(recept
si oblíbilo 39 návštěvníků)
Borůvkový táč - snadný na přípravu: kynutá a nadýchaná buchtička!!

Potřebné ingredience
400 g polohr. mouky, 1x sušené droždí (nebo půl kostky čerstvých kvasnic), 1 vejce, půl kávové lžičky soli, 1,5 dcl mléka, 1 dcl vody, 4 PL cukru, 5 PL oleje, máslo na vymazání. Žmolenka.
Postup přípravy
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme kvasnice, rozklepneme vejce. Přisolíme. Zalejeme teplým (né horkým) mlékem, vlažnou vodou. Přidáme 4 vrchované lžíce moučkového cukru, 5 polévkových lžic oleje. Hmotu propojíme vařečkou a poté důkladně propracujeme robotem (cca 3-5minut). Těsto se trošičku lepí ke stěnám mísy, ale má být krásně vláčné a vytvořit bochánek.
Lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout cca 1 hodinu. Na kynutí opravdu závisí úspěch díla! Dobu kynutí nikdy nezkracuji pod jednu hodinu.
Pak vymažeme plech (30 x 40 cm) máslem, ale já používám zásadně domácí vepřové sádlo. Tukem na vymazání ale opravdu nešetříme (zase ale aby se buchta nesmažila... :-) )
Rukama na plech vytlačíme těsto.
Hustě posypeme borůvkami a zasypeme žmolenkou. (Vynikající žmolenku na ovocné koláče vyrobíme z: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukr moučky, půl balíčku vanilkového cukru a 50 g másla/ Hery).
Ještě pak necháme připravený koláč k pečení kynout aspoň 15 minut. Peče se cca 20 minut v el, troubě na 180 stupňů.
TYP: moje maminka koláč přisypala cukrem smíchaným s 2 PL kokosu. Koláč tak je originální a chutě k sobě ladí. Taky vzhledově je koláč pestřejší, já ale kokosem zasypávám táče s meruňkami a rybízem /toto těsto můžete použít i na rybízový táč/.
DOPORUČUJI - možná se zdá, že je těsto moc vysoké, ale je tak vláčné, jako peříčko. Po tomto borůvkovém táči se zaprášilo za 60 minut :o) DOBROU CHUŤ :o)
Lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout cca 1 hodinu. Na kynutí opravdu závisí úspěch díla! Dobu kynutí nikdy nezkracuji pod jednu hodinu.
Pak vymažeme plech (30 x 40 cm) máslem, ale já používám zásadně domácí vepřové sádlo. Tukem na vymazání ale opravdu nešetříme (zase ale aby se buchta nesmažila... :-) )
Rukama na plech vytlačíme těsto.
Hustě posypeme borůvkami a zasypeme žmolenkou. (Vynikající žmolenku na ovocné koláče vyrobíme z: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukr moučky, půl balíčku vanilkového cukru a 50 g másla/ Hery).
Ještě pak necháme připravený koláč k pečení kynout aspoň 15 minut. Peče se cca 20 minut v el, troubě na 180 stupňů.
TYP: moje maminka koláč přisypala cukrem smíchaným s 2 PL kokosu. Koláč tak je originální a chutě k sobě ladí. Taky vzhledově je koláč pestřejší, já ale kokosem zasypávám táče s meruňkami a rybízem /toto těsto můžete použít i na rybízový táč/.
DOPORUČUJI - možná se zdá, že je těsto moc vysoké, ale je tak vláčné, jako peříčko. Po tomto borůvkovém táči se zaprášilo za 60 minut :o) DOBROU CHUŤ :o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

dofik
(upraveno)
4. 8. 2016, 14:18



nahlásit

Ninouš
(upraveno)
3. 7. 2015, 17:36
Tak jsem dnes pekla s borůvkami a super
Koláč byl výborný
nadýchaný
.Jinak mě překvapilo,dělat těsto v robotu
ale ničemu to nevadilo,takže příště znovu udělám!!!
Díky






nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
3. 7. 2015, 16:01



nahlásit

Marťas 2
(upraveno)
3. 7. 2015, 10:10








nahlásit
laskonka333
(upraveno)
15. 12. 2013, 16:31

nahlásit

eremka
(upraveno)
28. 7. 2013, 7:19
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se ten cukr s kokosem dává na táč ještě před vložením do trouby nebo se jím jen po upečení posype?? Moc děkuji za odpověď! Renata
nahlásit

xhanulka
(upraveno)
17. 11. 2013, 12:54
@eremka
kokos ještě před upečením do trouby

nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
17. 7. 2013, 16:04
tip na drobenku - obyč cukr nahradit třtinovým tmavým cukrem...drobenka má pak výbornou karamelovou příchuť...taky do ní lze přidat skořici - to koláč ještě krásně voní
nahlásit

jeremy
(upraveno)
17. 7. 2013, 15:21



nahlásit

xhanulka
(upraveno)
18. 7. 2013, 8:12
@jeremy
MÁTE PRAVDU, OPRAVÍM. Děkuji mnohokrát za upozorněnííí

nahlásit