Jak na průzračný vývar?
..mám takový pocit, že vyvařuju staré ponožky, jak docílíte dobrého průzračného vývaru..je spousta tipů...jaký je váš?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 15 komentářů
Markéta K. (Franzovka) ID 280269, mimibazar.cz/franzovka (13.7.2013, 19:11)
v pořadu Škola vaření jeden kuchař radil dát vařit zeleninu včetně neoloupané cibule do studené doby a teprve až když voda začne probublávat vložit maso - mně se osvědčilo, byl křišťálový jako studánka a přitom měl svoji silnou chuť - jako bych tam maso vařila už od samého začátku

ODPOVĚDĚT
Marcela D. (macekd) ID 22894, mimibazar.cz/macekd (12.7.2013, 22:41)
V papiňáku a nikdy nebyl zakalený. Základ je studená voda, přivedu k varu, podle druhu masa po 1/2 hodině vypnu a nechám cca 1 hodinu dojít, až není tlak.

ODPOVĚDĚT
Jana B. (hotelka) ID 458868 (12.7.2013, 22:24)
Zuzanko pravidla se nezměnila,ale někdo umí to a druhý zase tohle.A tak u Vás stále za 1. (clamp) (clamp) (clamp)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:28)
,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Jana B. (hotelka) ID 458868 (12.7.2013, 21:50)
Zuzance K .bych za její vývar mohla dát ve škole za 1 s hvězdičkou a protože jsem to celý svůj život učila, tak to má přesně podle pravidel.Ale já zásadně dělám vývar v papiňáku a ještě jsem ho nikdy neměla zakalený.Dám studenou vodu spařené hov.kosti, přední maso,osolím,přidám pár kuliček pepře,libeček ,sůl a nechám přijít k varu.Potom stáhnu teplotu a nechám půl hodiny táhnout.Zvlášť si osmahnu kořenovou zeleninu a naní naleju již hotový vývar.Dochutím přidám domácí nudle a játrové knedlíčky ,krátce povařím,Při podávání dávám petrželku. (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:13)
(L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:55)
vidíte, paní dává spařené kosti a o tom to je, jak sjem psala níže, že se voda vymění, jak se maso svaří ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:06)
Kosti a maso je rozdíl. Jde o vývar A a vývar B, jeden je na polévku, druhý na omáčky, bílé polévky atd.

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 23:17)
dávám kosti na kterých je maso a co vím, spařovat se má obojí, ale tak každý a´t si dělá podle sebe, já to tam hodím, povařím a neřeším ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:25)
Já měla kuchařinu praktickou jen v prváku, ale to už je to nějakých 25 let, takže +o( S vývarem si pohraju tak o vánocích, jinak není čas :-$

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jarka B. (scarab13) ID 392490, mimibazar.cz/scarab13 (12.7.2013, 21:37)
Vařit pomalu, ten šum vyhodit, ale jen lžičkou a když prý je zakalený, povařit rajče, ale já nikdy neměla zakalenou vodu. |:o)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (Lukretzia) ID 144934 (12.7.2013, 21:29)
(L) díky jste zlaté (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 24072 (12.7.2013, 21:23)
abyste toho docílila, musíte do polívky dát cibuli, dělám to tak a vývar mám vždy krásně čirý (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 21:17)
Správný vývar by se měl vařit tři hodiny. Je důležité dát maso do studené vody, osolit, přidat cibuli (ideálně nechat tu poslední hnědou slupku - udělá krásnou barvu), pomalu přivést k varu a pak nechat lehce probublávat. Postupně sbírat pěnu. Když se pěna přestane tvořit, přidat celý pepř a nové koření. Asi hodinu před koncem vaření přidat zeleninu. A nakonec scedit.
Pokud se stane, že je vývar zakalený, tak do něj zamíchat ušlehaný bílek a scedit přes utěrku.
Je pravda, že na tohle mám málokdy čas a náladu, takže čas vaření zkracuju, ale důležitá je hlavně studená voda, sebrat pěnu a vařit opravdu pomalu.
Ať se povede :-)

ODPOVĚDĚT
Radka P. (polir) ID 281789 (12.7.2013, 21:04)
hoďte tam zároveň s masem do studené vody neoloupanou pouze omytou cibuli.vývar bude mít krásnou barvu,jinak vařit pomalu (hello)

ODPOVĚDĚT
Jana E. (Ehnes) ID 380071 (12.7.2013, 21:01)
pomalu probublavat, sbirat penu, pak precedit pres sito + platenko, popripade docistit bilkem nebo mletym masem

ODPOVĚDĚT
Hana H. (HaninaR) ID 293468, mimibazar.cz/haninar (12.7.2013, 20:51)
mě se nikdy nestalo že bych měla zakalený vývar, maso dávám do studené vody - i zmrzlé a vařím pomalu...držím palce ať se povede.. (Y)

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 20:48)
prej se má maswomdát do studené vody a až se svaří se má prej voda vylít a dát znovu na plotnu a nechat jen probublávat několik hodin *-)

ODPOVĚDĚT
Nada B. (Nadys) ID 192716 (13.7.2013, 15:43)
:^) :^)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.7.2013, 23:03)
Tohle se dělá u uzené ho masa.

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 23:17)
no, tak co vím, tak u každého vývaru ,-) ale to je jedno, hold so každý musí přijít na to svoje co mu vyhovuje :-$

ODPOVĚDĚT
petra m. (petra95) ID 64316, mimibazar.cz/petra95 (12.7.2013, 21:59)
ano souhlasím (L)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 21:11)
vylít rozhodně ne :-o, jen sbírat pěnu :-$

ODPOVĚDĚT
petra m. (petra95) ID 64316, mimibazar.cz/petra95 (12.7.2013, 21:58)
vylít se má ,ale někdo jen sbírá (pl)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:10)
Tak to nám teda ve škole zapoměli říct (zip)
Nebo že by se změnily pravidla? *-)

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:57)
no nevím, já to mám od kuchaře sice mladého, ale můj taťka je taky vyučený kuchař a dělal ho i dost dlouhou dobu v restauraci a říkal, že tohle je pravda, že to taky takhle je učili ,-) ano asi záleží, jak kde....já na tom nějak nelpím a nechci se tu dohadovat, jen vám píšu co vím od druhých (H)

ODPOVĚDĚT
Lucie Š. (Lucianka05) ID 249118, mimibazar.cz/lucianka05 (13.7.2013, 5:38)
nevím kde se ten kuchař učil,ale vylít v žádném případě. je to přesně jak píše Zuzana. někdo ještě dává kosti opéct do trouby,ale abych to pak vylila a dala znova vodu to by vývar neměl žádnou chuť.
Ale možná jsem taky měla špatné učitele ve škole, nebo jsou nové receptury. ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:09)
má se vylít, aby se bvylil právě i ten kal a né jen pěna... :-$

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (KarpasovaZ) ID 65779, mimibazar.cz/karpasovaz (12.7.2013, 22:16)
ale s tím se vylije i chuť ne? To už pak maso můžete dát rovnou do horké vody *-)

Nechci se hádat, ale tohle je prostě proti všemu, co jsem se celý život učila [A]

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (12.7.2013, 22:54)
nevím co jste se učila, ale asi kuchařinu a tohle mám taky od kuchaře ,-)chuť přece přejde do vody vaření a né svařením masa...tím přijde maso jen o svoji růžovou barvu...jednou jsem to zkoušela a extra výsledek jsem neviděla, zkoušela jsme mnoho rad, kromě papiňáku(z toho mám hrůzu a raději jsme ho darovala ,-) ) a výsledky jsem neviděla v žádném z pokusů....je fakt, že já maso vařím a né zrovna pomalu, takže možná to je ten největší problém ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (12.7.2013, 20:23)
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3709924

(L) drzim palce!

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (12.7.2013, 20:16)
Dělám v papiňáku, vše do studené vody a vždycky je křišťálový.

ODPOVĚDĚT
Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (12.7.2013, 20:31)
Naprosto souhlasím. V papiňáku se mi nikdy nestalo , že by byl kalný. A to jsem uměla dát i lehce zmrzlé maso (pst)

ODPOVĚDĚT
Martina H. (Marťa001) ID 231363, mimibazar.cz/marta001 (12.7.2013, 21:16)
Dělám to stejně...i s tím zmrzlým masem, když zapomenu večer vyndat.. ,-) a vždy čistý (Y)

ODPOVĚDĚT
Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (12.7.2013, 21:21)
Miluji papiňák. Polévka, guláš , hovězí na šťávě-vždycky je dokonalé (Y)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (12.7.2013, 22:35)
Já taky (L), pro mně nejlepší věc v kuchyni, vyměnila bych za něj i myčku ,-)

ODPOVĚDĚT
Eva V. (E.Evulenka) ID 130743, mimibazar.cz/eevulenka (13.7.2013, 11:35)
Tu nemám a nechybí mi (pst).

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Iveta L. (johnynka) ID 58604 (12.7.2013, 20:12)
pomalým varem

ODPOVĚDĚT