MARMELÁDA
Musím do marmelády použít konzervant nebo stačí jen zakonzervovat varem?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Nada B. (Nadys) ID 192716 (2.9.2014, 22:09)
nemusíte , ale musíte marmeládu patřičně odpařit i kvůli hustotě a použít dostatek cukru , ten udělá onen konzervant také.

ODPOVĚDĚT
Zdeňka M. (zmimi70) ID 382255 (2.9.2014, 22:51)
(Y) a trošku kyseliny citronové

ODPOVĚDĚT
Radka M. (anenat) ID 358304 (2.9.2014, 21:54)
Dlouhým varem zničíte v ovoci všechny vitamíny (N)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (2.9.2014, 21:29)
Bohatě stačí cukr, dostatečná kyselost a vysterilovat.

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (2.9.2014, 19:56)
stačí, místo 5 minut budete vařit déle - otázka jestli je to pro zachování vytamínů lepší:
Jahody 1 kg
Cukr 1 kg
Citron
1 - 2 2 ks

1 kg jahod + 1 kg cukru, omyté a očištěné jahody posypu cukrem a necham odstát i přes noc, druhý den dám vařit, když změknou tak ponorným mixérem nebo tlačítkem na bramb. kaši pomačkám. Vařím asi 1/2 hodiny podle toho, kolik vody pustily jahody, nakonec přidám citrónovou šťávu a ještě trochu povařím. Můžete vařit i déle jestli to chcete hustší. Asi 15 min předem dám troubu na 120 C, dám do ní umyté sklenice a asi tak 15 min sterilizuji sklenice před naplněním. Pak naplním sklenice, až nahoru, očistím kraje, zavíčkuji, postavím ohřátým dnem nahoru, přikryji a nechám do druhého dne vychladit.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 37256 (2.9.2014, 19:49)
do žádné domácí marmelády nedávám konzervanty, raději klasicky zavařím. (F)

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (2.9.2014, 20:00)
http://www.chemievjidle.cz/zelirovaci-cukr/labeta-zelirovaci-cukr-labeta

Sypká směs k přípravě džemů, marmelád, želé i ovocných šťáv


0E412 - guma guar
1E415 - xanthan
1E440 - pektiny
1E300 - kyselina L-askorbová
0E330 - kyselina citronová
3E202 - sorban draselný

tak myslím, že to nebude žádný jed

ODPOVĚDĚT