Lampióny



Pokusím se vložit návod na naše lampióny. Bohužel nápad vložit to sem vznikl až po té, co už byly hotové, takže detailní fotky z jejich výroby nemám. A další zatím dělat nebudeme. Na lampion vlevo byla šablona a vše potřebné v jedné takové výtvarné krabici, kterou jsem kdysi koupila. Na druhý lampión jsem obkreslila šablonu horního a spodního dílu z prvního. Část návodu jsem vám ofotila podle toho původního, zbytek jsem se snažila obkreslit z hotových lampiónů.

Potřeby: barevné nebo bílé čtvrtky nebo kartón, průhledný papír (lze použít i třeba pečící papír), drátek na zavěšení



Vystřihněte dva pásky dlouhé 50 cm, celková výška 4 cm. Na každém z nich jsou dvoucentimetrové „výstupky“ (výška 1,5 cm), v rozestupu 6 cm viz šablona. Pomocí nich se na konci přidělá střední díl k hornímu a spodnímu.


Připravíme si střední díl lampiónu. Jeho šířka je 50 cm, výška jak se vám líbí (u nás je jeden 23 a druhý 25 cm) *** Lampión vlevo – střední díl je z takového docela pevného ale průhledného papíru (byl v krabici). Je to nejspíš pergamenový papír. Dovnitř nalepíme ty dva pásky s výstupky. Dovnitř nebo ven nalepíme nějaké obrázky (my jsme použili přiloženou šablonu). Pokud je nalepíte ven, budou vidět i bez rozsvícení lampiónu, my jsme je lepily dovnitř, takže se objeví až když se lampión rozsvítí. Potom slepíme střední díl k sobě. Z venku jsou ještě nalepené listy z průhledného barevného papíru. *** Lampión vpravo - na střední díl jsem použila duhový kartón (může být i barevná nebo bílá čtvrtka). Dovnitř nalepíme ty dva pásky s výstupky. Vystřihneme obrysy nějakých tvarů – my máme listy a ježka. Přes ně zevnitř nalepíme nějaký průhledný papír (my jsme použili barevné, ale dá se tam dát i obyčejný pečící papír). Potom slepíme střední díl k sobě.


Vystřihněte dva kruhy na horní a spodní díl. Průměr kruhů je 18 cm. Uvnitř horního kruhu vystřihněte hvězdičku, u obou potom otvory po obvodu, pomocí kterých se bude přidělávat prostřední díl.


Spojíme všechny díly k sobě a výstupky přilepíme.


Nahoru přiděláme drátek na zavěšení. Propíchla jsem jednoduše shora horního dílu a uvnitř ohnula. A je hotovo. Dovnitř nedáváme svíčku, ale máme koupenou tyčku se žárovkou.


Šablona obrázků, které jsme použili.