Popraskané čokoládové sušenky-nejlepší jaké jsem jedla



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60 g sušených brusinek 40 ml rumu tuzemáku 50 g másla 200 g hořké čokolády 2 velká vejce 110 g krupicového cukru 100 g hladké mouky 1/2 lžičky jedlé sody špetka soli 100 g moučkového cukru na obalení

POSTUP PŘÍPRAVY

* Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin předem.

* Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou nechte rozpouštět odvážené máslo a čokoládu. Čím pomalejší rozpouštění, tím lépe.

* Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního mixéru vyšlehejte vejce a 60 g krupicového cukru do světlé husté pěny. Trvá to asi 5 minut, ale zvládnete to našlehat i ručně.

* Mouku smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně nevsáklého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto je velmi řídké na to, aby připomínalo jakékoliv těsto na sušenky. Proto ho uložte na 2 hodiny do ledničky.

* Troubu předehřejte na 160°C a dva plechy vyložte papírem na pečení.

* Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to jde mnohem lépe, těsto se už tak moc nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se roztečou. Na jeden plech jich naskládáte asi 15. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut. Hotové sušenky budou uprostřed měkké, ale pokud je stlačíte prstem, důlek se pomalu vyrovná. Pokud sušenky přepečete, přijdete o velkou část požitku.

* Upečené sušenky nechte chvíli odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce.
*Jsou zvenku křupavé a uvnitř vláčné, prostě boží.
*Zdroj: časopis Apetit