Vynikající celoroční kvašáky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Okurky větší než nakládačky, sůl, česnek, voda, kopr

POSTUP PŘÍPRAVY

Už jako malá holka jsem milovala kvašáky u moji babičky pro jejich nenapodobitelnou příjemně slanokyselou chuť. Babička mi vždy říkala, že jsou zdravé a já si je s chutí dávala.
Dnes už vím, že mléčné kvašení, je velmi zdravý způsob zpracování zeleniny. Vzniká při něm velké množství vitamínu C, enzymů, laktobacilů a kyseliny mléčné. Výrazně posiluje naše trávení a dodává střevům ty správné bakterie.

Okurky se dávají nejlépe do klasických zavařovaček 0,7 l a údajně vydrží celý rok. U nás ovšem ne, u nás se sní vždy velmi rychle. Ale o to větší je těšení se pak na další várku.

Takže, jak na to?

Do sklenic naskládáme omyté okurky, bohatě proložíme koprem a přihodíme zmáčknutý stroužek česneku (1-2 do sklenice). Místo česneku může být třeba křen.

V hrnci si uvaříme vodu se solí. Na 1 litr vody dáme 4 dkg soli. Kupujte dobrou sůl, ověřenou, protože některá má "divnou" pachuť, Horkou slanou vodou zalijeme okurky a hodinu je necháme stát. Po hodině dolejeme do sklenic nálev až úplně nahoru, zavíčkujeme a dáme do sklepa na nějakou podložku - třeba pečící plech (nálev při kvašení může vytékat přes víčka).

Za měsíc máme kvašáky hotové. Vytvořený zákal není na závadu, jde o mléčné kvašení a láku se můžeme klidně i napít.. Okurky vydrží celý rok.

UPOZORNĚNÍ:
► množství soli dodržte - určitě neubírejte !!!
► plíseň se vyskytnou NESMÍ - pokud se vyskytne, okurky zlikvidujte

JSOU VYNIKAJÍCÍ A STRAŠNĚ JEDNODUCHÉ ► VYZKOUŠEJTE :-)