Křehký jablečný štrůdl



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g Hery, 10 PL mléka. Dále: strouhanka, asi 800 g nastrouhaných jablek, cukr dle chuti, sekané ořechy, rozinky, skořice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptů na štrůdl je jenom tady na MMB už 327 a každá máme ten svůj jediný a nejlepší. Já jsem celé roky dělala štrůdl podle rodinného receptu a byla jsem přesvědčená, že je to ten nej. Pak jsem ale ze zvědavosti začala zkoušet i jiné štrůdly a teď se s vámi chci podělit o recept, který u nás letos vede na celé čáře a překonal i ten náš původní.

Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

***