Zobrazit přihlášovací formulář

Hříšně dobrý dezert: Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami

  • Publikováno:
Hříšně dobrý dezert: Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami

Kdy jindy hřešit, než na Valentýna. A jak jinak, než nějakou dobrotou. Ne nadarmo se přece říká, že láska prochází žaludkem. Připravte svým milovaným třeba pečený čokoládový dortík s tekutým středem uvnitř, s horkými malinami a domácí vanilkovou zmrzlinou. Tomu se nedá odolat...

 

Čokoládový fondant s horkými malinami a zmrzlinou

Ingredience (na 3 keramické muffinové formičky)

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g hořké čokolády – 70% kakaa
  • 60 g másla
  • 60 g mandlové mouky
  • kakao a další máslo na vymazání a vysypání formiček
  • 9 malin do formiček plus další na pečení nebo čerstvé k podávání
  • 3 snítky máty (možno vynechat)
  • moučkový cukr na posypání (možno vynechat)
  • vanilková zmrzlina (recept na domácí zmrzku najdete ZDE)

Postup

1. Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem (k čokoládovým dortům se kakao hodí víc než mouka a vypadá lépe).

2. Nejprve si připravte světlou hmotu: Rozklepněte vejce do kulaté misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem. Během šlehání přisypávejte po troškách krupicový cukr.

3. Hnědá hmota se skládá ze 70% hořké čokolády na vaření a másla.

4. Obě hmoty smíchejte dohromady a vložte rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá.

5. Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji vmíchejte a poté těsto naplňujte do formiček. Zkuste si rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho.

6. A teď maliny! Do vnitřku každého dortíku zapíchněte tři kousky.

TIP: Pokud vám ještě nějaké maliny zbudou, vložte je do nové, máslem vymazané zapékací misky a posypte cukrem.

7. Mističky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Rošt umístěte doprostřed anebo o kousek výš. V keramických formičkách se dortíky budou péct 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby. Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na něj lehce sáhnete. Dortík by měl být zpevněný na povrchu i uprostřed mezi malinami, i když hmota je tam malinko méně opečená než u krajů formičky. Tohle je přesně ten stav, kdy máte vyndavat z trouby. Na to, aby se upekly maliny s cukrem vedle, stačí stejný čas.

8. Dortíky nechte ještě 2-3 minuty odpočívat a pak zkuste vyklopit bábovičku. A ještě vnitřní kontrola – střed by měl být stále mírně tekoucí!

9. A nakonec pěkně naservírovat – pocukrovat, navrch přidat vanilkovou zmrzlinu a pečené maliny. Je potřeba jednat rychle, horká láska rychle taje. Dozdobte mátou a ihned podávejte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie