Cuketový quiche pana Cuketky: Jednoduchý slaný koláč s efektní spirálou
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Přemýšlíte, jak zpracovat cuketu? Zkuste velmi snadný cuketový quiche. Cuketa v něm nejen dobře chutná, ale i perfektně vypadá! Kromě tipu na působivou spirálu se od populárního pana Cuketky naučíte i trik, který napomůže udržet těsto při pečení v naprosto hladké formě.
Recept na cuketový koláč
Ingredience
Těsto:
- 200 g špaldové (nebo klasické hladké) mouky
- 120 g másla
- 1 vejce
- půl lžičky soli
Cuketová spirála:
- 500 g cukety
- 4 vejce
- 200 ml rostlinné (nebo klasické) smetany
- 1 lžička kurkumy
- muškátový oříšek
- sůl
Postup
1. Smíchejte celozrnnou špaldovou mouku (lze nahradit za klasickou hladkou), přidejte změklé máslo na kostičky, jedno vejce a vše pěkně prohnětejte a propracujte do těsta, vyválejte ho do hladké koule, zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v ledničce.
2. Omytou cuketu rozkrájejte podélně na čtvrtiny a poté škrabkou vytvořte tenké plátky. Vložte je vedle sebe do zapékací misky a dostatečně osolte. Nechte sůl působit zhruba 15 minut, poté přiložte papírový ubrousek na proužky cukety a odsajte vodu, kterou cuketa pustila.
3. Vyndejte těsto a rozválejte ho.
4. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vložte na něj těsto.
TIP: Vysypejte formu suchými luštěninami a nechte péct i s těstem 15 minut na 180 °C.
5. Do misky vložte 4 vejce, přidejte rostlinnou (nebo klasickou) smetanu a lžičku soli, špetku kurkumy a muškátového oříšku, Důkladně rozmíchejte.
6. Z proužků cukety vytvořte velkou spirálu – začněte uprostřed formy a postupujte stále dokola, dokud budete mít proužky cukety. Cuketovou spirálu zalijte vaječnou směsí.
7. Nechte zapéct 30 minut na 180 °C. Dobrou chuť!
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé