Jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 200 g hrubé mouky, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 120 g másla nebo tuku, 3 žloutky, citronová kůra. Dále: rybízová marmeláda, 750 g očištěných jablek, 70 g cukru krupice, 250 – 500 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny na těsto zpracujeme na vále a necháme chvíli odpočinout. Na menší plech (24 x 30 cm) s pečícím papírem rozválíme těsto a upečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 13 minut). Vychladlý plát potřeme marmeládou.
Na čtvrtky nakrájená jablka s cukrem zalijeme asi hrnkem vody a podusíme tak, aby byla jablka měkká, ale nerozvařená. Vychladlé a okapané čtvrtky jablek naskládáme na marmeládu. Ušleháme smetanu (v receptu byly šlehačky 2, já ale dávala jen 1), natřeme ji na jablka a hustě posypeme nastrouhanou čokoládou.
Druhý den je koláč nejlepší, když korpus zvlhne a dobře se krájí.