Zobrazit přihlášovací formulář

Svatomartinské rohlíčky: Recept na kynuté i ty křehké ze zakysanou smetanou

Jsou charakteristickým sladkým pečivem pro období kolem svátku svatého Martina, který letos připadl na čtvrtek. Obvykle jsou plněné ořechy, ale i tvarohem, mákem s  rozinkami nebo povidly. Chutnají báječně a doslova se rozplývají na jazyku. Inspirujte se tradičním svátečním moučníkem našich babiček a pusťte se do pečení. Uvidíte, že se po rohlíčkách jen zapráší.

Foto: iStock.com

I na svatomartinské rohlíčky existuje celá řada receptů. Někdo nedá dopustit na ty kynuté, jejichž příprava je ale pracnější a zabere mnohem víc času, jiní dávají přednost křehkému těstu z másla a smetany a další zase tomu ze zakysané smetany.

My jsem pro vás vybrali dva osvědčené recepty našich čtenářek. Jeden je na rohlíčky kynuté, druhý na rohlíčky z těsta křehkého. Zkuste upéct oboje a posuďte, které jsou podle vás lepší.

Foto: iStock.com

Svatomartinské rohlíčky z křehkého těsta  

(recept od Beluuuska)

Ingredience na těsto (z těsta je 32 rohlíčků)

  • 400 g hladké mouky
  • 1 Hera
  • 1 zakysaná smetana (200g)
  • vejce na potření

Postup

1. Z mouky, hery a zakysané smetany uhněteme těsto a dáme uležet do lednice (minimálně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc).

2. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme ho na 4 díly, každý díl pak rozválíme do kruhu a opět rozdělíme a to na 8 dílků (trojúhelníčků).

3. Pak už jen plníme podle chuti. Já osobně dělám klasiku - maková, tvarohová, povidlová náplň.

4. Naplněné rohlíčky srolujeme do tvaru rohlíčků.

5. Nakonec potřeme vejcem a dáme péct na 200° C na 20 minut.

6. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a ještě horké rohlíčky obalíme.

Foto: iStock.com

Kynuté svatomartinské rohlíčky

(recept od mazlíci)

Ingredience na těsto

  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 dcl mléka
  • špetka soli

Postup

1. Zaděláme kvásek a ze všech přísad vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.

2. Z těsta vyválíme kruh a nakrájíme ho na trojúhelníky.

3. Vykrojené trojúhelníky potřeme rozpuštěným máslem a dáme na ně nádivku. Pravá svatomartinská je maková s rozinkami, nebo tvarohová, jablíčková, povidlová, ořechová,...  Jakou má kdo rád.

4. Naplněné trojúhelníčky svineme od delší strany ke špičce, dáme na vymaštěný plech a necháme vykynout.

5. Potom je potřeme vejcem a upečeme.

NÁS TIP

Další báječné recepty našich čtenářek a čtenářů na různé moučníky a dezerty najdete ZDE >>

Foto: iStock.com

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie