Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Trhací buchta

0.0
Trhací buchta

Potřebné ingredience

cca 300 g hl. mouky, malý hrnek vlažného mléka (200 ml), 3 lžíce vlažné vody, 1/4 kostky droždí, 3 lžíce cukru krystalu, 50 g másla, 1 celé velké vejce, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů nebo nasucho opražené plátky mandlí, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)

Postup přípravy

Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 3 lžic vlažné vody, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně vejce, máslo, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky (možno i opražené mandle) a práškovým cukrem. Placku rozkrájím na 5 pruhů, které dám na sebe a ještě je rozkrájím napříč na několik stejných dílů. Nakonec nakrájené řezy těsta vložím nejlépe do máslem vytřeného hřbetu nebo do vyšší zapékací misky, a to z toho důvodu, aby buchta při pečení neodpadávala z formy:-) Nechám ¼ hodinky ještě odpočinout. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl povrch zlatý. Horkou buchtu potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruji moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplé. Do druhého dne prostě nezbude.
P. S.: V náplni můžeme samozřejmě improvizovat – jednou si udělejte třeba makovou nádivku, jindy jablečnou, tvarohovou apod……

nakrájená placka s nádivkou

pásy těsta na sobě nakrájíme příčně

nakrájené kusy těsta dáme do vyšší zapékací misky, lépe do hřbetu za sebou, aby těsto při pečení nezačalo odpadávat z pekáčku

upečené kousky buchty odlamujeme a konzumujeme:-)

s oříšky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

juditap 30. 11. 2016, 13:49
Dik za recept! Vyzkoušeno a vynikající! Příště udělám z dvojité dávky. :-D Měla jsem strach z tak řídkého těsta ( dělám ručně ), a právě to asi buchtě dává jemnost. ( Jste asi jediná, kdo má s živým droždím, jinak jsem našla recepty jen ze sušeným.)
Kuřátková (upraveno) 9. 12. 2016, 16:02
@juditap Jity, děkuji za pochvalu ,-) (*) Těsto když je uhnětené nesmí být moc tuhé a suché, aby dobře nakynulo. Taky moc řidké není dobré. Prostě takový pěkný uvnitř lepivý bochánek. Já dělám v pekárně. Na konci hnětení těsto ještě lehce popráším moukou. Každopádně jste to asi trefila dobře, když se Vám tak povedl. Co se týká droždí, tak mi to klasické čerstvé přijde takové živější (L) (clamp)
Vera N 15. 4. 2016, 14:56
(Y)
Kuřátková 20. 4. 2016, 11:11
@Vera N :-$ [A] (L)
Zuskanda 6. 12. 2014, 11:55
Úžasná dobrůtka. (L) (L) (L) Už peču po několikáté. Moc díky za bezva recept. |:o) |:o) |:o) |:o)
Kuřátková 7. 12. 2014, 14:57
@Zuskanda (pusa) (L)Děkuji, taky ji máme moc rádi (L) :-) (hello) (hello)
janelačka 6. 11. 2014, 19:01
(clamp)
Kuřátková 7. 11. 2014, 8:32
@janelačka (F) (L) (hello)
Zutau 5. 11. 2014, 21:27
tak upečeno a během dne snězeno (F) výborná (clamp) (clamp) (clamp)
Kuřátková 6. 11. 2014, 8:48
@Zutau to mne těší, mějte se fajn (L) (flower) (hello)
anaba 29. 10. 2014, 17:44
ježíš,to musí být dobrota (Y) (Y)o víkendu musím vyzkoušet
Kuřátková 29. 10. 2014, 21:35
@anaba je, je jemnější než trdelník (L) (child9) (hello)
skalapanagia 29. 10. 2014, 16:13
Mňam! (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
Kuřátková 29. 10. 2014, 20:25
@skalapanagia (Y) (L) (hello)
laskonka333 29. 10. 2014, 14:57
(Y)
Kuřátková 29. 10. 2014, 17:16
@laskonka333 (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie