Rakytníkový sirup



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

otrhané bobulky rakytníku, bílý nebo třtinový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Přichází čas plískanic a podzimních viróz. Co může být lepšího než doplňovat si vitamin C? A plod rakytníku ho má dokonce až 20x více než pomeranče. Recept na sirup je velmi jednoduchý:

Otrháme plody rakytníku (v některé literatuře se uvádí, že je dobré, aby přešly mrazem, nechala jsem je tedy otrhané přes noc v mrazáku), potom je ponorným mixérem rozmixujeme a přes čisté plátýnko vymačkáme šťávu. Poměr cukru je velmi jednoduchý - kolik váží vymačkaná šťáva, tolik cukru přidáme. Já měla 600g šťávy, přidala jsem tedy 600g cukru. S bílým cukrem byl sirup výrazně oranžový, při použití třtinového cukru výsledná barva více ztmavla a nebyla tak jasná. Lehce ohřejeme na sporáku (max. 75°C), aby se nám cukr rozpustil. Pozor, teplotu nepřekračujeme a nevaříme, abychom neztratili cenné vitamíny. Potom už jen vlijeme do sklenic a uchováme v chladu.

Já mám plody rozdělené v mrazáku do sáčků a postupně vytahuju a podle potřeby dělám šťávu čerstvou. Ze 600g šťávy vyšlo necelých 5 sklenic o obsahu 0,33 l.

Dávkování: 1 polévková lžíce denně jen tak samotná nebo do vody jako klasický sirup. Při viróze až 3x denně. Neužíváme večer před spaním, protože má povzbudivé účinky.