VAJEČNÝ LIKÉR



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA 1 LITR VAJEČŇÁKU - 250 ml smetany na šlehání nejlépe nad 30%, 250 ml rumu, 1 salko / sladké kondenzované mléko/, 1 vanilkový cukr, 200 gr cukr moučka, 4 žloutky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smetanu pomalu přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Poté necháme za stálého míchání vychladnout / pokud se vám udělá škraloup, přelijte po vychladnutí přes cedník. Mezi tím si smícháme žloutky, cukr a salko a malinko prošleháme. Až nám smetana vystydne, tak smícháme vše dohromady. Nakonec přidáme rum. Nejlepší je nakonec celou směs ještě prolít přes cedník, mohou tam být kousky žloutků, nebo cukr. Postupem času nám více zhoustne.
S PŘÍCHUTÍ - Super chutná třeba kávový. To uděláme tak že dáme do hrnečku rozpustnou kávu / na 1 litr vaječňáku - 2 - 3 lžičky / nalijeme tam teplou vodu, jen malinko aby bylo možné kávu rozpustit. Vlijeme do vaječňáku. Je dobré zase prolít přes cedník. Já například letos dělala kávovo-karamelový / káva Douwe Egberts karamel /. Vaječňák je naprosto luxusní.