Domácí úkoly
Mám tři syny, jsem vystudovaný pedagog... Zajímá mne Váš názor na současný ,,antiúkolový boj"
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 65 komentářů
Hana O. (hadeva) ID 357276, mimibazar.cz/hadeva (21.3.2018, 12:18)
úkoly jako máme my ve škole,klidně ano.Holky jsou v první třídě a úkoly mají tak 3-4 za týden, za 10minut hotovo+čtení,ale to nepočítám.Kamarádka má ale dcerku také v první třídě na jiné škole a dostávají plno úkolů denně.Klidně 4-5 a zabere jí to plno hodin,některé ani nestíhají udělat,malá nestíhá jít ven, kamarádka už jí vyzvedává z družiny o dost dřívě(normálně tam byla do tří hodin),aby vše nebo skoro vše stihly,někdy jí musí i pomoct.Plno maminek tam rušilo kroužky, kamarádka ne, malá chodí na gymnastiku a po ty dny jí právě buď pomáhá, nebo ty nedůležité úkoly nenosí.V tomto případě bych byla taky proti úkolům.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ž. (emilek :-)) ID 144259, mimibazar.cz/emilekzadnik (21.3.2018, 9:20)
... v tom třeba výborné.
Smazal se mi dlouhý koment a ztratila jsem nit ,-)

Poslední dobou mi připadá všechno naruby, postavené na hlavu. Zákony, vláda, soudy, školství, gender..... 8-| zabýváme se pí@ovinama a unikají nám daleko důležitější věci. Mě psaní úkolů neobtěžuje, psali jsme je ve škole i my a nijak nám to neublížilo (Y) Dnes se dětem ve všem dost ustupuje, a podle mě zbytečně.
Toť můj názor. Třeba máme dobrou školu, třeba někdo dostává úkolů hromady, nevím (F)

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ž. (emilek :-)) ID 144259, mimibazar.cz/emilekzadnik (21.3.2018, 9:07)
Mám dceru ve 2. třídě a úkoly nosí skoro každý den, zaberou nám cca 10 minut, když moc tak půl hodiny. Jsem ráda a vyhovuje mi to tak, alespoň vidím, jak pracuje, jak zvládá učivo a "účastním" se toho i já (Y) A přestože to zrovna ona moc nepotřebuje, tak jsem ráda, že má těch 15 minut povinností. Naše děti ale nemají týden zasekaný kroužkama, nedělám z nich vrcholové sportovce v 8 letech. Nechávám na nich, jaký sport nebo aktivitu si v budoucnu vyberou. Zajímavý přístup některých rodičů - psaní domácích úkolů je obtěžuje a zdržuje od rozumějších věcí, jako je trávení volného času a věnování se koníčkům..... vážně jsou koníčky důležitější než vzdělání?? ,-) A jak ty děti tráví tedy volný čas? Protože ať se v mém okolí zeptáte kteréhokoliv dítěte, jak se těší do gymnastiky, do kytary, na fotbal, do hudebky, tak každé z nich obrátí oči a řekne, že moc ne. Přestože jsou

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Kutim) ID 259100, mimibazar.cz/kutim (21.3.2018, 8:27)
Jsem vděčná za rozumné a smysluplné úkoly - a ty moje děti domu nosí...
Jsem ráda, že sama úkoly nemusím vymýšlet a dohadovat se, zda je děti udělají nebo ne. (Občas přinesou i dobrovolný DÚ - a udělají ho, jen pokud jim to jde = nepotřebují tu látku naučit = je k ničemu :-$ )

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ž. (emilek :-)) ID 144259, mimibazar.cz/emilekzadnik (21.3.2018, 9:21)
souhlas (F)

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (Eillee) ID 52283, mimibazar.cz/eillee (21.3.2018, 8:12)
Jsem toho nazoru, ze domaci ukoly ano, ale s mirou. Deti (1. a 4. trida) maji krom vikendu a prazdnin kazdy den 1-2 ukoly, zabere jim to max. 15 minut a ja alespon vidim, co probiraji, kde potrebuji pomoci apod. Maji dostatek casu na sve zajmy. Prvnak uz zadnou dalsi pripravu nepotrebuje, se ctvrtandou se pripravujeme spolecne na vetsi testy zabavnejsi formou - napr. k dejepisu nebo prvouce videa na youtube. S "tatou partakem" nesouhlasim, na jeho miste bych uvazovala spise o nejake jine skole, kde ukoly nejsou.

ODPOVĚDĚT
Andrea S. (TakAndy) ID 233932 (21.3.2018, 1:05)
Všem moc děkuji za názory (F)
Škoda, že na MMB chybí tlačítko ,,Like" jako na FB (Y)
Trochu mě odrovnal ,,táta parťák" a tento článek (jako učitelku a hlavně jako matku)
http://www.rodicevitani.cz/co-si-mysli/dagmar-edith-hola-mily-jezisku-at-uz-nemusime-psat-nesmyslne-domaci-ukoly/

ODPOVĚDĚT
Šárka R. (dragonka) ID 291117 (20.3.2018, 20:18)
Mám 10-ti letého kluka ve 4.ročníku a připadá mi, že už je ve škole dost zatěžují učivem a je mi líto, že místo kroužků, volného času apod. příjde ze školy domů a začíná mu další hodinový až dvouhodinový kolotoč kolem školy. Někdy mi to připadá, že opravdu děláme doma zbytečně složité úkoly, které nestihli prostě ve škole a učitelka musí splnit směrnice a plán výuky. Učení doma tak na 20 min by mi nevadilo, ráda se dozvím, co se můj syn ten den naučil a dozvěděl.

ODPOVĚDĚT
Eva M. (yessica) ID 44205 (20.3.2018, 19:56)
Tak v naší škole je povinnost zadávat dětem domácí úkoly přímo zakotvena ve školním vzdělávacím programu .... a učitel si tedy nemůže dovolit úkoly nezadávat

ODPOVĚDĚT
Magda O. (saskie77) ID 168101 (20.3.2018, 18:39)
Jsem učitelka. Úkoly dávám, děti je zatím plní. Mám svoji práci i po letech ráda. Škoda jen, že přibývá rodičů, kteří vše vědí nejlíp... :-$ :-$

ODPOVĚDĚT
Lenka Č. (albel) ID 22386 (20.3.2018, 19:13)
Možná rodiče neví všechno, ale jen nechtějí, aby jejich děti trávily nad učením celé odpoledne. Mně vadí učitelé, kteří nasolí dětem spoustu úkolů, protože to sami nezvládnou naučit. Já se učila doma minimálně, téměř jsem si vystačila s tím, co jsme probrali ve škole. Asi jsme měli sklělé učitele. A tak by to mělo být.
Nepamatuji si, že bychom v první třídě už v říjnu dostávali trojky - těm dětem učitelka vzala vítr z plachet po pár týdnech ve škole. Dcera v první třídě proplakala nad úkoly 4 z 5 odpolední. Kolikrát jsem ji chtěla napsat omluvenku, že prostě úkol nebude, ale to nechtěla. Nejsou všechny děti stejné, pro některé jsou úkoly zbytečné.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (21.3.2018, 12:00)
..no pokud na úkoly plakala, tak rozhodně nejsou pro ni zbytečné, protože kdyby to uměla, tak má úkol hotový raz dva a za 15 minut už si může hrát a nedělat scény... Pokud nad tím bulí, tak je vidět, že jí to nejde, nechce to dělat atd. v takovém případě úkol smyls má, protože si to zopakuje...

ODPOVĚDĚT
Vendula D. (Suell) ID 106985 (20.3.2018, 18:07)
Můj osobní názor podložený roky ve školství: "Táta parťák" bude jednou velmi litovat, že chlapečkovi zametal cestičky tímto způsobem. Znám tyhle rodiče, kteří ve třech letech věku dítěte hlásají, že oni propagují volnou výchovu, a že se snaží z dítěte vychovat osobnost - a v sedmi letech věku dítěte brečí v poradnách, že je děti kopou pod koleno, když něco není po jejich a vztekají se, když se po nich něco chce.
Pokud by děti (mluvím o dětech z 1. stupně) neměly žádné domácí úkoly, tak 2/3 rodičů nebudou tušit, jakou látku jejich dítě ve škole probírá, zda jejich dítě počítání do 5 nebo do 1000, plynulé čtení s porozuměním by spousta z dětí zvládla až na střední škole, protože hlasité domácí čtení prostě k nácviku správného čtení patří .... Pokud by se učitel mohl spolehnout na to, že si každý rodič denně sedne se svým dítětem a popovídají si o tom, co nového jim

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (20.3.2018, 18:16)
Mám 2deti, které ve škole neměly, nemají úkoly (nepočítám čtení) a dodelavky prací, které mohly stihnout ve škole, ale vybodly se na to,do 6.tr. hodnoceni slovně, dále kombinovane a věřte, že jsem přesně věděla,vím, co probírají, pač á 2mesice nosí podrobné shrnutí s hodnocením.. Dcera je v sekunde 6leteho gymnázia a úkoly také nenosí, jen dobrovolné z matiky. A musím říct, že naprosto vyhovující pro všechny strany, dětí a i pro mě. Má svagrova s prvnackem denně trávila nad úkoly 3hod.,jakou naloz malý ve škole dostával. Ptám se obligátne jak bylo.. Co nového.. Co známky.. Trávím s nimi čas a i přesto, že nemají úkoly, nejsem líná s dětmi zasednout nad sešit, knihu, pokud něčemu nerozumí.

ODPOVĚDĚT
Vendula D. (Suell) ID 106985 (20.3.2018, 18:31)
Pak patříte k té jedné třetině rodičů a vaše děti si mohou gratulovat.

ODPOVĚDĚT
Vendula D. (Suell) ID 106985 (20.3.2018, 18:08)
....pobyt ve škole přinesl, jsem pro zrušení domácích úkolů (případně dobrovolné plnění) "všema deseti" - žádná učitelka se netěší, až opraví stoh sešitů s domácími úkoly. Věřte mi však, že z vlastní zkušenosti mohu říci, že většina rodičů by se ani nezeptala na to obligátní "Jak bylo ve škole?". "Táta parťák" je pro mě rodičem, kterému nejde o blaho svého dítěte a posvátnost společně tráveného času, ale rodičem líným, kterého obtěžuje sednout si se svým dítětem a nad krátkým úkolem si popovídat o tom, co nového se ve škole naučilo. Jednou ho jeho Ríša nechá zavřít do domova důchodců a nebude na jeho pobyt přispívat ani korunou, neboť nic takového zákon nepřikazuje - stejně jako nepřikazuje plnění domácích úkolů.

ODPOVĚDĚT
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (20.3.2018, 18:28)
Tomu komu je jedno co dítě ve škole probírá a nemá přehled o učivu ho ani díky domácímu úkolů nezíská. Takovému rodiči je nějaký úkol naprosto jedno.

ODPOVĚDĚT
Miroslava Ch. (Mirka Ch) ID 78903 (20.3.2018, 17:32)
Domácí úkoly v rozumné míře ano. (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina K. (arantxa) ID 59108 (20.3.2018, 16:06)
Syn má úkoly denně z ČJ a M ( občas i AJ). Stráví s nimi max. 1 hodinu denně
( záleží na učivu).Jsem ráda. Mám přehled, co ve škole dělají. Jinak bych to z něj asi nedostala. Stále odpovídá, že ve škole nic nového nedělají.

ODPOVĚDĚT
Lenka Č. (albel) ID 22386 (20.3.2018, 15:19)
Jsem spíš proti úkolům, resp. aby byly dobrovolné. Učitelé by měli být schopní v rámci běžného vyučování vysvětlit dětem učivo tak, aby nadaným a průměrným dětem stačilo "to " ve škole. Slabším dětem by domácí úkoly měly pomoci výuku lépe vstřebat.
Děti by odpoledne měly mít prostor na koníčky a vlastní program. Sama jsem děti nabádala, aby si úkoly napsaly v družině, ať je mají hotové, co nejdříve. Prý to družinářky nedovolí - to se mi nelíbí, je to moje výchova, moje pokyny. Ty děcka se kolikrát v družině nudí, tak proč by si neudělali úkoly. Taky nesnáším pokyny - podepisujte úkoly, zapisujte, kolik to děti přečetly - to jsem zpravidla nedělala. A´t si děcko napíše úkol třeba o přestávce, když na něho zapomnělo - jeho odpovědnost.

ODPOVĚDĚT
Eva M. (yessica) ID 44205 (20.3.2018, 19:54)
Tak říct: To se mi nelíbí, to je moje výchova - to jistě můžete ... za předpokladu, že si doma budete děti vzdělávat sama. V opačném případě - pokud dítě svěřujete "na hlídání" družinářce si myslím musíte respektovat její pokyny ....

ODPOVĚDĚT
Věra P. (verus5) ID 15098 (20.3.2018, 14:22)
Myslím,že domácí úkoly v rozumné míře nevadí.Přijde mi jen zbytečné,aby se v případě nemoci dokreslovali výkresy,nebo u té starší zase do sešitu překreslovali obrázky map a zvířat.
Je prostě úkol a úkol,ale v zásadě jsem pro ně.Prvňáčkovi domácí čtení pomohlo a těch pár řádek do písanky taky.Na druhém stupni si zase uvědomila,že příprava na druhý den je taky nutná.A kroužky stihla taky.Neumím posoudit pomalejší děti *-)

ODPOVĚDĚT
Jiřina P. (Jirina1975) ID 276848, mimibazar.cz/jirina1975 (20.3.2018, 13:45)
Jsem ráda, že syn nosí úkoly, alespoň procvičíme co nepochopil ve škole. Trochu mi dělá problémy dodělávat učivo, když chyběl kvůli nemoci. Neumím dost dobře zastoupit paní učitelku a mám strach, abych mu to nevysvětlila špatně. :o) Až bude starší stejně se bude muset připravovat na druhý den vyučování, tak proč si to nezafixovat už od mala.

ODPOVĚDĚT
Michaela P. (Jezecek2007) ID 194019 (20.3.2018, 11:29)
Dobrý den, velmi hezky to napsala dole paní Petra V.(tegina).
Domácí úkoly ,krátké (do 20-30minut) nikoho nezabijí, dítko by si mělo vytvořit návyk ke zopakování učiva a přípravy na další den.Každý učitel to má jinak zorganizované a nastavené. Letos to moje děti mají fajn,úkolů je přiměřeně,Před rokem byla jiná p. učitelka a byl to zápřah.Ale nenapadlo by mě před dítětem napadat učitele a říkat,jakou má smůlu, že ho ta zlá p. učitelka omezuje v jeho právech na volnočasové aktivity.
Taky by se mi to mohlo za pár let ošklivě vrátit.

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (20.3.2018, 10:55)
Domácí úkoly mi nevadí, dítě si tím i procvičuje.Úkoly ale v rozumné míře, aby se stihla i příprava na další den. Každé dítě není takové, že by se nemuselo učit nebo trénovat. Ale co mi spíš vadí, tak současný trend doplňování (matematika, čeština). Za nás se prostě psalo a myslím, že si tím dítě víc natrenuje než jen doplňováním.

ODPOVĚDĚT
monika ch. (chrom) ID 157968 (20.3.2018, 10:35)
mně nevadí DÚ, děti je mají v celkem rozumné míře, ale vadí mi neschopnost některých učitelů děti cokoliv naučit, třeba na některé předměty mají učebnici Frause, to je bez výkladu ve škole nemožné jakkoliv uchopit, takže nastupuje domácí výuka, a to už je obtěžující

ODPOVĚDĚT
Miluše Ž. (mildík) ID 15565 (20.3.2018, 9:59)
To, co se deje vubec ve skolstvi, to je na delsi a jinou debatu. Ukoly jsou to nejmensi., ty rozhodne neskodej, souhlasim s Jarkou.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (20.3.2018, 9:52)
Téma je super |:o) Z vlastní zkušenosti. U syna jsem měnila na 1.stupni ZŠ. Na původní ZŠ měl denně množství povinností - vč. dopisování předlouhých a zbytečných poznámek, které nestihl opsat z tabule či si donesl výkres z VV k dokreslení..... Učili jsme se (z výuky vůbec nic neuměl) a dodělávali vše s přestávkami do 21-22hod! Děsný! Na nové škole měl učitelku, která si dokonale zorganizovala vyuč. hodinu a dokázala NAUČIT. Syn vše uměl z vyučování, stačilo jen zopakovat. Úkoly, které denně dostával měl hotové do 20-30 min. Podle mě to není o úkolech, ale o učiteli! Né každý má na to, aby dokázal učit druhé... (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Celkem: 37 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>