934 (12.7.2013, 21:29) | díky jste zlaté
ODPOVĚDĚT |
|
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 24072 (12.7.2013, 21:23) | abyste toho docílila, musíte do polívky dát cibuli, dělám to tak a vývar mám vždy krásně čirý
ODPOVĚDĚT |
|
| Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 21:17) | Správný vývar by se měl vařit tři hodiny. Je důležité dát maso do studené vody, osolit, přidat cibuli (ideálně nechat tu poslední hnědou slupku - udělá krásnou barvu), pomalu přivést k varu a pak nechat lehce probublávat. Postupně sbírat pěnu. Když se pěna přestane tvořit, přidat celý pepř a nové koření. Asi hodinu před koncem vaření přidat zeleninu. A nakonec scedit. Pokud se stane, že je vývar zakalený, tak do něj zamíchat ušlehaný bílek a scedit přes utěrku. Je pravda, že na tohle mám málokdy čas a náladu, takže čas vaření zkracuju, ale důležitá je hlavně studená voda, sebrat pěnu a vařit opravdu pomalu. Ať se povede
ODPOVĚDĚT |
|
| Radka P. (polir) ID 281789 (12.7.2013, 21:04) | hoďte tam zároveň s masem do studené vody neoloupanou pouze omytou cibuli.vývar bude mít krásnou barvu,jinak vařit pomalu
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana E. (Ehnes) ID 380071 (12.7.2013, 21:01) | pomalu probublavat, sbirat penu, pak precedit pres sito + platenko, popripade docistit bilkem nebo mletym masem
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana H. (HaninaR) ID 293468, mimibazar.cz/haninar (12.7.2013, 20:51) | mě se nikdy nestalo že bych měla zakalený vývar, maso dávám do studené vody - i zmrzlé a vařím pomalu...držím palce ať se povede..
ODPOVĚDĚT |
|
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 20:48) | prej se má maswomdát do studené vody a až se svaří se má prej voda vylít a dát znovu na plotnu a nechat jen probublávat několik hodin
ODPOVĚDĚT |
| | Nada B. (Nadys) ID 192716 (13.7.2013, 15:43) |
ODPOVĚDĚT |
| | Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:03) |
Tohle se dělá u uzené ho masa.
ODPOVĚDĚT |
| | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 23:17) |
no, tak co vím, tak u každého vývaru ale to je jedno, hold so každý musí přijít na to svoje co mu vyhovuje
ODPOVĚDĚT |
| | Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 21:11) |
vylít rozhodně ne , jen sbírat pěnu
ODPOVĚDĚT |
| | | petra m. (petra95) ID 64316, mimibazar.cz/petra95 (12.7.2013, 21:58) |
vylít se má ,ale někdo jen sbírá
ODPOVĚDĚT |
| | | | Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:10) |
Tak to nám teda ve škole zapoměli říct Nebo že by se změnily pravidla?
ODPOVĚDĚT |
| | | | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:57) |
no nevím, já to mám od kuchaře sice mladého, ale můj taťka je taky vyučený kuchař a dělal ho i dost dlouhou dobu v restauraci a říkal, že tohle je pravda, že to taky takhle je učili ano asi záleží, jak kde....já na tom nějak nelpím a nechci se tu dohadovat, jen vám píšu co vím od druhých
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Lucie Š. (Lucianka05) ID 249118, mimibazar.cz/lucianka05 (13.7.2013, 5:38) |
nevím kde se ten kuchař učil,ale vylít v žádném případě. je to přesně jak píše Zuzana. někdo ještě dává kosti opéct do trouby,ale abych to pak vylila a dala znova vodu to by vývar neměl žádnou chuť. Ale možná jsem taky měla špatné učitele ve škole, nebo jsou nové receptury.
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
| | | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:09) |
má se vylít, aby se bvylil právě i ten kal a né jen pěna...
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:16) |
ale s tím se vylije i chuť ne? To už pak maso můžete dát rovnou do horké vody Nechci se hádat, ale tohle je prostě proti všemu, co jsem se celý život učila
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:54) |
nevím co jste se učila, ale asi kuchařinu a tohle mám taky od kuchaře chuť přece přejde do vody vaření a né svařením masa...tím přijde maso jen o svoji růžovou barvu...jednou jsem to zkoušela a extra výsledek jsem neviděla, zkoušela jsme mnoho rad, kromě papiňáku(z toho mám hrůzu a raději jsme ho darovala ) a výsledky jsem neviděla v žádném z pokusů....je fakt, že já maso vařím a né zrovna pomalu, takže možná to je ten největší problém
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
|
|
| Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (12.7.2013, 20:16) | Dělám v papiňáku, vše do studené vody a vždycky je křišťálový.
ODPOVĚDĚT |
| | Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (12.7.2013, 20:31) |
Naprosto souhlasím. V papiňáku se mi nikdy nestalo , že by byl kalný. A to jsem uměla dát i lehce zmrzlé maso
ODPOVĚDĚT |
| | | Martina H. (Marťa001) ID 231363, mimibazar.cz/marta001 (12.7.2013, 21:16) |
Dělám to stejně...i s tím zmrzlým masem, když zapomenu večer vyndat.. a vždy čistý
ODPOVĚDĚT |
| | | | Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (12.7.2013, 21:21) |
Miluji papiňák. Polévka, guláš , hovězí na šťávě-vždycky je dokonalé
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (12.7.2013, 22:35) |
Já taky , pro mně nejlepší věc v kuchyni, vyměnila bych za něj i myčku
ODPOVĚDĚT |
| | | | | | Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (13.7.2013, 11:35) |
Tu nemám a nechybí mi .
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
|
| Iveta L. (johnynka) ID 58604 (12.7.2013, 20:12) | pomalým varem
ODPOVĚDĚT |
|