háčkovaná bambulková čepička



Prosím, berte tento návod jen jako orientační. Jsem začátečník a čepici jsem dělala jen na zkoušku, naštěstí holce se líbí. Dělala jsem ji od oka a formou pokus omyl. Jako základ jsem vycházela z návodu na háčkovanou čepici od Jany http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=81. Podle mě by bylo možné ji dělat i z polodlouhých sloupků a bambule by byly více k sobě, tak je třeba brát v podtaz, z jaké bambulkové příze ji budete dělat. Já použila bambulkovou přízi z Kik, ale kdybych měla třeba Alfu od Vlniky (ta má ty bambulky menší), tak bych asi volila raději ten polodlouhý sloupek, aby to nebylo moc děrované. Chce to vyzkoušet. Bohužel mě nenapadlo, že bych dávala návod a tak jsem v průběhu háčkování nefotila, ale dofotila jsem alespoň názorně jak jsem háčkovala bambulkovou přízí.

Háčkovala jsem ze silnější příze (něco jako Merino), bohužel název nevím, byl to zbytek, bambulkové příze z Kiku a použila háček 3,5 a na rantlík 2,5.
- Začala jsem klasicky řetízek ze 6 ok spojit do kroužku a do něj 18 DS.
- V další řadě jsem rozháčkovala každý druhý DS na 2 DS.
- Třetí řadu jsem háčkovala z bambulkové příze. Háčkovala jsem pevné oko vždy jedno z celého toho provázku mezi bambulkama (snažila jsem se nafotit) do jednoho DS z předchozí řady
- Čtvrtou řadu jsem háčkovala opět z normální příze dlohými sloupky a zde jsem rozháčkovala každé třetí oko na 2DS
- Pátou řadu stejným způsobem, ale rozháčkovala jsem každý čtvrtý DS
- Šestou řadu jsem dělala opět z bambulkové příze, opět jedno pevné oko do každého DS předchozí řady
- a takhle jsem pokračovala v přidávání, až jsem měla požadovaný obvod (já zkoušela přímo na hlavě, ale lze si ho vypočíst podle Jany)
- až bude požadovaný obvod, tak se pokračuje bez přidávání
- konec jsem háčkovala jednu řadu z reliéfních sloupků na střídačku (přední, zadní), původně jsem myslela, že udělám ten lem celý z reliéfních sloupků, ale i z rubové strany je dost hrbolatý (já použila silnější přízi, tak nevím, zda to dělá i u tenčí) a tak jsem raději po jedné řadě přešla na klasický krátký sloupek. Zde jsem použila již háček užší.


Protože jsem opravdu amatér,a neumím moc popisovat tak pokud by něco nebylo někomu jasné, klidně písněte. Ono je to v podstatě klasické háčkování čepičky, do které jsem přidávala každou třetí řadu bambulkovou přízi.



z rubové strany


snažila jsem se nafotit, jak to vypadá mezi řadama. Pletla jsem ze silnější příze na háčku 3,5.


pletení bambulkovou přízí, jedno pevné oko z celé té šňůrky mezi bambulkama do každého DS předchozí řady


zkoušela jsem háčkovat i dvě oka z té příze mezi bambulkama , ale bylo to strašně stáhlé a nedalo se s tím vůbec pracovat. Možná z jiné bambulkové příze než z Kik by to šlo, chce to opravdu vyzkoušet.