Zobrazit přihlášovací formulář

7 alternativních způsobů, jak se zbavit projevů ekzému

7 alternativních způsobů, jak se zbavit projevů ekzému

Ekzém patří mezi častá onemocnění a počet lidí, kteří jím trpí, bohužel stále stoupá. V Česku postihuje asi pětinu populace, nejčastěji děti. Nevyhýbá se ale ani dospělým. Léčba kortikoidy bývá dlouhá a bohužel často nepříliš úspěšná. Není proto divu, že stále více pacientů hledá nové a účinnější alternativní možnosti, jak se ekzému nebo alespoň jeho nepříjemných svědivých a nevzhledných příznaků na kůži zbavit.

1. Přírodní terapie

Do této kategorie spadá celá řada rostlin a přírodních látek, takže je extrémně obtížné zjistit, co skutečně funguje, ale pár z nich vám s ekzémem a suchou pokožkou skutečně může pomoci.

Oblíbeným osvědčeným hydratačním prostředkem pro zklidnění příznaků ekzému a odstranění suchosti pokožky je kokosový olej. Ten má ttotiž prokazatelně antibakteriální a protikvasinkové účinky. Dokáže efektivně pronikat do pokožky, což může zlepšit její hydrataci, zlepšit pružnost pokožky, bojovat se svěděním a snížit riziko infekce. Nejlepší je používat olej čistý, ale podívat se můžete i po produktech péče o pleť, jako je pleťová voda a další, které kokosový olej obsahují.

Velmi příznivé vlastnosti, pokud jde o svědění kůže, redukci vyrážek, odstranění puchýřů a zlepšení funkce kožní bariéry a imunitního systému, má také slunečnicový olej aplikovaný lokálně. Používá se také v některých mýdlech a mastech pro citlivou pokožku. 

K výraznému zlepšení projevů ekzémů významně přispívá také konopí. Je ale důležité vybrat si ten správný produkt. Na výběr máte pravidelné užívání konopného semínka, konopného oleje, nebo CBD kapek. Místní projevy na pokožce zlepší konopná mast, do koupele můžete přidat olejíček.

SOUTĚŽ

Vyhrajte jeden z balíčků produktů dermokosmetické řady XeraCalm A.D. od značky Avène k péči o pokožku kojenců, dětí i dospělých se sklonem k atopickému ekzému a ulevte tak suché pokožce i sobě od nepříjemných pocitů. 

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >>

2. Diety

Někteří pacienti a lékaři se domnívají, že tajemstvím, jak se zbavit ekzému, je strava, a většina z nás si přeje, aby to bylo tak jednoduché. Pravdou je, že existuje mnoho typů diet, které se pacientům s ekzémem doporučují, patří mezi ně stravování bez mléčných výrobků, bez lepku, s nízkým obsahem alergenů, bez cukru, bez barviv, bez kvasnic, zásaditých potravin a mnoho, mnoho dalších. Jejich prokazatelné účinky na ekzém jsou však sporné.

Není však pochyb o tom, že některé potraviny mohou příznaky ekzému zhoršovat, neexistují však žádné nezvratné důkazy o tom, že jakékoliv omezení stravy pomůže zabránit vypuknutí ekzému. Nejproblematičtější složkou stravy bývá kravské mléko, resp. kasein, dále vejce, sója, pšenice, případně lepek. Některé potraviny nemusí být přímo alergeny, ale zároveň mohou atopický ekzém výrazně zhoršovat. Nejčastěji jde o potraviny zvyšující hladinu histaminu v těle. Určitě je také obecně dobré vyhýbat se potravinám zpracovaným. Jako efektivní v boji s ekzémem se tak osvědčily diety histaminová, bezlepková, bezmléčná a eliminační.

3. Probiotika

Probiotika by se měla stát neoddělitelnou součástí efektivní léčby, mohou totiž prokazatelně zmírnit projevy ekzému. Ne nadarmo se říká, že zdraví začíná ve střevech. Je prokázáno, že lidé trpící ekzémem mají složení střevní mikroflóry odlišné od zdravých jedinců. Není proto od věci dodávat tělu zdraví prospěšné bakterie nazývané laktobacily a bifidobakterie. Probiotika mohou být prospěšná především pro atopiky, u kterých zhoršování ekzému souvisí s potravinovou alergií nebo intolerancí. V takových případech totiž zároveň mohou zmírňovat průjmy, zvyšovat toleranci těla vůči potravinovým alergenům a zpomalovat jejich průnik do těla.

4. Vitamíny

Existuje řada vitamínů, které mohou v boji s ekzémem pomoci. Tím nejdůležitějším z nich je vitamín D, jehož vyvážená hladina přímo souvisí s kvalitou pokožky. Kromě něj mají na pokožku vliv také vitamíny A, K, beta-karoten a některé vitamíny řady B (B12 a kyselina listová). A nezbytné jsou také antioxidanty, hlavně vitamíny C a E. Vhodné je také užívání doplňků s obsahem zinku, křemíku, selenu a železa.

5. Hypnóza

Přestože žije na hranici konvenčních a alternativních terapií, u ekzému existují určité důkazy, že je užitečný. Ačkoli to může být drahé a časově náročné, zdá se, že je to naprosto bezpečné a může také pomoci se snížením stresu a behaviorálními složkami tohoto kožního onemocnění.

6. Akupunktura

Akupunktura patří k nejuznávanějším a stále vyhledávanějším alternativním metodám v boji s ekzémem. V oblasti kožních nemocí je totiž obzvlášť úspěšná. Spočívá ve stimulaci akupunkturních bodů s cílem ovlivnit orgány a energii v celém organismu. Může pomoci zmenšit svědění a také zlepšit stav ekzému. Podstatou jejího účinku je především působení na nervový, endokrinní a imunitní systém. Kromě toho má také globální účinky na tělo, snižuje stres a zlepšuje pocit pohody. Je však nutné najít zkušeného lékaře - akupunkturistu a absolvovat více sezení.

7. Tradiční čínské bylinky

Existuje řada studií, které potvrzují pozitivní účinky tradičních čínských bylin a mediciálních hub na ekzém. Ty ale nepůsobí na viditelné projevy nemoci na kůži, jejich úkolem je spíše vyřešit základní nerovnováhu v těle pacienta, která vede k ekzému. Důležité ale je najít takového odborníka na čínskou medicínu, který dokáže správně určit příčinu onemocnění, pak jdou byliny přímo ke kořeni problému. 

Zdroj: nationaleczema.org

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

enicara 23. 11. 2022, 10:14
Osvěčený lék na ekzém je Láska. Když vám někdo dá pocit, že jste milovaný.

Kategorie