Svatomartinské rohlíčky: Recept na kynuté i ty křehké ze zakysanou smetanou
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Jsou charakteristickým sladkým pečivem pro období kolem svátku svatého Martina, který letos připadl na čtvrtek. Obvykle jsou plněné ořechy, ale i tvarohem, mákem s rozinkami nebo povidly. Chutnají báječně a doslova se rozplývají na jazyku. Inspirujte se tradičním svátečním moučníkem našich babiček a pusťte se do pečení. Uvidíte, že se po rohlíčkách jen zapráší.
I na svatomartinské rohlíčky existuje celá řada receptů. Někdo nedá dopustit na ty kynuté, jejichž příprava je ale pracnější a zabere mnohem víc času, jiní dávají přednost křehkému těstu z másla a smetany a další zase tomu ze zakysané smetany.
My jsem pro vás vybrali dva osvědčené recepty našich čtenářek. Jeden je na rohlíčky kynuté, druhý na rohlíčky z těsta křehkého. Zkuste upéct oboje a posuďte, které jsou podle vás lepší.
Svatomartinské rohlíčky z křehkého těsta
(recept od Beluuuska)
Ingredience na těsto (z těsta je 32 rohlíčků)
- 400 g hladké mouky
- 1 Hera
- 1 zakysaná smetana (200g)
- vejce na potření
Postup
1. Z mouky, hery a zakysané smetany uhněteme těsto a dáme uležet do lednice (minimálně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc).
2. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme ho na 4 díly, každý díl pak rozválíme do kruhu a opět rozdělíme a to na 8 dílků (trojúhelníčků).
3. Pak už jen plníme podle chuti. Já osobně dělám klasiku - maková, tvarohová, povidlová náplň.
4. Naplněné rohlíčky srolujeme do tvaru rohlíčků.
5. Nakonec potřeme vejcem a dáme péct na 200° C na 20 minut.
6. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a ještě horké rohlíčky obalíme.
Kynuté svatomartinské rohlíčky
(recept od mazlíci)
Ingredience na těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 dcl mléka
- špetka soli
Postup
1. Zaděláme kvásek a ze všech přísad vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.
2. Z těsta vyválíme kruh a nakrájíme ho na trojúhelníky.
3. Vykrojené trojúhelníky potřeme rozpuštěným máslem a dáme na ně nádivku. Pravá svatomartinská je maková s rozinkami, nebo tvarohová, jablíčková, povidlová, ořechová,... Jakou má kdo rád.
4. Naplněné trojúhelníčky svineme od delší strany ke špičce, dáme na vymaštěný plech a necháme vykynout.
5. Potom je potřeme vejcem a upečeme.
NÁS TIP
Další báječné recepty našich čtenářek a čtenářů na různé moučníky a dezerty najdete ZDE >>
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé