Šneci - pudink, skořice



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 60 g Hery, 2 PL cukru krupice, sůl (necelá lžička), 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí. Náplň pudinková: 400 ml mléka, 3 PL cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, hrst rozinek. Náplň skořicová: 2 PL cukru krupice, 2 PL jemné strouhanky, 1 lžička skořice, 30 g másla. Na potření: 1 žloutek, 1 PL mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Abych vyhověla prosbám některých z vás, vkládám recept.

Těsto zaděláme v pekárně nebo ručně s kváskem. Pro pekárnu: ve vlažném mléce rozmícháme žloutky, tuk rozpustíme a vlažný spolu s mlékem nalijeme do pekárny. Přisypeme 1 lžíci cukru, prosátou mouku, do rohu nasypeme sůl, na druhém konci v mouce vyhloubíme malý důlek, nasypeme 1 lžíci cukru a na něj rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto.
Vykynuté těsto rozkrojíme na půlku. Jeden díl na vále jemně roztáhneme do obdélníku, potřeme uvařeným vychladlým pudinkem, do kterého jsme zamíchali rozinky. Svineme do roličky, ostrým nožem pokrájíme na asi 2 cm dílky, které na plechu s pečícím papírem potřeme žloutkem, rozmíchaným s mlékem.
Druhý díl těsta upravíme stejně, jen po roztažení ho potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovou směsí. Také potřeme vajíčkem s mlékem.

Šneky necháme chvíli nakynout, pečeme na 180°C. Pudinkové jsem pekla 25 minut, skořicové jen 17 minut. Po upečení přetáhneme šneky i s papírem na mřížku a necháme vychladnout.

se skořicí
S ořechovou náplní. Náplň: Svařit 150 ml mléka a 120 g cukru, odstavit, vmíchat 200 g nastrouhaných ořechů, špetku skořice, citronové kůry, hrst rozinek.