MAGAZÍN - Jídlo

Šípkový čaj nejen na zahřátíPublikováno 11.12.2018, 20:20
Chuť šípkového čaje máme všichni spojenou s něčím. Může to být školka, kde jsme ho dostávali nejen na zahřátí, ale také jako zdroj vitamínů, můžou to být zimní večery strávené zachumlaní v dece s dobrou knihou, může to být vzpomínka na to, jak jsme šípky sbírali s prarodiči na chatě. Výrazná a jedinečná chuť šípkového čaje ale nemá jen nostalgický nádech, má taky spoustu pozitivních efektů na naše zdraví. Proč si tedy šípkový čaj připravovat?
Cizrnové pochutnání II.Publikováno 24.11.2018, 17:21
V úvodním díle cizrnového seriálu jsme si představili tuto neobyčejnou luštěninu celkem podrobně. Už víme, že potřebuje dlouho namáčet, dlouho vařit a hodně vody, ale že na oplátku z ní vykouzlíme vynikající a nutričně velmi bohaté pokrmy. Také jsme si řekli, že je vynikající s koriandrem, petrželí, česnekem nebo citrónovou šťávou, ale připravit se dá i nasladko. Existuje ale jeden tradiční pokrm, který je s cizrnou spojený už celá tisíciletí. Ano, je to hummus.
Cizrnové pochutnání I.Publikováno 22.11.2018, 21:03
Na světě jsou jenom dva druhy luštěnin rozšířenější než cizrna (fazole a hrách). Ale i přesto je u nás cizrna ne zrovna horkou, ale přece jen celkem neokoukanou novinkou. A zatímco už jsme si možná zvykli na to, že je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin, většinou nám chutná, ale moc nevím, jak na ni, často opomíjíme fakt, že z ní můžeme vyrobit spoustu lahodných pokrmů.
Jak dobře znáte čekanku?Publikováno 23.10.2018, 12:42
Pod tímto poetickým českým názvem se skrývá listová zelenina, která je extrémně zdravá, nicméně nepoužívaná tak, jak by si zasloužila. A jelikož její sezóna vrcholí, není od věci si připomenout, že například do salátů nepatří jen ten hlávkový nebo čínské zelí. Čekanka má totiž mnoho zdravotních benefitů, mezi které patří například i pomoc s nespavostí.
Fíky, podzimní lahůdkaPublikováno 16.10.2018, 22:17
V našich končinách si s fíky ještě pořád moc nevíme rady. A to jak s těmi čerstvými, ta ani s těmi sušenými. Je to ale ovoce zdravé a velmi variabilní, zdaleka se nemusíme omezovat jenom na otevření krabičky s nimi a opatrné požvýkání jedné sladké fazolky. Podzimní sezónu fíků můžete využít doopravdy různorodě.
Máme špatné stravovací návyky?Publikováno 30.9.2018, 14:41
Asi nás jako první napadnou sladkosti, to, že ne vždycky snídáme, nebo třeba obliba bílého pečiva. Bohužel, to zdaleka nejsou jediné stravovací návyky, které mohou bořit naše plány. Ale nejen je, ve skutečnosti mohou negativně ovlivňovat naše zdraví, metabolismus, spánek nebo imunit. Jak nejčastěji hřešíme, když jde o stravování?
Jak mít znovu rád růžičkovou kapustuPublikováno 27.9.2018, 21:19
Pokud jsme se při školních obědech něco naučili, bylo to nesnášet růžičkovou kapustu. A možná i červenou řepu nebo třeba rybí pomazánku. Ale u růžičkové kapusty je to vyloženě škoda. Je to neprávem neoblíbená zelenina. Protože nemusí chutnat zdaleka tak, jak si ji pamatujeme (mimochodem, její nelibá sirná příchuť vzniká moc dlouhým tepleným zpracováním). A její sezóna je tady. Co jí takhle zkusit dát šanci?
Smoothie napěchované hořčíkemPublikováno 21.9.2018, 16:03
Je pořád těžší a těžší do sebe dostat během dne všechno, co tělo potřebuje. Často zápasíme i s obyčejnou vodou, natož s minerály a stopovými prvky. A konkrétně z nedostatku hořčíku se stalo něco jako světová epidemie. Právě kvůli nedostatku hořčíku můžeme trpět nespavostí, svalovým napětím, podrážděností, úzkostmi, špatným trávením... no řekněte sami, nestálo by za to mít ho dostatek?
Je sushi vůbec zdravé…?Publikováno 19.9.2018, 14:45
Stále více a více považujeme tuto původně japonskou delikatesu jako relativně běžnou součást našeho jídelníčku – byť pro většinu z nás je to pořád spíš výjimečná příležitost. Už se toho ale nebojíme a klidně si zajdeme do restaurace nebo se pustíme do vlastní výroby doma. Na první pohled bychom řekli, že je to vlastně naprosto zdravé jídlo. No dobře, rýže je rýže, ale i ta je nabitá vlákninou, tak co by ne? Sushi má ale i svou „odvrácenou tvář“.
Sádlo si zaslouží být součástí stravy pro dětiPublikováno 17.9.2018, 10:30
Vepřové sádlo v posledních desítkách let získalo zcela nezaslouženě pověst nezdravé potraviny. Dnes se ukazuje, že některá „vědecká“ doporučení byla postavena na vodě. Sádlo v mnohém předčí ostatní používané tuky. A může být zcela bez problémů součástí běžné vyvážené stravy. A to i pro děti.
Celkem: 165 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,17 další >>
© 2004-2018 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt