(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Rakytníkový sirup

Potřebné ingredience
otrhané bobulky rakytníku, bílý nebo třtinový cukr
Postup přípravy
Přichází čas plískanic a podzimních viróz. Co může být lepšího než doplňovat si vitamin C? A plod rakytníku ho má dokonce až 20x více než pomeranče. Recept na sirup je velmi jednoduchý:
Otrháme plody rakytníku (v některé literatuře se uvádí, že je dobré, aby přešly mrazem, nechala jsem je tedy otrhané přes noc v mrazáku), potom je ponorným mixérem rozmixujeme a přes čisté plátýnko vymačkáme šťávu. Poměr cukru je velmi jednoduchý - kolik váží vymačkaná šťáva, tolik cukru přidáme. Já měla 600g šťávy, přidala jsem tedy 600g cukru. S bílým cukrem byl sirup výrazně oranžový, při použití třtinového cukru výsledná barva více ztmavla a nebyla tak jasná. Lehce ohřejeme na sporáku (max. 75°C), aby se nám cukr rozpustil. Pozor, teplotu nepřekračujeme a nevaříme, abychom neztratili cenné vitamíny. Potom už jen vlijeme do sklenic a uchováme v chladu.
Já mám plody rozdělené v mrazáku do sáčků a postupně vytahuju a podle potřeby dělám šťávu čerstvou. Ze 600g šťávy vyšlo necelých 5 sklenic o obsahu 0,33 l.
Dávkování: 1 polévková lžíce denně jen tak samotná nebo do vody jako klasický sirup. Při viróze až 3x denně. Neužíváme večer před spaním, protože má povzbudivé účinky.
Otrháme plody rakytníku (v některé literatuře se uvádí, že je dobré, aby přešly mrazem, nechala jsem je tedy otrhané přes noc v mrazáku), potom je ponorným mixérem rozmixujeme a přes čisté plátýnko vymačkáme šťávu. Poměr cukru je velmi jednoduchý - kolik váží vymačkaná šťáva, tolik cukru přidáme. Já měla 600g šťávy, přidala jsem tedy 600g cukru. S bílým cukrem byl sirup výrazně oranžový, při použití třtinového cukru výsledná barva více ztmavla a nebyla tak jasná. Lehce ohřejeme na sporáku (max. 75°C), aby se nám cukr rozpustil. Pozor, teplotu nepřekračujeme a nevaříme, abychom neztratili cenné vitamíny. Potom už jen vlijeme do sklenic a uchováme v chladu.
Já mám plody rozdělené v mrazáku do sáčků a postupně vytahuju a podle potřeby dělám šťávu čerstvou. Ze 600g šťávy vyšlo necelých 5 sklenic o obsahu 0,33 l.
Dávkování: 1 polévková lžíce denně jen tak samotná nebo do vody jako klasický sirup. Při viróze až 3x denně. Neužíváme večer před spaním, protože má povzbudivé účinky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
24. 4. 2016, 20:03
Mám ho na zahradě, vloni poprvé měl pár plodů, tak uvidím letos, jestli mi urodí asponˇ na 1 dávku

nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
24. 4. 2016, 14:14



nahlásit

lidare
(upraveno)
24. 4. 2016, 14:06



nahlásit