Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

Vynikající celoroční kvašáky

0.0
Vynikající celoroční kvašáky

Potřebné ingredience

Okurky větší než nakládačky, sůl, česnek, voda, kopr

Postup přípravy

Už jako malá holka jsem milovala kvašáky u moji babičky pro jejich nenapodobitelnou příjemně slanokyselou chuť. Babička mi vždy říkala, že jsou zdravé a já si je s chutí dávala.
Dnes už vím, že mléčné kvašení, je velmi zdravý způsob zpracování zeleniny. Vzniká při něm velké množství vitamínu C, enzymů, laktobacilů a kyseliny mléčné. Výrazně posiluje naše trávení a dodává střevům ty správné bakterie.

Okurky se dávají nejlépe do klasických zavařovaček 0,7 l a údajně vydrží celý rok. U nás ovšem ne, u nás se sní vždy velmi rychle. Ale o to větší je těšení se pak na další várku.

Takže, jak na to?

Do sklenic naskládáme omyté okurky, bohatě proložíme koprem a přihodíme zmáčknutý stroužek česneku (1-2 do sklenice). Místo česneku může být třeba křen.

V hrnci si uvaříme vodu se solí. Na 1 litr vody dáme 4 dkg soli. Kupujte dobrou sůl, ověřenou, protože některá má "divnou" pachuť, Horkou slanou vodou zalijeme okurky a hodinu je necháme stát. Po hodině dolejeme do sklenic nálev až úplně nahoru, zavíčkujeme a dáme do sklepa na nějakou podložku - třeba pečící plech (nálev při kvašení může vytékat přes víčka).

Za měsíc máme kvašáky hotové. Vytvořený zákal není na závadu, jde o mléčné kvašení a láku se můžeme klidně i napít.. Okurky vydrží celý rok.

UPOZORNĚNÍ:
► množství soli dodržte - určitě neubírejte !!!
► plíseň se vyskytnou NESMÍ - pokud se vyskytne, okurky zlikvidujte

JSOU VYNIKAJÍCÍ A STRAŠNĚ JEDNODUCHÉ ► VYZKOUŠEJTE :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 2. 8. 2017, 21:44
:-) (clamp)
Danda Moštěničák 28. 7. 2017, 18:43
včera jsem je udělala a už mi probublávají na okně, už se těším, za týden bude mnamka, měsíc bych nevydržela (Y)
bakyka 2. 7. 2017, 19:44
moje babi dávala sklenici s okurkami na okno, kam svítilo sluníčko a kvašáky byly hotové už za tři-čtyři dny (radost)a teprve potom je přestěhovala na chladné a stinné místo (radost)
avynka 2. 7. 2017, 11:44
Tak dnes jsem vyrobila první 3 sklenice letošních kvašáčků :-)
Hyzule 5. 8. 2014, 10:12
(Y) (Y) (Y)
laskonka333 5. 8. 2014, 10:01
(Y) |:o)
Wilson53 28. 7. 2017, 11:09
@laskonka333 Zdravím.Já je dělám každý rok.A zhruba z 30kg okurek,volím spíš menší,udělám okolo 100 sklínek.Já do sklínek přidávám ještě i mrkev na kolečka,cibuli na kolečka,křen na kolečka,hořčičné semínko,pár kousků feferonky,nové koření,pepř a na proužky nakrájenou žlutou papriku,aby ucpala ty prázdné místečka mezi okurkama.A vydrží skutečně křupavé celý rok. (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie