(recept
si oblíbilo 208 návštěvníků)
Křehký jablečný štrůdl
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g Hery, 10 PL mléka. Dále: strouhanka, asi 800 g nastrouhaných jablek, cukr dle chuti, sekané ořechy, rozinky, skořice.
Postup přípravy
Receptů na štrůdl je jenom tady na MMB už 327 a každá máme ten svůj jediný a nejlepší. Já jsem celé roky dělala štrůdl podle rodinného receptu a byla jsem přesvědčená, že je to ten nej. Pak jsem ale ze zvědavosti začala zkoušet i jiné štrůdly a teď se s vámi chci podělit o recept, který u nás letos vede na celé čáře a překonal i ten náš původní.
Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pezotka
(upraveno)
9. 12. 2018, 14:56
Děkuji za recept po dlouhé době těsto kteréje opravdu vláčné a netrhá se
spero
(upraveno)
15. 12. 2018, 18:50
@pezotka
Šárko, tak to mě opravdu těší. Děkuji Vám za zprávu.
relikvie
(upraveno)
5. 10. 2024, 16:27
@spero
A to testo mam dat do lednice
nikolanatali
(upraveno)
27. 9. 2024, 17:58
Super recept, děkuji????????
Kkkaammiillaa
(upraveno)
31. 3. 2020, 11:17
Musím pochválit recept jsem dělala poprvé, byly dvě křupavé nožky a na snídani zbyly jen dva maličké kousíčky - i potom byl moc dobrý ... děkuji
spero
(upraveno)
31. 3. 2020, 22:11
@Kkkaammiillaa
Moc Vám děkuji za milý komentář i za pochvalu receptu. Vážím si toho.
JR1971
(upraveno)
21. 10. 2017, 18:57
Skvělý recept,děkuji za něj! Jarka
spero
(upraveno)
22. 10. 2017, 0:31
@JR1971
Jaruško, a já zase děkuji Vám za dobrou zprávu.
Monula79
(upraveno)
27. 1. 2017, 10:08
I my jsme vyzkoušeli, rovnou z dvojité dávky a je výborný. S těstem se dobře pracuje, při pečení nepraská.
spero
(upraveno)
29. 1. 2017, 21:34
@Monula79
Moničko, děkuji Vám za milý komentář. Potěšil mě.
žabka32
(upraveno)
15. 1. 2017, 17:30
Ivanko...včera jsem vyzkoušela váš receptík a mohu jen a jen pochválit vynikající těsto a je to rychlovka receptík ukládám a zítra zase pečůůůů Gábi.
spero
(upraveno)
16. 1. 2017, 13:43
@žabka32
Gábinko, mockrát Vám děkuji za milý komentář.
johnynka
(upraveno)
6. 11. 2016, 12:28
výborný, opravdu křehký, u Vás je to sázka na jistotu s jakýmkoliv receptem
spero
(upraveno)
6. 11. 2016, 22:45
@johnynka
Ivetko, moc Vám děkuji za tak milý komentář. Vážím si toho.
Raguella
(upraveno)
2. 10. 2016, 11:00
Dobrý den,určitě moc ráda vyzkouším i Váš receptík-díky.pá
Roxxana
(upraveno)
1. 10. 2016, 14:25
Ivanko, jdu na štrůdl poprvé a vybrala jsem si Váš recept, tak jsem zvědavá tam se vůbec nedává vajíčko?
krišon
(upraveno)
1. 10. 2016, 16:30
@Roxxana
Snad paní Ivance nebude vadit, že odpovím za ni, těsto je bez vajíčka, před vložením do trouby nohavičky potřete rozšlehaným vajíčkem
Roxxana
(upraveno)
1. 10. 2016, 20:24
@krišon
Když mám to těsto křupavější, čím to je? Délkou pečení?
krišon
(upraveno)
2. 10. 2016, 13:12
@Roxxana
Asi jste přesušila, já někdy místo vajíčka potírám máslem, a to i během pečení ....a ohledně krájení - u nás se ukrojí vlažný, protože se všichni těší a druhou šišku už obvykle krájím studenou, ale pilkou - nůž se zoubky
Roxxana
(upraveno)
1. 10. 2016, 16:47
@krišon
Díky, udělala jsem to tak. A krájí se ještě teplý?
pavča9
(upraveno)
28. 9. 2016, 0:08
Tento strudlik delam leta,mam recept od babicky,je nej nej nej,do testa jeste pridavam pul lzicky kypr.prasku...
Jit7
(upraveno)
25. 9. 2016, 21:05
Toto těsto dělám také, je mé nejoblíbenější na štrůdl. Někdy dávám máslo, jak kdy co mám.
Myna
(upraveno)
25. 9. 2016, 20:31
Naprosto skvělé těsto. Místo hery jsem dala máslo, těsto krásně vonělo.
Evula.U
(upraveno)
10. 9. 2016, 19:02
Ivanko, kam Vy na ty recepty chodite? Jako by jste je vytahovala z rukavu. Urcite zkusim, dekuji za recept
nanukac
(upraveno)
10. 9. 2016, 18:43
Atuna
(upraveno)
10. 9. 2016, 18:11
Aavona
(upraveno)
12. 7. 2016, 18:50
Teď jsem dopekla a naprosto luxusní !! Perfektně se s ním pracuje, dokonce jsem krom jablkového musela přidělat ještě jednu poloviční dávku pro čtyřletého synka, který sám vyválel placku na špenátový Tak snadno se s ním pracuje ! Super.
spero
(upraveno)
13. 7. 2016, 21:11
@Aavona
Petři, to mě moc moc těší. Děkuji za zprávu.
Lugi
(upraveno)
27. 5. 2016, 18:21
děvčata chtěla jsem se zeptat, štrudl asi nevydrží v balíku 4 dny, že ? chtěla bych tento štrudl poslat vnukovi, ale nejkratší doba doručení je 4 dny :/
spero
(upraveno)
27. 5. 2016, 20:42
@Lugi
Ladi, 4 dny je dost dlouhá doba, to bych neriskovala. Mohl by mu přijít i plesnivý.
Lugi
(upraveno)
27. 5. 2016, 22:42
@spero
děkuju za odpoved,holt štrudl zbaštíme doma . je opravdu vynikajicí
lenule11111
(upraveno)
18. 3. 2016, 18:42
Lze použít místo hery máslo?? Je těsto křehké jako listové? Nebo je spíše jako kynuté?
SlávkaŠtě
(upraveno)
18. 3. 2016, 20:06
@lenule11111
Já dělala z másla, náhražky nepoužívám, a je skvělý. Těsto není ani jako kynuté ani jako listové, spíš bych to přirovnala a měkkému lineckému.
SlávkaŠtě
(upraveno)
18. 3. 2016, 18:17
Štrůdl už jsem dlouho nedělala, tak jsem zabrousila pro nějaký recept. Tento mě zaujal svou jednoduchostí a vyzkoušela jsem. Musím pochválit, opravdu se s těstem výborně pracuje,nepepí, krásně se rozvaluje, při pečení nepraská, prostě bomba. Voní po celém bytě, nevydržela jsem a hltám ho horký, je naprosto famózní.Děkuji za recept a doporučuji vyzkoušet.
spero
(upraveno)
22. 3. 2016, 16:11
@SlávkaŠtě
Slávinko, moc Vám děkuji za krásný komentář.
HanaJa5
(upraveno)
13. 2. 2016, 14:32
Moc děkuji za recept-štrůdl je skvělej..... ostatně jako i jiné vaše recepty. Jablka jsem posypala sekanými mandlemi a je to výtečné
spero
(upraveno)
14. 2. 2016, 20:49
@HanaJa5
Haničko, děkuji Vám za milý komentář. Moc si vážím Vaší důvěry.