Zeleninová polévka s jahelnou zavářkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 g jáhel 3 lžíce olivového oleje 300 g zeleniny (cibule, mrkev, pórek, brokolice) 2 stroužky česneku 1 lžička soli 1/2 lžičky mletého kmínu 1/2 lžičky sladké papriky 1 kostka zeleninového bujonu

POSTUP PŘÍPRAVY

Jáhly několikrát propláchneme a necháme okapat na cedníku. V hlubším hrnci si rozpálíme olivový olej, přidáme očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky a chvíli opékáme. Poté k zelenině přidáme jáhly, sůl, kmín a sladkou papriku a ještě chvíli společně opékáme. Zalijeme jedním a čtvrt litrem vroucí vody, přidáme bujon a vaříme zhruba 15 minut nebo tak, aby jáhly změkly.
Když máme polévku uvařenou, odebereme jí zhruba čtvrtinu a rozmixujeme ponorným mixérem. Poté vrátíme zpět do polévky. Dochutíme dle potřeby - já přidávám sůl a maggi.