| Alena K. (AlenaKa) ID 149160, mimibazar.cz/alenaka (22.10.2014, 9:45) |
Rakytník mi roste na zahradě a ještě jsem se neodhodlala sirup udělat. Asi mě odradilo náročné otrhávání - moc píchá. Chtěla bych ho zkusit udělat. Mohu se zeptat, jak jste postupovala při výrobě?
ODPOVĚDĚT |
| mila m. (ukuk) ID 207372 (23.10.2014, 15:38) |
pokud máte rakytník většího zrůstu,tak ostříhejte větvičky,dejte do mrazáku a pak oklepejte ve vysoké nádobě,kuličky odlítnou a zpracujte,nejlépe rozmixovat ,přecedit a dát šťávu do mrazáku-třeba tvořítek větších velikostí a dávat si je v zimě rozpouštět do vody.Neztratíte nic-moc z kvality a máte kyselou šťávu,jako by jste použila citrony.Zbytky propasírovat s medem -nešetřit a lžičkou pak ujídat zrníčka z medu rozkousávat -vitamin PPa slupky prostě slupnete s medem.Tak to dělám léta a medová směs je často místo cukroví
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika G. (Verča-Berda) ID 185055 (22.10.2014, 10:55) |
Alči mám ho od maminky, má obrovský keř obalený rakytníkem a trhá tak,že dá pod větvičku misku a manikúrovýma nůžkama odstřihává. Někde jsem četla,že někdo počká na první mrazík,pod keř dá prostěradlo a zatřese,ale nevím... Sirup jsem dělala na 1 l šťávy /rakytník jsem rozmixovala a přecedila/.... 1,5kg cukru, zahřála jsem ho,ale jen málo,měla jsem strach, že vitamíny zničím,tak nějaký cukr se usadil vespod sklenice,ale neřeším,dáme do čaje,džusu.... Nějaký sirup jsem dala do mrazáku do těch bublinkových pytlíků na led. Udělejte taky ,je to škoda nevyužít. Zvažuju i jak někdo má v mrazáku prosypané cukrem....Mamčina sousedka ještě radila zbylé slupky usušit a vařit čaj z nich,ale já je vyhodila
ODPOVĚDĚT |
| | | | Veronika G. (Verča-Berda) ID 185055 (22.10.2014, 11:15) |
Ať se podaří a zatočí s bacilama
ODPOVĚDĚT |