Státní svátek
Dobrý den, mám dotaz ohledně náhradního volna či proplacení státního svátku. Mám měsíční fixní plat a pokud mi zaměstnavatel naplánuje směnu ve svátek mám nárok na proplacení nebo ne? Či náhradní volno? více koment...
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (6.2.2014, 11:08)
Aha, teď to čtu ještě jednou a já to blbě pochopila, vám neodpadne směna ve svátek, ale odpracujete svátek, žejo? ,-)

V tom případě fixní mzda nemá vliv, normálně náleží příplatek či volno za práci ve svátek. Fixní mzda je mzda, kterou dostáváte po odpracování plné pracovní doby v měsíci (tedy když nechybíte). Nejsou v ní automaticky zahrnuty příplatky.

Je ale např. možné ujednání, že určitý počet přesčasů je již zahrnut ve mzdě, to v pracovní smlouvě lze sjednat.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (6.2.2014, 11:01)
Pokud vím, jsou možné dva přístupy

- svátek brát jako pracovní den, kdy byste šla jinak do práce - takže fixní mzda pořád stejná, máte jakoby "odpracovanou" plnou pracovní dobu

- fixní mzdu snížit na počet dní o jeden menší, a svátek k tomu zaplatit klasicky průměrným výdělkem za předchozí čtvrtletí. V závislosti na tom, kolik mělo předchozí čtvrtletí dní, jestli tam byla nějaká prémie atd., vám může vyjít výdělek za ten měsíc i jiný, než je fixní měsíční mzda

Myslím, že ani jeden postup není vyloučen. Mělo by být ve vnitřním předpise rozhodnuto, jak se bude postupovat.

ODPOVĚDĚT
PETRA T. (Petysek1) ID 105495 (6.2.2014, 11:21)
Děkuji za rychlou odpověď!Na výplatní pásce se mi nikdy neukázalo zda byl proplacen,takže byl zřejmě brán jako normální pracovní den.. Takže chápu,že nemám nárok na žádné penízky navíc? V měsíci odpracuji 20 dní a je jedno zda tam bude svátek či ne a já půjdu do práce či ne . Plat bude stále stejný :^) Žádná ujednání ve smlouvě nemáme sjednána např. jak jste zmínila Hani ty přesčasy.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (6.2.2014, 14:21)
Pokud vám odpadne směna pro svátek (např. je čtvrtek, normálně byste do práce jít měla, ale je prvního máje, tak zůstáváte doma) - tak ano, pak je možné to považovat prostě za plně odpracovaný měsíc a dostanete fixní měsíční mzdu a svátek si nijak zvlášť nevykazuje.

Pokud ale na prvního máje půjdete do práce, náleží vám kromě fixní mzdy za květen (za plně odpracovaný měsíc) klasicky buď náhradní volno nebo příplatek za svátek.

ODPOVĚDĚT
Ivana S. (ivula25) ID 418327 (6.2.2014, 10:57)
to mate tez spatna manzel pracuje tez a statne svatky mu povedeli ze ma zaratane uz v mzde ale na vyplatnej paske vubec neni ze statni svatek... .

ODPOVĚDĚT
PETRA T. (Petysek1) ID 105495 (6.2.2014, 10:41)
Do loňského roku nám dal náhradní volno. Teď přišel s tím,že máme měsíční plat a nemáme nárok ani na proplacení ani na náhradu svátku volnem ,-) tak vůbec nevím . Na netu je sic hodně informací,ale nějak se v tom ztrácím.

ODPOVĚDĚT