Ořechové koláčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto: 1/2 kg hl. mouky, 3 žloutky, 1 celé vejce, 8 lžic oleje, 1/ lžičky soli, 1/4 l mléka, lžíce cukru, 1 pytlík sušených kvasnic (z toho zaděláme). Stoprocentní tuk (ten si dáme do mrazáku), mletý cukr + rum na polevu, na hrubo nastrouhané ořechy. Náplň: 2x tvaroh , do něj cukr podle chuti, žloutek, vanilkový puding (prášek) a rozinky

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaděláme klasické kynuté těsto . Necháme hodinu kynout, pak těsto podsypeme moukou a rozválíme do obdélníku tloušťky cca 5 mm. Poté na těsto nastrouháme na struhadle 100% tuk a těsto přeložíme do středu z obou stran a potom složený pruh na třikrát. Necháme kynout půl hodiny pod utěrkou. Pak těsto znovu převálíme a složíme. Za další půlhodinu těsto rozválíme do obdélníku a nakrájíme radýlkem na čtverečky 3x3 cm. Plníme tvarohovou náplní a klademe na plech s pečícím papírem. Upečeme do růžova - na 200 st.. Vlahé koláčky máčíme vrchní stranou do hustší rumové polevy (rum rozmícháme s mletým cukrem - hustotu musíte odhadnout, když je hustá, nejde, když řídká, ořechy sjíždí) a pak do mletých ořechů. Na papíru necháme zaschnout. Koláčky pod polevou zůstanou vláčné. Z uvedené dávky je jich cca 130 ks.

těsto s nastrouhaným tukem
přeložíme do středu
takhle vypadá složené těsto
hotové rozválené těsto s tukem (2x po půl hodině převálené)
nakrájíme radýlkem
naplníme tvarohem a zabalíme - pozor pečlivě a pokládejte spojem na plech. Pečeme na 200 st.
upečené máčíme vrchní stranou v polevě a ořeších
Tohle je výsledek - zaschlé se mohou skládat na sebe - vrstvy proložit pečícím papírem