Trhací buchta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 300 g hl. mouky, malý hrnek vlažného mléka (200 ml), 3 lžíce vlažné vody, 1/4 kostky droždí, 3 lžíce cukru krystalu, 50 g másla, 1 celé velké vejce, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů nebo nasucho opražené plátky mandlí, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)

POSTUP PŘÍPRAVY

Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 3 lžic vlažné vody, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně vejce, máslo, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky (možno i opražené mandle) a práškovým cukrem. Placku rozkrájím na 5 pruhů, které dám na sebe a ještě je rozkrájím napříč na několik stejných dílů. Nakonec nakrájené řezy těsta vložím nejlépe do máslem vytřeného hřbetu nebo do vyšší zapékací misky, a to z toho důvodu, aby buchta při pečení neodpadávala z formy:-) Nechám ¼ hodinky ještě odpočinout. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl povrch zlatý. Horkou buchtu potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruji moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplé. Do druhého dne prostě nezbude.
P. S.: V náplni můžeme samozřejmě improvizovat – jednou si udělejte třeba makovou nádivku, jindy jablečnou, tvarohovou apod……

nakrájená placka s nádivkou
pásy těsta na sobě nakrájíme příčně
nakrájené kusy těsta dáme do vyšší zapékací misky, lépe do hřbetu za sebou, aby těsto při pečení nezačalo odpadávat z pekáčku
upečené kousky buchty odlamujeme a konzumujeme:-)
s oříšky