BORŮVKOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ z tvarohového těsta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience na tvarohové těsto: 450 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 220 g jemného cukru krystalu, 140 g změklého másla, 250 g tvarohu, 2 celá vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra. Ostatní ingredience: Borůvková marmeláda s kousky ovoce, hrst čerstvých borůvek.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup práce:
Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a na hodinku uložíme do ledničky.
Potom těsto rozdělíme na 5 částí.
První díl vyválíme na pečícím papíru o velikosti dortové formy 28 cm, v které budeme péct.
Kulatý plát těsta vložíme i s papírem do formy a pomažeme borůvkovou marmeládou, okraje necháme nenatřené 1-2 cm.
Stejným způsobem zpracujeme další 3 pláty, které také natíráme marmeládo-okraje necháme volné a vkládáme jeden na druhý-již bez papíru.
Kvůli usnadnění práce, můžeme těsto vyválet i mezi dvěma pečícími papíry ve tvaru kulaté formy.
Z pátého dílu vytvoříme na koláči mřížku.
Nakonec celý koláč a jeho vrstvy po okrajích prsty trochu zamáčkneme, posypeme borůvkami a v předehřáté troubě pečeme 50-60 minut při teplotě 180 st. C.
Koláček necháme vychladnout a pak ho jemně pocukrujeme.
Dobré pochutnání.

Bližší záběr na hotový koláč.
Moučník je skládaný ze čtyř plátů tvarohového těsta a každý z nich je promazaný borůvkovou marmeládou. Nakonec je ozdobený mřížkou.
Upečený koláč necháme dobře vychladnout, cukrujeme před podáváním.
Porcování.
Jeden dílek chutného borůvkového koláčku.