Borůvkový táč - snadný na přípravu: kynutá a nadýchaná buchtička!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohr. mouky, 1x sušené droždí (nebo půl kostky čerstvých kvasnic), 1 vejce, půl kávové lžičky soli, 1,5 dcl mléka, 1 dcl vody, 4 PL cukru, 5 PL oleje, máslo na vymazání. Žmolenka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme kvasnice, rozklepneme vejce. Přisolíme. Zalejeme teplým (né horkým) mlékem, vlažnou vodou. Přidáme 4 vrchované lžíce moučkového cukru, 5 polévkových lžic oleje. Hmotu propojíme vařečkou a poté důkladně propracujeme robotem (cca 3-5minut). Těsto se trošičku lepí ke stěnám mísy, ale má být krásně vláčné a vytvořit bochánek.
Lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout cca 1 hodinu. Na kynutí opravdu závisí úspěch díla! Dobu kynutí nikdy nezkracuji pod jednu hodinu.
Pak vymažeme plech (30 x 40 cm) máslem, ale já používám zásadně domácí vepřové sádlo. Tukem na vymazání ale opravdu nešetříme (zase ale aby se buchta nesmažila... :-) )
Rukama na plech vytlačíme těsto.
Hustě posypeme borůvkami a zasypeme žmolenkou. (Vynikající žmolenku na ovocné koláče vyrobíme z: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukr moučky, půl balíčku vanilkového cukru a 50 g másla/ Hery).
Ještě pak necháme připravený koláč k pečení kynout aspoň 15 minut. Peče se cca 20 minut v el, troubě na 180 stupňů.

TYP: moje maminka koláč přisypala cukrem smíchaným s 2 PL kokosu. Koláč tak je originální a chutě k sobě ladí. Taky vzhledově je koláč pestřejší, já ale kokosem zasypávám táče s meruňkami a rybízem /toto těsto můžete použít i na rybízový táč/.

DOPORUČUJI - možná se zdá, že je těsto moc vysoké, ale je tak vláčné, jako peříčko. Po tomto borůvkovém táči se zaprášilo za 60 minut :o) DOBROU CHUŤ :o)