Výborná polévka co dům dal
Potřebné ingredience
Kousek hovězího masa, cibule, uvařené brambory, půl plechovky krájených rajčat, 2 plechovky světlých fazolí, 1 plechovka tmavých ostrých fazolí, sůl, pepŕ, magi, podravka, sladká paprika
Postup přípravy
Do osmahnuté cibule přidáme nakrájené maso a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a po chvilce zalijeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme ostatni suroviny a povaříme. Polévka je…
Dýňovo-batátová zeleninová polévka
Potřebné ingredience
300 g na kostičky nakrájené dýně Hokido 300 g na kostičky nakrájených batátů 1 velká červená cibule (nebo běžná žlutá) 30 g kokosového oleje 500 g rajčatové passaty nebo protlaku 3 lžičky domácího zeleninového bujonu (nebo 2 kostky) 1 lžička koriandru 0,5 lžičky kurkumy 1 l horké vody sůl dle chuti petrželka na dozdobení
Postup přípravy
Na rozpáleném kokosovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, až zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a za průběžného míchání ještě asi 3 minuty opékáme.…
Krkonošské kyselo
Potřebné ingredience
120 g žitného chlebového kvásku 35 g sušených hřibovitých hub 200 g brambor 100 ml mléka 2 žloutky 2 lžíce másla Mletý černý pepř Sůl Drcený kmín 200 ml kysané smetany nebo řeckého jogurtu Petrželka
Postup přípravy
Sušené houby namočíme do většího hrnce do 1 litru studené vody, asi na 2 hodiny. Po uvedené době dáme houby vařit na 20 minut. Po uvedené době k houbám přidáme na kostičky…
Polévka z dýně hokaido s cizrnou
Potřebné ingredience
1 střední dýně hokaido 4 mrkve 2 kořenové petržele 1 cibule 1,5 l vody 3 stroužky česneku 3 snítky libečku plechovka cizrny olej kousek másla sůl mletý pepŕ římský kmín
Postup přípravy
Dýni rozkrojte a lžící vydlabejte vnitřní část se semeny. Očistěte kořenovou zeleninu,cibuli i česnek. Do hrnce trochu oleje a osmahněte na něm mrkev (1 mrkev ponechte stranou),…
Poctivá fazolačka
Potřebné ingredience
250 g barevných fazolí 1 větší cibule 3-4 brambory 1-2 klobásy 1 lžíce sádla mletá paprika 2 lžíce hladké mouky mletý kmín bobkový list 4 kuličky nového koření sůl pepř špetka majoránky
Postup přípravy
Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den ji v téže vodě s bobkovým listem a novým kořením uvaříme do měkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme…
Minestrone
Potřebné ingredience
kousek másla, mrkev, cuketu, kedluben a hlávkové zelí. Nebo celer nebo petržel. loupaná rajčata z plechovky, zeleninový bujón, luštěniny cizrnu nebo fazole . těstoviny - flíčky, nastrouhaný sýr
Postup přípravy
na kousku másla orestuji zeleninu - nakrájím mrkev, cuketu, kedluben a hlávkové zelí. Lze použít i něco navíc, dle aktuálních chutí a zásob. Můžete přidat i klasickou polévkovou…
Pórková polévka se sýrem
Potřebné ingredience
1,5 l vývaru (masový nebo zeleninový) 300 g pórku 50 g másla 50 g taveného sýra 20 g hladké mouky sůl mletý pepř
Postup přípravy
Důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a krátce smažíme až vznikne světlá jíška. Pak zalijeme vývarem a dobře…
FRANKFURTSKÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
20 g sádla (1 lžíce) 1 střední cibule 4 štrasburské párky Dulano (150 g) 1 lžíce hladké mouky 1 lžíce mleté sladké papriky 2 větší stroužky česneku 1 litr hovězího vývaru 3 střední brambory (cca 300 g) sůl, pepř 1 lžíce sušené majoránky
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Párky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo, snížíme trochu plamen a orestujeme…
Svítek do polévky
Potřebné ingredience
3 vejce, sůl, 2 lžíce rozpuštěného másla, mléko, voda, mouka (hladká, celozrnná pšeničná, žitná celozrnná, ev. trochu kukuřičné), ev. bylinky
Postup přípravy
Utřeme žloutky s máslem a solí, přidám mouku a tekutiny, aby vzniklo řidší těsto, nakonec vmícháme našlehané bílky (buď 2 našlehané do sněhu, nebo všechny našlehané jen zlehka -…