Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Rakytníkový sirup

5.0
Rakytníkový sirup

Potřebné ingredience

otrhané bobulky rakytníku, bílý nebo třtinový cukr

Postup přípravy

Přichází čas plískanic a podzimních viróz. Co může být lepšího než doplňovat si vitamin C? A plod rakytníku ho má dokonce až 20x více než pomeranče. Recept na sirup je velmi jednoduchý:

Otrháme plody rakytníku (v některé literatuře se uvádí, že je dobré, aby přešly mrazem, nechala jsem je tedy otrhané přes noc v mrazáku), potom je ponorným mixérem rozmixujeme a přes čisté plátýnko vymačkáme šťávu. Poměr cukru je velmi jednoduchý - kolik váží vymačkaná šťáva, tolik cukru přidáme. Já měla 600g šťávy, přidala jsem tedy 600g cukru. S bílým cukrem byl sirup výrazně oranžový, při použití třtinového cukru výsledná barva více ztmavla a nebyla tak jasná. Lehce ohřejeme na sporáku (max. 75°C), aby se nám cukr rozpustil. Pozor, teplotu nepřekračujeme a nevaříme, abychom neztratili cenné vitamíny. Potom už jen vlijeme do sklenic a uchováme v chladu.

Já mám plody rozdělené v mrazáku do sáčků a postupně vytahuju a podle potřeby dělám šťávu čerstvou. Ze 600g šťávy vyšlo necelých 5 sklenic o obsahu 0,33 l.

Dávkování: 1 polévková lžíce denně jen tak samotná nebo do vody jako klasický sirup. Při viróze až 3x denně. Neužíváme večer před spaním, protože má povzbudivé účinky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hantonie 24. 4. 2016, 20:03
Mám ho na zahradě, vloni poprvé měl pár plodů, tak uvidím letos, jestli mi urodí asponˇ na 1 dávku ,-)
P.A.V.L.A 24. 4. 2016, 14:14
(Y) (Y) (Y)
lidare 24. 4. 2016, 14:06
(Y) :-)dík za dobrý tip,zkusím letos :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie