POTAHOVÁ HMOTA A JEJÍ ROZTEČENÍ
VIZ. KOMENTÁŘ
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 8 komentářů
Radka V. (velinovaradka) ID 165710, mimibazar.cz/velinovaradka (25.3.2014, 13:14)
a nemáte přímo pod tou potahovkou jen marmeládu? *-) *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (26.3.2014, 12:01)
Rady, ne, ne.Tentokrát jsem ani marmeládu na dort nedávala. Jak psali holky, asi to bude tím mí "experimentem s krémem. Děkuji

ODPOVĚDĚT
Karolína T. (tyleka) ID 147660 (24.3.2014, 20:03)
Pod sladký marcipán (domácí mléčná potahovka) jsem si zvykla dávat čokoládový vařený krém podle paní Zdenky. Je čokoládově "hořký" a má ohromný úspěch i u oslavenců, kteří jedí dort pouze z povinnosti.
http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/
Když je nouze, potřu pod marcipán máslo se salkem.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (27.3.2014, 13:09)
Kájo, děkuji moc. super, vyzkouším. Máme moc rádi opravdu hořkou čokoládu! Tak to by mohlo být zajímavé.
děkuji Petra

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (24.3.2014, 14:29)
Potažený dort dávám vždy do lednice, i na 2 dny a je to v pohodě. Tím to není. Ale používám jen máslové krémy, pudingový není pod potahovku vhodný. klidně odlehčuji i ovocem, ale nesmí se dotýkat potahovky.

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (24.3.2014, 22:17)
pudinkový je vhodný pokud ho správně připravíte (Y) jiný nedělám a nikdy s ním problém nemám

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (24.3.2014, 13:48)
Tak stává se to pokud promazáváte i marmeládou, takže se marmeládá dotýkala té potahovky, nebo pokud je potahovka hodně slabě vyválená, nebo pokud je krém řidší. Taky se mi stávalo, občas se stane i teď když mi ta marmeláda prosákne bokem, skrz krém.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (26.3.2014, 12:02)
Hani, děkuji moc.
Mám pocit, že u mě byla chyba ve všech bodech - špatný krém, tenká potahovka. :-D :-D Ještě, že jsem tentokrát nepoužila marmeládu :-D :-D. Děkuji moc a mějte se hezky.

ODPOVĚDĚT
Pavla V. (krasajda) ID 59152 (24.3.2014, 12:22)
já moc dorty nepeču, ale dávám na 0,4 lpudinku 1 máslo....zatím vše v pohodě, jen jednou před x lety mi marcipán tekl - a to bylo asi tím, jak byl tenký...
dělávám mléčný a nebo i používám Montanu a vyvaluji tence pořád, aby to nebylo tak sladké...

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 13:15)
hmm, to je asi i moje chyba, že vyvaluji tence..... pekla jsem opravdu jen 2x. Takže tápu a hledám!
Zkusila jsem koupit dvě potahovky -jedna mě na práci opravdu zklamala, druhá se mi celkem líbila.

ODPOVĚDĚT
Dagmar V. (dasav) ID 5286 (24.3.2014, 12:03)
Pokud to byl máslovopudingový krém, tak na 500ml mléka 2 másla, tipuju, že šlo o špatný poměr.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 12:11)
Dášo,právě všichni u nás nemají rádi klasické máslové krémy - více takové pudinkové. Tak jsem si "upravila" recept k jejich spokojenosti. Ale asi na dort to není nejlepší varianta!! Hlavně pak už pod potahovku! No, už budu zase chytřejší! :-D

ODPOVĚDĚT
Dagmar V. (dasav) ID 5286 (24.3.2014, 12:37)
Petro, ono stačí tím máslovým pouze obmazat pod potahovku, tak aby nebylo místo, kudy by mohl vnitřní pudingový krém protéct, pak může být v dortu úplně jakýkoliv. Já když dělám šlehačkové krémy nebo jogurtové, tvarohové apod. a nechce se mi vařit krém jen pod potah, tak smíchám jen máslo s nutelou případně karamelovým salkem, jen tak aby bylo máslo ochucené a pomažu pod potahovku tím. Ale chybama se člověk učí....

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 13:13)
děkuji Dášo. To je dobré vědět. Příště to tak zkusím - jen potřít máslem se salkem nebo nutelou. To bude dobrá varianta.

A můžu se zeptat? když potahovka nemá ráda moc "vlhko ledničky", tak jak to nejlépe pak uchovat? díky moc

ODPOVĚDĚT
Anna B. (Česťa kuba) ID 353128, mimibazar.cz/cestakuba (24.3.2014, 11:50)
Jaký jste měla krém? Pod potah patří jen máslový. Podle obrázku vidím buď špatná volka krému, nebo byl potah vyválený příliš natenko. Také velká vlhkost v lednici dělá neplechu (F)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 11:59)
Aničko, pod potah jsem měla krém - 1/2l mléka,2 pudinky+ máslo. Myslíte, že by tam mělo jít jen čistý máslový krém?
Je možné, že potah byl vyválený tence - ještě nevím, jaká je správná tloušťka.Nevíte, jak se to asi doporučuje? tak 0,5 cm?
Děkuji moc Petra

ODPOVĚDĚT
Daniela G. (Ikika) ID 261148 (24.3.2014, 13:05)
Já bych řekla, že jste tam měla málo másla, já dávám 1,5 másla na 1/2 l mléka

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 13:11)
Dančo, právě moje rodina nemá moc ráda sladké a máslové krémy, tak jsem se snažila udělat takový ten "hutný pudinkový krém" . A asi to nebyla dobrá volba pro dort :-D :-D. Budu to muset ještě vychytat!

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (29.3.2014, 20:47)
Ano přesně tak a ta je potom opravdu jako modelína. Pokud byste ale chtěla na figurky tak sirupem šetřete stačí jen půlka

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (27.3.2014, 22:37)
udělejte si jeden nanečisto a pěkně v klidu a uvidíte že pak to bude hračka (jakou máte potahovku?) já si dělám 1:1:1 suš. mléko, cukr, sirup a mandlové aroma a je bezkonkurenční (je to recept z cukrářských norem) jednou jsem koupila hotový a ten se mi taky pěkně v lednici na dortu roztekl a navíc je odporné chuti ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (28.3.2014, 7:14)
Ivi, no, já si právě koupila na zkoušku Roll icing a White icing (jen tak -vůbec jsem nevěděla, co koupit, co hledat-tak jsem to zkusila. Domácí potahovku jsem zatím nezkoušela. Právě ji dělá moje kamarádka na dorty a vždy mě zarazilo, jak ji má hrozně tvrdou! Byla na chuť dobrá, ale při konzumaci nešla pokousat a strašně se drobila.
Takže říkáte 1 díl mléka, 1 díl cukru a 1 díl sirupu? to by se dalo zkusit.
zatím děkuji
Petra

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (26.3.2014, 13:59)
no jéje mě se taky povedlo nebojte ,-) koukněte na ten můj první dort - fialová barbie jak mi to v těch rozích pěkně teče ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (27.3.2014, 13:12)
Ivi, to že se to nepovedlo mě, to nevadí. Na chuť to bylo dobré.
Ale moje kamarádka mě poprosila, ať jí upeču na svatbu (jen 10 lidí) malí kulatý dort se zapíchanou živou kytkou. Tak se bojím, abych neudělala stejný malér s krémem! Ale tak už vím, co rozhodně nesmím udělat. :-) :-) :-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (24.3.2014, 22:23)
Byla to dobrá volba, jen musíte dodržet základní pravidla a to na 0,6l mléka 2 pudinky a 1apůl másla, obmazat jen slaboulinkou vrstvou krému- zakrýt póry jak se říká a potah vyválet silný alespoň 4mm. Klidně dovnitř dortu dejte krémy odlehčené (mám někde v receptech jovo krém ten má vždy veliký úspěch pokud nemáte rádi máslový) ale pak musíte udělat "mantinel" z máslovo-pudinkového krému - já stříkám sáčkem a jde to rychle- a pořádně vychladit než budete potahovat - já nechávám vždy přes noc. (L)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (26.3.2014, 12:05)
Ivi, děkuji moc za radu!! Dobrá rada nad zlato. Kuknu k vám i na ten Jovokrém.
Mám péct dort pro kamarádku za 14 dnů. Nerada bych tak "zpackala" jako tentokrát!!!
Už snad budu moudřejší....... teprve se učím.
děkuji moc Petra

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 11:48)
Holky, prosím, vždy jsem kupovala dorty na oslavy - dort se přivezl a hned se snědl. Ale včera jsem upekla svůj druhý dort a stalo se mi toto. Dort byl potřený máslovo-pudinkovým krémem, potažený a zdobený white icing, roll icing. Před podáváním jsme dali dort na chvíli vychladit do lednice. a po vyndání z lednice začal dort příšerně "mokvat", téct. Potahová hmota se změnila jen v "mokrou lepkavou hmotu".
Můžu se zeptat :Co jsem udělala špatně - nebo je to tak běžné, že střídání teplo X chlad nemá potahovka ráda?
Děkuji moc za rady Petra

ODPOVĚDĚT
Anna B. (Česťa kuba) ID 353128, mimibazar.cz/cestakuba (24.3.2014, 11:53)
Po vytažení z lednice se dort vždy trošku orosí. Nejhorší je to v létě - teplo a chlad. Kolik jste měla v krému másla? Na 500 ml pudingu patří 2 másla.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (24.3.2014, 13:17)
Aničko, já udělala opravdu "hutný" pudinkový krém :-D :-D - 1/2l mléka, 2 pudinky a 1 máslo......... :-D :-D :-D a asi to nebyla dobrá varianta!!

ODPOVĚDĚT
Anna B. (Česťa kuba) ID 353128, mimibazar.cz/cestakuba (24.3.2014, 15:02)
No, tak jsme na to přišly (Y) je to chybějícím máslem v krému :-$ pokud chcete mít lehký dortík, tak ho naplňte čím chcete. Např šlehačkou, tvarohem atd, ale boky, ty musíte vždy lehce potřít máslovým krémem. Krásně se vám to rozteklo, příště už budete vědět, že musíte použít 500ml mléka se 2ma prášky pudingu a do toho zašlehat 2 MÁSLA!!!!!!
Pečení zdarrrrrr (^) (^) (^) (hello) (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT