Všichni už to mají a já NEEE!!! jak tohle řešíte?
8 letý syn dnes přišel s tím,že všichni mají super počítač nebo playstation.... a my "CHUDÁCI" jen PC (nepřehrává DVD, ale online hry bezproblémů zvládá) , BOŹE KDE JEN JSEM VZALA TAK NESKROMNÉ DÍTKO ... jak vysvětlit, že fakt nemůže mít vše teď h
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 28 komentářů
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (24.6.2011, 13:44)
známe. Zrova jsem včera se pokoušela vysvětlit jeho mozečku, rpoč jsou některé věci tak, a jiné jinak.
6letý syn mi včera řekl, že jsem hrozná, že mu NIC (!) nekoupím ani ten plastový nůž....stěžoval se babičce, přede mnou.... :-S
člověk se může strhat, aby dětem pořídil, co potřebují, a někdy i to, co chtějí, ale oni pak chcou všechno, a nemají nikdy dost. A je jim šumafuk, že na to prostě nejsou peníze...někdy jsem už zoufalá, jejich mozeček to nepobere, protože má málo zkušeností, tak si říkám, už aby byli rozumější, aby tomu proozuměli. Ale jediné co se s tím dá dělat, je vysvětlovat, a vysvětlovat. Časem to pochopí, a uvidí na vlastních dětech, jací byli kdysi oni... (flower)

ODPOVĚDĚT
Hana H. (handejs) ID 139570 (24.6.2011, 12:27)
tak to už s etěším, až vyroste a doufám, že dostane rozum ,-) se z něj fakt asi picnu ale do té doby.... máme totiž období "předškolní" puberty, která nám zamrzla 8-| a do toho jsme mu po 6letech pořídili bráchu (child5) , takže si prochází dost těžkým obdobím žárlení a věčně se jen (hadka) svůj vztek naštěstí obrací proti nám, že bráchovi neubližuje ... ale je to o nervy... někdy u nás nefunguje vůbec nic... ani po dobrým ani po zlým.... mám pocit, že by se u nás uživila CHŮVA V AKCI ,-)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (johana7) ID 80736 (24.6.2011, 10:49)
Znám to taky desetiletá dcera by chtěla do Egypta všichni už tam byly,pak by chtěla dotykáč (než jsem přišla co to je to byla doba :-D),pak by chtěla noťas toho by bylo.Ale pak na rodičáku jsem zjistila,že to má jen pár dětí co mají holt bohatší rodiče.Tak jsme jí doma vysvětlili, že jsou věci co jsou pro nás podstatnější.Chvíli máme pokoj,než zase s něčím přijde.Té starší je dvacet a do patnácti chtěla jen značkové oblečení.Ano tak na brigádu a pak si kup co chceš.Značkových má jen pár kousků,zjistila že o té značce to neni. Je to věkem a hlavně pevnýma nervama :-D :-D A pouštět dětem nějaké zubožené děti to je podle mne blbost. Každá když si něco koupíme jen pro sebe nebo si dojdem na dobrou véču taky na ty děti nemyslíme.

ODPOVĚDĚT
Helena S. (hela1007) ID 198441 (24.6.2011, 10:46)
Pamatuju si, když jsem byla malá a řekla babičce nebo mamce že něco chci a nebo by se mi to líbilo tak mi na to řekli, že až vyhrají ve sportce tak mi to koupí ,-) ,-) ,-) ,-) :-D :-D :-D (Y)

ODPOVĚDĚT
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (24.6.2011, 13:47)
já to taky tak říkala, ale není to tak jednoduché....syn mi na to skoro denně odpovídá, že teda: tak kupme 10 obalů od (já nevím polívek Vitana třeba) a vyhrajeme 20 tisíc!!! Tak přesně to slyší v reklamách. Ale to už nevědí a nevěří tomu, že to je jen reklamní tah, že každý nevyhraje, a málokdo to získá, že je to velká náhoda...

ODPOVĚDĚT
Helena S. (hela1007) ID 198441 (24.6.2011, 16:41)
naprosto vám rozumím :-$ :-$ :-$ vůbec se na to netěším až to začne u nás :-( teď jsou (X) 3 roky a když vidí v reklamě nějakou hračku, tak se mě ptá jestli jí to koupím :^) :^) :^) a já na to že nekradu (zip) (zip) (zip) chjooo se z toho asi zbláznim ,-) ,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (24.6.2011, 10:11)
Já myslím, že je to úplně normální, že děti chtějí mít to samé co ostatní. Vsadím se, že i většina maminek, co sem píší, si to přála, když byly dětmi, jen to zapomněla. :-)) Dítě v tomto věku ani ještě nemá představu o financích. Chce to vysvětlovat. A zvolit kompromis. Já bych na jednu stranu samozřejmě ani nemohla ani nechtěla dát dítěti vše, co si vzpomene, na druhou stranu bych nerada, aby bylo ostatními dětmi zaškatulkované a vyřazené z kolektivu coby socka. Děti umějí být zlé.

ODPOVĚDĚT
Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (24.6.2011, 9:42)
Podle mě vysvětlit uplně rozumně že nejde mít vše, každý má něco jiného a kdyby měli všischni to stejné byla by to nuda. Třeba pochopí na chvíli a pak zase začne, tak vysvětlit znovu. Asi bych nepouštěla videa chudých dětí to mi přijde drastické, kor když je nějaké dítě citlivější....vaše dítě je tady a teď a potřebuje pochopit toto...bude to chtít trpělivost.

ODPOVĚDĚT
Martina M. (adams82) ID 201500 (24.6.2011, 9:35)
z toho mám taky strach :^) :^) :^) :^) :^) jak naučit dítě uvědomit si hodnotu peněz. Podle mně je nejlepší najít dítěti koníček, který bude opravdu bavit a na nic jiného už nezbyde čas chjo (L)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (24.6.2011, 9:16)
A co mu takhle navrhnout, aby si šetřil? Syn chtěl cca v 10 letech nový mobil, tak jsme udělali dohodu - našetří aspoň půlku a pak se Ježíšek rozmyslí......... a před vánocema jsem mu natvrdo vybrala pokladničku a mobil koupila, jenže za svoje, jeho penízky jsem mu vložila na spoření ,-) shodou okolností tenkrát asi týden před svátkama vysílali něco o dětech z Indie, jak od 5 let makaj v kamenolomu, spí na starém koberci na zemi, jen aby mohli do školy na hodinu týdně, sirotci bez rodičů.... tak jsem ho na to nechala dívat. A pak jsem do obr krabice dala dopis, kde mu Ježíšek psal: Než otevřeš tento dárek, tak si vzpomeň na všechny děti, které teď leží někde na zemi a nemají ani mámu, ani tátu a ani dárečky ..... a jestli myslíš, že jsi hodný, že si tento krásný dárek zasloužíš, nebo že se aspoň polepšíš, tak rozbaluj dál ......

ODPOVĚDĚT
Hana H. (handejs) ID 139570 (24.6.2011, 12:24)
jo to už jsme zkoušeli od 6let si šetří na čtyřkolku , a nakonec přišel s tím, že na ni stejně neušetří, že je lepší ty peníze utratit a byli jsme vyřízení jedna dvě (tudledudle) jo je to o pevných nervech a kompromisech a hlavně o DIPLOMACII a ta mi dost často selhává ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (24.6.2011, 9:19)
a pak tam byl v menší krabici tentelefon a kluka mi málem ranila mrtvice radostí.... dodnes ten dopis máme schovaný. Bude mu 16 let, dostává kapesné 100 Kč měsíčně a i když občas remcá, ví, co si můžeme dovolit a co ne, tak spíš vyslovuje přání, než výčitky...... (F) Díky Bohu. (F)

ODPOVĚDĚT
Natali R. (NataR) ID 131699, mimibazar.cz/natar (24.6.2011, 9:06)
uplne to same, syn 9 let, vsechny maji mobily proc ja ne atd. Povidam ze my s tatou taky neco chceme ale ne vzdy to dostaneme i kdyz makame jak muzeme. Snazim se vysvetlit jak muzu snad to nekdy pochopi :´(

ODPOVĚDĚT
Jana F. (Brigitte) ID 6218, mimibazar.cz/brigitte (24.6.2011, 9:04)
Hani, já byla tři roky s dcerkou sama....Takže se nám nějak podařilo ji naučit , že na něco máme a na něco né... A le vím od ní, že ve škole jsou děti strašně zlé...Předhánějí se kdo má lepší mobil a PC a tak... Dokonce mi teď řekla, že jedné holce (je jim 13) říkají ostatní tajně socka (naštěstí tajně)..... Je to hrozné... Já jí vysvětlila, že socka je u mne ten, kdo sedí doma na sociálce a nechce pracovat , né ten, kdo prostě nemá na vše, co si zamane...
Navíc jsem jí řekla, že ona Deniska má rovnátka a my na ně pro dceru už nějakou dobu taky šetříme, takže v tom případě jsou bohatší než my....
(Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Zuzana Krupikova (gumča) ID 51849 (24.6.2011, 7:44)
+o( U nás to samé, Ondra 8 let a taky chodí domů ze školy...všichni mají mobil já ne- všichni mají svůj pc já ne atd. Vysvětlíme mu na co má a nemá nárok a naco my máme finance. Chvilku je klid a zase příjde s něčím novým (zip).
(C) (hello)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (24.6.2011, 6:36)
A vy jste jako malé/mladé tohle nikdy rodičům neříkaly? :-o
Já ano a vyrostla jsem z toho ,-)

ODPOVĚDĚT
Hana H. (handejs) ID 139570 (24.6.2011, 6:41)
(Y) vím, že taková byla moje sestra, nicméně já jsem byla asi příliš skromné a hodné dítko :-$ dodnes všichni mé mamince tvrdí, že si mě nezasloužila... a někdy v tom svém synovi vidím svou sestru .... za co já to mám ,-)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (24.6.2011, 7:20)
No vidíte.
A dneska je mi úplně jedno, kdo co má. Absolutně nikomu nic nezávidím, ani peníze, ani baráky ani nic jiného :)
Takže myslím, že jsem z toho docela dobře vyrostla (H)

ODPOVĚDĚT
Hana H. (handejs) ID 139570 (24.6.2011, 6:05)
Maminky, děkuji za odpovědi, syn povinnosti má, dostává i kapesné ... nicméně je dost rozhazovačný .... tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se nejdřív bude muset naučit šetřit ... že nemůže mít všechnoo, že my bychom taky chtěli fúru věcí, ale musíme si na ně počkat... Když mu navrhnu, že teda playstation ano, ale že pak má s ostatním smůlu, samo že na to přikývne ... nedokáže ještě si představit ... respektive asi nechce, v tuhle chvíli je pro něj nejdůležitější získat onu věc ... :-( takže je dost urputný .... 8-| ale nejhorší je, že momentálně ani svým chováním, nemám pocit, že by si něco takového zasloužil.....a na to mi řekl, že proč by měl být hodný, když ví, že to stejně nedostane (comp) prostě zlatíčko (facky)

ODPOVĚDĚT
marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (24.6.2011, 0:17)
TOHLE JSOU BLBÉ CHVÍLE KDY MUSÍME DĚTEM VYSVĚTLOVAT ŽE MY JIM TO KOUPIT NEMŮŽEME A JINÍ RODIČE TO SVÝM DĚTEM KOUPÍ.KDYSI SE O PŘESTÁVKÁCH DĚTI DOKÁZALI BAVIT KAM PŮJDOU NA TŘEŠNĚ,KDE VYRAZÍ...DNESKA ?? O PŘESTÁVKÁCH SE MACHRUJE KDO MÁ LEPŠÍ MOBIL,LEPŠÍ MP3 A POD.MÁLOKDO ŘEKNE-MÍ RODIČE MI KOUPILI-ŘEKNOU FOTR MI KOUPIL..DĚSÍM SE KAM TOHLE SPĚJE.V KOLEKTIVU BÝVAJÍ NA PRVNÍCH PŘÍČKÁCH JAKO NEJVÁŽENĚJŠÍ NE TI CO MAJÍ V HLAVĚ,ALE TI CO MAJÍ VŠEHO PLNOU PRDEL. *-)

ODPOVĚDĚT
Darina V. (Darrrka) ID 47895 (24.6.2011, 14:00)
Naprosto souhlasím s Vaším názorem. A nejhorší je, že tohle začíná už ve školce! Ač se snažím dcerce pořídit vysněné hračky, oblečení, stejně je další den nešťastná, a přijde s tím, že "Betka" říkala, že zas nemá to a ono. Že Markétka má všechno růžové a ona chce taky! Tak jsem řekla dost! :-@ :-@ :-@ Sedla jsem si s ní a začala vysvětlovat a vysvětlovat. Dcera je hodně chytrá a myslím, že pochopí, že neustále se někomu vyrovnávat aby se mu zalíbil nebo byl v kolektivu oblíbený, stejně nikam nevede! Ale děti umí být opravdu hodně zlé!

ODPOVĚDĚT
Dana Sabelová (Byznysmamka) ID 181590, mimibazar.cz/byznysmamka (24.6.2011, 8:47)
tak tohle jste krásně napsala .... a je to tak bohužel :-@ (6) děsím se až budou moje děti ve škole :´( a to bude za chvíli ....synkovi (Z) je 5,5roku, dceři (X) 2,5 ..... takže se fakt na tohle období netěším (6) :-@

ODPOVĚDĚT
Marie H. (majulenka) ID 33153 (23.6.2011, 22:50)
přesně tohle je důvod, proč bych u nás zavedla uniformy a trošku "přísnější režim ve školách, nicméně má syn nějaké poviinnosti? co ho zkusit nějakým způsobem do něčeho zapojit, aby věděl, že každá koruna se nejdříve musí poctivě vydělat a potom opravdu vybírat, zač utratit, protože na vše nikdy není...nebo se ho zeptat, co by radši, jestli playstion a už žádné výlety, dobroty, nové boty, knížky, kroužky, zkrátka něco, co je pro něj důležité

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (23.6.2011, 22:44)
Tak to znám velmi dobře - syn 9 let má úplně nejvíc nejlepšího kamaráda z velmi (ale fakt velmi) zámožné rodiny. Ještě uplatňují tzv. americký styl výchovy 8-| 8-|, takže může všechno a má všechno. Prostě synkovi vysvětluju, že majetek není všechno, že by si pak toho všeho ani nevážil a že máme na takové věci, které pokládáme s tatínkem za důležité. Ale chápu ho, je přirozené, že by to všechno chtěl taky. Ze začátku jsem z toho měla fakt docela nepříjemný pocity - dokonce jsem mu i dělala test na priority, ,-) tam dopadl dobře, tak jsem se uklidnila, že má vlastně v hlavince zásadní hodnoty srovnané - už teď sám vždycky když se nadechuju k nějakému moudrému proslovu o prioritách řekne: "vždyť já vím, hlavně že se máme všichni rádi". A je to. :-) Ale je to boj. (hello)

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (23.6.2011, 21:44)
Taky bych chtěla děti tak nějak v normě naučit skromnosti *-). Snažím se vysvětlit, že máme zase jiné věci...
Ale prý je správně když děti po něčem touží a má se udržovat, aby chtěli, že pak se budou sami snažit něčeho dosáhnout *-). Takže je možná lépe když to chtějí než když to mají :-$.

ODPOVĚDĚT
Jana M. (janamalaa) ID 373425 (23.6.2011, 21:38)
Dcera 9 le také chodí ze školy s tím, co všichni mají a my néééé, vždycky ji pustim děti ze somálska či Keni at si uvědomí co vlastně má vždycky se sklidní. :-)poto říká, že máme všechno... (Y)

ODPOVĚDĚT
Jarmila G. (Jajka123) ID 246473, mimibazar.cz/jajka123 (23.6.2011, 22:06)
Skvělý nápad!

ODPOVĚDĚT
Hana H. (handejs) ID 139570 (23.6.2011, 22:02)
ju, to zkusím ... ale když to probíráme ústně, vždycky odsekne, že to se takhle nepočítá .. zkrátka má na všechno výmluvu :-o

ODPOVĚDĚT