Zobrazit přihlášovací formulář

Adventní věnec z perníku: Osvědčený recept naší čtenářky na voňavou vánoční dekoraci

  • Publikováno:
Adventní věnec z perníku: Osvědčený recept naší čtenářky na voňavou vánoční dekoraci

Také milujete tu opojnou perníkovou vůni medu a koření, která k předvánočnímu období prostě tak nějak patří? Tak letos zapomeňte na adventní věnec z chvojí, který stejně obvykle do štědrého dne opadá, a upečte si raději originální perníkový adventní věnec, který budou všechny vaše návštěvy obdivovat. 

Věděli jste, že perník patří mezi nejstarší sladké pečené dobroty? V minulosti měl ale poněkud odlišnou chuť, než na jakou jsme dnes zvyklí. Připravoval se z mouky, medu a pepře. A právě od poslední ingredience je odvozen i jeho název, původně se totiž perníku říkalo peprník. Postupem času ale pekaři a hospodyňky začaly recepturu měnit, přidaly některé suroviny a také pepř nahradily jiným štiplavým kořením, kterým je aromatický zázvor. Kromě něj se dnes do perníku patří ještě skořice, hřebíček, badyán, kardamom, muškátový oříšek a anýz. A právě díky nim perník tak nádherně voní.

Recept na perníkový adventní věnec

Suroviny na těsto

  • 40 dkg hladké mouky
  • 14 dkg mletého cukru
  • 5 dkg másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup

1. Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici. Nejlépe do druhého dne, stačí ale i 2 hodiny.

2. Z těsta vyválejte placku a pusťte se do vykrajování. Na vykrojení korpusu věnce použijte třeba větší a menší mísu nebo jiné kuchyňské nádobí a ostrý nůž. Použít můžete i šablonu z tvrdého papíru. Na menší tvary pak použijte klasická vykrajovátka. Nezapomeňte vykrojit do hvězd otvor na čajové svíčky.

TIP REDAKCE

Pokud nechcete těsto zbytečně podsypávat a posypávat moukou, aby nezměnilo konzistenci, použijte zespodu i zezhora třeba rostřihnutý mikrotenový sáček, těsto se vám pak nebude lepit na vál ani na váleček.

3. Vykrájené tvary pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-15 minut. Perníčky hlídejte, aby byly pěkně zlatavé.

4. Ihned po upečení potřete rozšlehaným vajíčkem s mlékem - perníčky dostanou krásnou lesklou barvu a ještě trošku ztmavnou!

 

5. Věnec zkompletujte a dozdobte polevou. 

Recept na bílkovou polevu

Suroviny

  • 150-200 g moučkového cukru 
  • 1 bílek
  • 1 lžička citrónové šťávy 
  • 1 lžička Solamylu

Postup

1. Moučkový cukr alespoň dvakrát přesijte do mističky přes jemné sítko. 

2. K cukru přidejte bílek a citrónovou šťávy a třete asi 15-20 minut do tuha. Přesné množství cukru záleží na velikosti vajíčka a také jeho stáří, čím starší je vejce, tím je bílek tekutější.  Proto napřed použijte jen 15 deka cukru, pak podle potřeby přidávejte a pořádně ještě vymíchejte dohladka. Správnou hustotu polevy poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete jí třeba na talířek. Když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Příliš hustou polevu nařeďte kapkou citrónové šťávy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie