MAGAZÍN - Jídlo

Rýže nebo chleba z květáku? Vynikající a zdravé!Publikováno 19.6.2018, 11:26
Květák je velice variabilní zelenina, která má svoje místo na každém našem stole. Od polévek, přes smažení, vaření nebo třeba jako hlavní i vedlejší ingredience do polévek, známe ho na mnoho způsobů. Jenomže on jich má mnohem víc. A tak nejenom příznivci paleo stravy a low-carb diet můžou objevit kouzlo květáku, které zdaleka nespočívá jen v dozlatova osmažených růžičkách.
Známá i neznámá brokolicePublikováno 13.6.2018, 15:14
Brokolice je pro mnohé z nás strašákem z našeho dětství, rodiče nám ji nutili, protože je zdravá (což je pravda), ale nás její chuť zrovna dvakrát neoslovovala. Tak jsme si ji dali na seznam potravin, které, až dospějeme, tak je prostě jíst nebudeme. Už ale dospělí jsme – a k tomu patří i přehodnocení tohoto seznamu. Navíc jsme asi zeleninu vzali trošku víc na milost a brokolici, tu bychom měli přímo zbožňovat. Proč?
Čaj z melounových semínek?Publikováno 30.5.2018, 14:39
Je načase brát vodní meloun se vší vážností. Je to totiž nejen vynikající a osvěžující letní pochoutka, ale také skvělý pomocník v péči o naše vlastní zdraví. Jeho sladká chuť a příjemná konzistence, vodnatost a úžasná kombinovatelnost se sladkými i slanými chutěmi z něj dělá vyhledávanou pochoutku, to ale není to jediné, co nám nabízí. Víme, jak zkonzumovat jeho dužinu, dokonce jsme se už dozvěděli, že zpracovat můžeme i melounové slupky. Takže zbývají semínka.
Pokud trpíte zácpou, těmto potravinám se obloukem vyhnětePublikováno 16.5.2018, 12:55
Dietní chyby, málo pohybu, životní styl, ale třeba také chronická potíž. Pokud člověk „nejde“ častěji než třikrát týdně, už je to se zažíváním na pováženou. Ženy jsou k tomuto nepříjemnému stavu náchylnější než muži a zácpa je velmi život znepříjemňující problém současné společnosti. Jaké jsou základní poučky pro to, abychom jí netrpěli? A když už se stane, jakým potravinám se doopravdy raději vyhnout?
Lipový květ pro krásu, zdraví i klidnou myslPublikováno 9.5.2018, 15:57
Konec května, celý červen a možná ještě začátek července jsou dny, kdy máme šanci nasbírat lipové květy a obohatit tak domácí lékárnu (i spíž) o velmi užitečnou léčivku. Lípa má spoustu vlastností, které umí působit na naše tělo, ale i mysl – jak zdravotně, tak spirituálně. Má údajně moc zahánět temné síly, vždy byla pro nás symbolem a sídlem těch pozitivních. Jak můžeme květy našeho národního stromu využít? Kdy je nasbírat, jak sušit, uchovávat a zpracovávat?
Zdravý jídelníček ještě zdravější aneb Ty nejlepší kombinacePublikováno 2.5.2018, 12:44
Když se řekne ideální kombinace jídla, asi si představím třeba steak a hranolky, omáčku a knedlík nebo třeba čočku a ocet. Ale párování některých jídel dohromady může přinést nejen potěšení z lahodících chutí, ale také mnoho dobrého pro naše zdraví. Protože spousta vitamínů a minerálů nepůsobí jen sama o sobě, ale zejména, když jsou v kombinaci s ostatními. Živiny tak mohou mít synergický efekt, když jsou podávány ve správné kombinaci, naopak si efekt taky můžeme sabotovat, pokud jsou kombinace nevhodné. Nebo třeba žádné.
Zázrak jménem kopřivaPublikováno 25.4.2018, 17:51
Je třeba si pospíšit. Říká se, že nejúčinnější jsou ty kopřivy, které nasbíráme do poloviny května. Urtica dioica, čili kopřiva dvoudomá, je totiž bylina, která si naše odsouzení jenom proto, že žahá, rozhodně nezaslouží. Kdo pokračuje v tradicích našich babiček, prababiček a mouder bylinářů ze skoro celého světa, ví, že v kopřivě máme doslova ukrytý poklad. Jde jenom o to sbírat je mladé, nenechat se popálit a dobře je zpracovat. A taky vědět, proč ji vlastně sbírat a zpracovávat chtít.
Čerstvý špenát na našich stolechPublikováno 23.4.2018, 19:50
Většina z nás je na špenát zvyklá od dětství. Dostávali jsme ho v jídelnách, vařily nám ho maminky, babičky, z televize nás inspiroval Pepek Námořník. Jak už jsme asi zaregistrovali, neobsahuje špenát tolik železa, jak se od devatenáctého století předpokládalo, vinou špatného měření nebo nepozorné zapisovatelky se desetinná čárka posunula o jedno místo tam, kam neměla. I když špenát o svou dominanci v obsahu železa přišel, zdaleka to neznamená, že je „obyčejný“.
Jaro přišlo a s ním i polníčekPublikováno 10.4.2018, 11:52
Pokud polníček, jinak kozlíček polní, neznáme, měli bychom to honem rychle napravit. Jedná se totiž o „salát“, který je pro nás mnohem prospěšnější než například ten hlávkový. Můžeme ho sbírat nebo pořídit čerstvá na podzim, ale právě také na jaře, takže právě teď vrcholí jeho sezóna. Zelené lístky plné vitamínů, minerálů a ostatních látek, které jsou prospěšné pro naše nejen fyzické, ale dokonce také psychické zdraví, jsou právě teď na trzích, zahrádkách i balkónech nejčerstvější.
Jídla, která nám pomůžou „se napravit“Publikováno 31.3.2018, 21:13
Nejen blížící se svátky nám mohou sabotovat snahu o zdravé stravování (alespoň na chvilku). Vždyť kdo by si odpustil velikonoční mazanec, vánoční hody nebo jakákoliv jiná pokušení, která nám přinášejí dny pracovního klidu, svátky, dovolené nebo třeba jen tak – víkendy. A nebo třeba náhoda, někdy prostě nestíháme myslet na zdravé jídlo a jsme rádi, že den přežijeme s co nejrychlejší energií. A druhý sen často litujeme. Protože jakmile si jednou zažívání zvykne...
Celkem: 150 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,15 další >>
© 2004-2018 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt