MAGAZÍN - Jídlo

Fíky, podzimní lahůdkaPublikováno 16.10.2018, 22:17
V našich končinách si s fíky ještě pořád moc nevíme rady. A to jak s těmi čerstvými, ta ani s těmi sušenými. Je to ale ovoce zdravé a velmi variabilní, zdaleka se nemusíme omezovat jenom na otevření krabičky s nimi a opatrné požvýkání jedné sladké fazolky. Podzimní sezónu fíků můžete využít doopravdy různorodě.
Máme špatné stravovací návyky?Publikováno 30.9.2018, 14:41
Asi nás jako první napadnou sladkosti, to, že ne vždycky snídáme, nebo třeba obliba bílého pečiva. Bohužel, to zdaleka nejsou jediné stravovací návyky, které mohou bořit naše plány. Ale nejen je, ve skutečnosti mohou negativně ovlivňovat naše zdraví, metabolismus, spánek nebo imunit. Jak nejčastěji hřešíme, když jde o stravování?
Jak mít znovu rád růžičkovou kapustuPublikováno 27.9.2018, 21:19
Pokud jsme se při školních obědech něco naučili, bylo to nesnášet růžičkovou kapustu. A možná i červenou řepu nebo třeba rybí pomazánku. Ale u růžičkové kapusty je to vyloženě škoda. Je to neprávem neoblíbená zelenina. Protože nemusí chutnat zdaleka tak, jak si ji pamatujeme (mimochodem, její nelibá sirná příchuť vzniká moc dlouhým tepleným zpracováním). A její sezóna je tady. Co jí takhle zkusit dát šanci?
Smoothie napěchované hořčíkemPublikováno 21.9.2018, 16:03
Je pořád těžší a těžší do sebe dostat během dne všechno, co tělo potřebuje. Často zápasíme i s obyčejnou vodou, natož s minerály a stopovými prvky. A konkrétně z nedostatku hořčíku se stalo něco jako světová epidemie. Právě kvůli nedostatku hořčíku můžeme trpět nespavostí, svalovým napětím, podrážděností, úzkostmi, špatným trávením... no řekněte sami, nestálo by za to mít ho dostatek?
Je sushi vůbec zdravé…?Publikováno 19.9.2018, 14:45
Stále více a více považujeme tuto původně japonskou delikatesu jako relativně běžnou součást našeho jídelníčku – byť pro většinu z nás je to pořád spíš výjimečná příležitost. Už se toho ale nebojíme a klidně si zajdeme do restaurace nebo se pustíme do vlastní výroby doma. Na první pohled bychom řekli, že je to vlastně naprosto zdravé jídlo. No dobře, rýže je rýže, ale i ta je nabitá vlákninou, tak co by ne? Sushi má ale i svou „odvrácenou tvář“.
Sádlo si zaslouží být součástí stravy pro dětiPublikováno 17.9.2018, 10:30
Vepřové sádlo v posledních desítkách let získalo zcela nezaslouženě pověst nezdravé potraviny. Dnes se ukazuje, že některá „vědecká“ doporučení byla postavena na vodě. Sádlo v mnohém předčí ostatní používané tuky. A může být zcela bez problémů součástí běžné vyvážené stravy. A to i pro děti.
Můžeme se začít těšit na ředkvičkyPublikováno 19.8.2018, 15:29
Dny se nám začnou pomalu zkracovat a je to právě podzim, který je nejvhodnější na pěstování malých ostrých červených bulviček. I když bychom je mohli považovat za jednu z nejtypičtějších českých zelenin, „mýlili“ bychom se hned dvakrát. Ředkvičky jsou totiž v našich končinách poměrně nové, známe je až od osmnáctého století. Do světa se rozšířily z Asie a pro svou výraznou a štiplavou chuť je řazeny také ke koření.
Zdánlivě nevinné potraviny, které si zahrávají s naším zažívánímPublikováno 14.8.2018, 17:10
Nemusíme mít nutně nějaký závažný problém. Stačí ale i taková trvalá „zažívací nepohoda“, aby nám bylo přes den nepříjemně, těžko a přešla nás chuť. Každý máme citlivost k potravinám a látkám v nich obsažených jinou, a tak vám přinášíme seznam zdánlivě nevinných potravin, které sice nutně nemusí, ale mohou, mávat s komfortem našeho zažívacího traktu. A spousta z nich je jinak velmi zdravých!
Borůvky jsou skutečně superpotravinaPublikováno 28.7.2018, 16:07
Vitamínová bomba plná antioxidantů, to o borůvkách tak zběžně víme. Tak jako tak patří mezi naše oblíbené letní ovoce. Ale i tak jim stojí za to věnovat trošku větší pozornost. Protože jejich látky jsou účinné i při extrémních teplotách, dají se zužitkovat i listy a obsahují mnohem víc cenných látek, než bychom si napoprvé mohli myslet. Jak je konzumovat, skladovat a co všechno můžeme od malých modrých bobulí čekat?
Nepodceňujte kedlubnyPublikováno 21.7.2018, 8:32
Tato zelenina asi nepatří k těm nejoblíbenějším, spíš k takovým doplňkovým. Ale je to škoda. Protože, byť postrádá kouzlo exotiky, zase obsahuje obrovské množství látek, které nejen, že přispívají ke správnému zažívání nebo imunitě, ale také například bojují proti rakovině. Hodí se jak při redukční dietě, tak při diabetu, protože cukry v něm obsažené jsou velmi dobře snášené, ochrání náš zrak a mnoho dalšího.
Celkem: 161 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,17 další >>
© 2004-2018 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt