Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

Popraskané čokoládové sušenky-nejlepší jaké jsem jedla

0.0
Popraskané čokoládové  sušenky-nejlepší jaké jsem jedla

Potřebné ingredience

60 g sušených brusinek 40 ml rumu tuzemáku 50 g másla 200 g hořké čokolády 2 velká vejce 110 g krupicového cukru 100 g hladké mouky 1/2 lžičky jedlé sody špetka soli 100 g moučkového cukru na obalení

Postup přípravy

* Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin předem.

* Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou nechte rozpouštět odvážené máslo a čokoládu. Čím pomalejší rozpouštění, tím lépe.

* Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního mixéru vyšlehejte vejce a 60 g krupicového cukru do světlé husté pěny. Trvá to asi 5 minut, ale zvládnete to našlehat i ručně.

* Mouku smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně nevsáklého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto je velmi řídké na to, aby připomínalo jakékoliv těsto na sušenky. Proto ho uložte na 2 hodiny do ledničky.

* Troubu předehřejte na 160°C a dva plechy vyložte papírem na pečení.

* Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to jde mnohem lépe, těsto se už tak moc nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se roztečou. Na jeden plech jich naskládáte asi 15. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut. Hotové sušenky budou uprostřed měkké, ale pokud je stlačíte prstem, důlek se pomalu vyrovná. Pokud sušenky přepečete, přijdete o velkou část požitku.

* Upečené sušenky nechte chvíli odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce.
*Jsou zvenku křupavé a uvnitř vláčné, prostě boží.
*Zdroj: časopis Apetit

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pekyska 14. 10. 2016, 9:00
(Y)
danuschka 14. 10. 2016, 6:59
Taky musím moc pochválit, včera jsem upekla a musela jsem jich zachránit pár posledních, abych je vzala ochutnat kolegyním do práce. Jsou opravdu výborné. Jen místo hořké čokolády jsem měla doma čokoládu na vaření, ale vůbec to nevadilo... (Y) (Y)
lenule11111 13. 10. 2016, 8:50
(Y) (G)
tonky 12. 10. 2016, 16:12
Včera jsem upekla, čokoládové moc nemusím, ale tyto sušenky jsou luxusní (Y) Křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Opravdu moc výborné. Diky recept (L)
P.A.V.L.A 16. 1. 2015, 18:15
(Y) (Y) (Y)
johnynka 16. 1. 2015, 11:35
vyzkouším (Y)
holmark 27. 10. 2014, 22:01
Markétko, dnes jsme pekly jako dárek bratránkovi k 3. narozeninám a ač z časových důvodů zpravidla nepíši, tak tohleto . . . toto . . . no nepojmenovatelné MŇAM si komentář zaslouží. Klasik cukr jsme nahradily třtinovým a na oslavě jsme hned musely poslat recept do světa!!! Luxusní záležitost... (L) (L) (L) Ještě bych potřebovala vymyslet světlou / vanilkovou variantu, nenapadá Vás? *-)
Markisa.z 16. 1. 2015, 12:02
@holmark Bílá čokoláda je dobrý nápad, jak píše Lenka, ale vyzkoušeno zatím nemám.
Lekiri 17. 12. 2014, 17:53
@holmark Co bílou čokoládu a trochu kokosu?
*mandy* 13. 6. 2014, 18:38
Dnes vyzkoušeno :-) Mňamooozní sušenky, jedl i manžel, a ten "suché" nemusí...! Dala jsem jen dávku cukru do těsta a obalovala jen v moučk. cukru = dostatečně sladké! (zajic) Přesně jak píšete, navrchu lehce křupavé, uvnitř vláčné, měkké! Díky za receptík, určo znovu upeču!!! Jen to patlání se s tím ,-)
Markisa.z 14. 6. 2014, 10:03
@*mandy* Jsem ráda, že se povedly. Pokud hmotu necháte pořádně vychladit, obejde se to i bez patlání, ale chápu, že v tomhle horku hmota rychle povoluje, tak jedině přidat na tempu .´ (leto)´
annieso 4. 6. 2014, 19:58
Myslela jsem, že jen já jsem nešikovná, taky se mi to rozjelo. Beru to jako výzvu, zkusím znovu. Jen cukru na obalování dám méně, bylo to moc sladké.
Markisa.z (upraveno) 8. 6. 2014, 19:00
@annieso ...
Markisa.z 7. 6. 2014, 15:42
@annieso Těm, kterým se sušenky roztekly, prostě nepovedly. Opravdu jste daly do těsta jen 60g cukru? Zkuste obalit už jen v moučkovém cukru a ten zbytek krupicového tj 50g vůbec nedávat. Já taky obaluju už jen v moučkovém . V originál receptu je ho opravdu zbytečně moc. Snad už to příště vyjde.
korbelinda 4. 6. 2014, 17:58
Já teda nevím, kde se stala chyba, dělala jsem vše dle receptu a na plechu se mi roztekly na mega placky, normálně z nich mám makronky. Jsou dobré, na moje gusto moc sladké, ale fakt nevím, co jsem udělala blbě :-( :-(
peggybundova 31. 5. 2014, 13:46
Děkuji Markéto, jsou opravdu luxusnííí (F) (F) (F) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4588139 (hello)
Paluna 18. 5. 2014, 14:39
(Y) (Y) (Y)
Katuli41 18. 5. 2014, 14:10
(Y) (Y) Tak jsem neodolala a upekla Vaše sušenky. No, můžu říct, že jsou výborné. Určitě se k nim vrátím. (clamp) (clamp) Moc děkuji. Katka
ivanatt 14. 5. 2014, 20:02
Zítra do toho jdu. Snad se povedou!! :-)
dashakriz 14. 5. 2014, 19:14
Dobrý den, jen se chci zeptat na teplotu pečení. Děkuji Dáša
Markisa.z 15. 5. 2014, 9:29
@dashakriz Dagmar, pekla jsem na 180´C, mám horkovzdušnou troubu, ale pak to chce opravdu hlídat. Já to poznám už podle vůně. Ať se podaří!
karca90 14. 5. 2014, 19:59
@dashakriz Troubu předehřejte na 160 stupňů a pečte v předehřáté troubě 10-12 minut. Co vám není jasný?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie